tisdag, september 22, 2009

Tragedi och historia

Åsa Linderborg gör en otacksam men förbannat hedervärd demokratisk insats när hon fortsätter att med skärpa kritisera den statliga historieförfalskningsmyndighetens verksamhet - och vad det gör med vår allmänna förståelse av historien och samtiden:
Det är också därför man inte gör utställningar över alla svenska resenärer som frotterat sig med diktatorer. 1977 åkte handelsministern och folkpartisten Hadar Cars till Indonesien för att äta middag med Suharto, som vid det laget hade lågt räknat en miljon avrättningar på sitt samvete: kommunister, fackföreningsledare, radikala präster, jordlösa, medborgarrättsaktivister, nunnor och östtimoreser. Med sig hade Cars ett gäng hungriga vapenkrämare från bland andra Bofors. Man kan säga mycket om Jan Myrdals resa – vi har pratat om den i 31 år nu – men han har trots allt inte levererat några vapen eller slutit några handelsavtal med en massmördare.
Läs hela!

4 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Åsa är mycket bra. Tydlig som få.

jeppen sa...

Hade Myrdal slutit handelsavtal så hade han delvis varit ursäktad - då hade han ju gjort nytta!

De här högerdiktaturerna verkar lämna efter sig förbättrade levnadsvillkor, bättre hälsa och modernare, öppnare samhällen som gör att övergång till demokrati blir relativt smärtfri. Medan vänsterdiktaturerna oftast lämnar efter sig ruiner och slutna samhällen som blir kleptokratier eller teokratier istället för demokratier.

Simsalablunder sa...

"verkar lämna"

Det är denna stringens man kan förvänta sig av en jeppe.

Hampus Eckerman sa...

Ja, döda och torterade människor är självklart samma sak som bättre hälsa. Och samhällen där folk torteras i ska vi se som öppna. Massmord från högerdiktaturer är smärtfria.