måndag, oktober 26, 2009

Mer förbruning, mer Guillou

• Noterar att Siv Jensen och andra ledarfigurer i högerpopulistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet, varit i Sverige för att peppa och charma ”liberala” svenska tyckare. Alla var där. Från nyliberalen Norberg till nyfascisten Ingerö, som är mäkta imponerad. Det är allt mer uppenbart att den svenska högern allt tydligare förstått att det är bruntblått som är det nya svarta. Som Olle Svenning skrev häromdagen: ”Antifascismen, som länge präglade europeisk efterkrigstid, makuleras. Traditionell höger föredrar allt oftare samarbete med eller imitation av extremhögern”. Siv Jensens högerpopulism – där daglig hets mot muslimer och kulturarbetare, och förslag om att asylsökande ska skickas till interneringsläger i Afrika i väntan på utvisningsbeslut, får täcka över den något mindre ”folkliga” grejer som privatiserings-fanatism och Ayn Rand-hyllningar – ligger nära till hands för svensk borgerlighet att låta sig inspireras av.

Siv Jensen var för övrigt enligt uppgift irriterad över jämförelserna mellan Frp och Sverigedemokraterna. Läs gärna det jag skrev om den saken på SVT Opinion för ett tag sedan.


• Expressens Guillou-scoop finns det egentligen inte mycket att säga om. Det är väl grävt, och ett gott kvällstidningshantverk, som inom sanningens gränser ger en missvisande bild av verkligheten. Av materialet framgår hur som helst att Jan Guillou inte har gjort något som kunde uppfattas som olagligt ens då det begav sig. Att några självgoda tyckare vill gotta sig i nålstick mot den självgode Guillou är sådant man får ta.

Men betydligt mer obehagligt – och betydelsefullt – är den mobilisering som nu sker för att ifrågasätta och omtolka IB-affären. Här pratar vi alltså om att svensk militär underrättelsetjänst, med viss assistens från fackliga ombud, i strid mot landets lagar, kartlade landets egna medborgare i masskala. Det innebar att statens repression i hemlighet användes för att påverka inrikespolitiska kartan, och det påverkade en massa helt oskyldiga människors liv negativt. Det säger mycket om vår tid, att denna historia, som knappast bearbetats och som inte har fört till ursäkter, nu dessutom ska utsättas för reaktionär revision. Det är något som snarare stärker Guillous trovärdighet. Läs för övrigt Åsa Linderborgs skarpa inlägg på temat:
Det finns riktiga spioner, som vi verkligen borde prata om. Säpo uppmanar lärare i invandrartäta skolor att tjalla på högstadieelever som odlar skägg. De har anställda som finkammar Facebook i jakt på aningslösa radikaler. I vissa bostadsområden vill de ha övervakningskameror i portuppgångarna, så de kan hålla koll på alla besökare. Riksdagen har just antagit en FRA-lagstiftning med långt större möjligheter än de sossar som fantiserade om sina jobbarkompisar någonsin hade.

Staten har i alla tider i och till varje pris försökt avlyssna, övervaka, åsiktsregistrera sina medborgare. Till skillnad från KGB, är IB inte historia. Finns det någon som vill prata om det här istället för att moralisera över en naiv 22-åring som en gång trodde att han satt på jordens scoop?
Läs hela!

Kolla också in Knut Lindelöf: Varför läckte Säpo just nu?


[Exp][Exp][SvD][DN]

22 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gör Ingerö till fascist? Såvitt jag vet förespråkar han inte korporativism och en stark stat. Hans idéer verkar inte vara kompatibla med Mussolinis.

Är begrepper nyfascist något du använder för att visa att du hyser ett personligt agg mot Johan Ingerö?

Hugo sa...

Vad det blir tröttsamt när vänstern ständigt klistrar etiketter på folk. Det vore kul om Stasis register kom ut i offentligheten och vi fick veta hur många folkvalda och andra högstående tjänstemän etc som frotterade sig med denna diktatur. I denna fråga är det märkligt tyst och locket helt på.

johan sa...

Hur kan man vara fascist när man arbetar för en mindre statsmakt och mer inflytande från medborgarna?

Jag gillar en del grejer du skriver Ali, men att kasta ord som fascist på en person som Johan Ingerö blir bara larvigt...

Anonym sa...

Ingerö är fascist, hela den svenska högern är i själva verket en samling smyg-sverigedemokrater, Frp är ett högerpopulistiskt och främlingsfientligt parti, det var inget fel i det Guilliou gjorde. Snark, Ali, snark.

Anonym sa...

Hehe. "Intressant" att högertrollen här går i taket över en ganska oskyldig o okontroversiell kategorisering av Ingerö, men inte säger ett ord om det Esbati egentligen skriver om, alltså den "vanliga" högerns sammangående med högerpopulistiska/främlingsfientliga/nyfascistiska partier. Det är väl ganska talande, eller hur? :-)

Anonym sa...

"inte har gjort något som kunde uppfattas som olagligt ens då det begav sig" Nja, deklarerade han sina KGB-inkomster....nej förlåt det är ju bara fel när någon som är höger fifflar med sina skatter.....

Johan Ingerö sa...

Dagens citat: lik i garderoben

"I övrigt kan jag notera att det som har hänt kanske ger litet perspektiv på uttrycket att ha lik i garderoben"
Fredrik Reinfeldt om Jan Guillous tid som sovjetisk spion. I sak har han naturligtvis helt rätt. KGB, låg bakom mord, kidnappningar, åsiktsregistreringar, deporteringar och tortyr i en omfattning som Gestapo bara kunde drömma om. Den som tagit betalt för att utföra aldrig så enkla tjänster åt denna organisation har, i en mycket konkret betydelse, lik i garderoben.

Sedan kan man givetvis fundera över hur enkla dessa tjänster egentligen var. Samarbetet varade i fem år, därtill under den period då stora delar av Sveriges vänster kommit att ta avstånd från Sovjetunionen. Stridsvagnarna i Ungern 1956 och i Tjeckoslovakien 1968 krossade inte bara de civilister som stod i vägen. Även de flesta av västvärldens sovjetromantiska drömmar mötte döden under larvfötterna.

Dramaturgin är för övrigt klassisk för vänstern. Hylla ett land. Inse att landet efterhand blivit omöjligt att hylla. Hitta nytt land att hylla. Det började med Sovjetunionen som ersattes av Kina, som ersattes av Vietnam, som ersattes av Kambodja, som ersattes av Kuba som nu ersatts av Venezuela. Det är inte utan att man börjar kunna refrängen.

Men naturligtvis stannade en och annan nyttig idiot i fållan, om inte annat så för den angenäma möjligheten att vid behov införskaffa champagne och vodka på den sovjetiska ambassaden. Nu vet vi att Guillou hörde till dem.

På DN:s ledarsida skriver i dag Henrik Berggren en pojkrumsromantisk och amatörpsykologiserande jämförelse mellan Jan Guillou och Olof Palme. Berggren tycks ana en bitterljuv beundran med vissa oidipala inslag mellan de två kontrahenterna. Resonemanget är perverst.

Olof Palme var i mitt tycke en usel statsminister. Men han var definitivt ingen landsförrädare. Det var Guillou, även om han aldrig fick chansen att ställa till någon verklig skada. Hans grandiosa självbild och förakt för svaghet ger dock en antydan om vad han hade kunnat åstadkomma som, säg, chef för ett omskolningsläger i Norrbotten.

Låt oss, utan att spekulera allt för mycket i detaljer, enas om att det inte hade handlat om godisköp med statliga kreditkort eller underlåtelse att betala tv-licens.

Oleg sa...

Nazi-Bolsjevik Ali Esbati Føler du deg overvåket ?

Objektet standser og kigger sig over skulderen.

Jan Hårstad sa...

Nå må du slutte å være barnslig Ali Esbati , kutt ut denne tåplige sensuren .

Fra livet på venstresida. Ungdommene som har brutt med Rødt og stiftet det mao-stalinistiske Tjen Folket er naturligvis like barnslige og naive som det meste av norsk ungdom.

På sin webside idag er de over seg fordi en USA-rapper,Jay Z,i videoen RUN THIS TOWN,legger inn en rygg hvorpå det er et bilde av Mao. Dette har naturligvis fått de blåøyde norske maoister til å tro at det her dreier seg om KOMMUNISTER og at det vrimler av kommunist-rappere i USA.

Det kunne være fristende bare å si: fuck up,you stupid ass! men vi gir ungdommen noen infobiter som de kan tygge på:
Nation of Islam ledet av Louis Farrakhan,har alltid hevdet at THE WHITE MAN IS THE DEVIL.
Nå ble det i 1989 stiftet New Black Panther Party som også er islamsk og etno-nasjonalistisk,altså uttrykker hatefull svart rasisme overfor hvite og jøder.
Det som får Tjen Folket til å begeistres er at opprørerne på videoen Run this town er tildels ikledd klessymboler fra Jihad-kulturen.

Det er også all grunn til å tro at svart ghetto-ungdom i Philadephia,Harlem,Detroit,Chigago,etc digger denne videoen enormt da underteksten er å ta makta over "townen".
Det som imidlertid Henrik Ormåsen og hans hvite venner fra Hamar og Haugesund ikke forstår er at såfrem Ormåsen hadde begitt seg inn i denne svarte No-GO-ZONES som feires i videoen, hadde han høyst sannsynligvis blitt slått ned og frastjålet absolutt alt - kanskje også fått et farvel med denne verden?

Hvorfor viser de ikke foto av Marx såfremt de var "kommunister"? Han var hvit jøde.
Mao går fordi han var en asiatisk gul mann som kriget mot hvite amerikanere i Korea og indirekte i Vietnam. Det er bra. Ned med de hvite og jødene. Black power,black power.

Det er helt bortkasta, men Tjen Folket har herved blitt advart mot norsk illusjonskoking på sommerleir i en fredelig norsk skjærgård. Jeg syns Ormåsen skulle teste den kommunistiske kulturen i østre Philadelhia når han får en anledning. Hvis han vil våge livet da?

http://tjen-folket.no/sentralt/view/10783

Anonym sa...

Dramaturgin är för övrigt klassisk för vänstern. Hylla ett land. Inse att landet efterhand blivit omöjligt att hylla.

Jo högern skäms ju inte ens idag för att hylla militärdiktaturer. Men hur var det nu med den svenska högerns stöd till Nazityskland? Har Ingerö glömt bort det? Menar Ingerö att den svenska högern fortfarande hyllar nazismen? När får vi en offentlig ursäkt från moderaterna och centern?

Anonym sa...

Guillou är ju heller inte någon som hyllat Sovjetunion. Snarare det motsatta. Möjligen har han varit i överkant nitisk antisovjetisk i sina ungdomsdagar. Men det tycker jag att man kan skriva på kontot ungdomligt oförstånd, det med. Med högerns systematiska stöd för förtryck är det annorlunda. Det pågår dessutom med oförminskad kraft.

Johan Ingerö sa...

För ordningens skull bör jag kanske påpeka att det inte är jag som har klistrat in min senaste bloggpost i Alis kommentarsfält. Inte för att jag har något emot att den finns här, men rätt ska väl vara rätt. Även i en blogg vars upphovsman uppvisar en hjärtskärande okunskap om vad historiskt väldokumenterade ideologier faktiskt står för och innebär.

Kanske dags för Vänsterpartiet att sätta ihop (ytterligare) en vitbok.

oleg sionistensen sa...

som ett brev på posten innan den privatiserades för profit, drar hela dårhusparaden av yliberala fascistmuppar ut i kommentarsfälten. Blinda och nackade fanatiska höns,är de allihop, tills stölveltrampet ekat ut igen...

Micke sa...

Det vore bättre om Centerpartiet följde Peter Wolodarskis uppmaning och plockade fram den vitbok dom påbörjat om bonderörelsens roll under 30 och 40 talet men lagt utan att fördigställa och gjorde den färdig samt att övriga borgerliga partier följde det exemplet.

Peter Olsen sa...

oleg sionistensen

De anonyme neo-Stalinistiske rasister er selvsagt inne i varmen hos propagandisten Ali Esbati .Det er flott at de har et forum som kan brukes til å drite på ytringsfriheten og de vestlige demokratiske rettstater .

At Ali Esbati stiller seg til disposisjon for demokratiets brønnpissere sier mer om ham enn meg .

Hugo sa...

Fan, vilken kvasidebatt om inget annat än att vänstern förlorat allt ideologiskt tänkande och förankring i dokumenterad historia. De sitter nu i knät som vanligt i diverse kommunistiska diktaturer. What is new?

Inget, USA hatet är den enda drivande kraften och sätter er i samma båt som nazisterna. Glöm inte Andreas Malms brandtal för Hizbolla med sina vänner med hakkors i samma demonstration.

Har ni inte ens tillstymmelse till vett i skallen, kollektivister som bägge dessa sjuka ideilogier är.

Refusera Ali som du brukar.

Simsalablunder sa...

Med skitnödiga övertoner som bara en Di Snider wannabe kan åstadkomma anklagar Ingerö Guillou för att vara landsförrädare. SÄPO gjorde det inte trots att de förmodligen sitter inne på bra mycket mer information än Ingerö kan antas göra. Men Ingerös grandiositet gör Ingerö bättre skickad än SÄPO att döma Guillou till landsförädare 35-40 år senare.
Vi skall alla vara glada över att ännu en dag förflutit utan att Ingerö beretts mer makt än som dyngspridare på sin egen marginaliserade patetiska gnällblogg, en blogg där ett fåtal Beavis and Butt-head figurer "legitimerar" Ingerös textmassa genom det framsnörvlande ynnestbeviset "Fy fan va bra skrivet Johan".

Hugo sa...

Simsaladummer, tror du det någonsin hade blivit något om IB affären om nuvarande fakta legat på bordet. Är du enbart naiv eller bara allmänt genomkorkad?

Simsalablunder sa...

Att Hugo inte kan skilja på fiktion, fakta eller helvilda spekulationer vet vi sedan tidigare. Nuvarande fakta var dåvarande fakta och kommer från SÄPO. Kanske har Hugot egna fakta på sitt nattduksbord likt det om Västra Götalands Landsting där Hugots fakta sa att av 47 000 anställda är 25 000 är administratörer.

Av kork är Hugot kommen - kork skall Hugot åter varda

Kurt sa...

Förra gången det var aktuellt så var det Lars Tbisson som höll i de hemliga förhandlingarna med Ny Demokrati. Denna gång blir de nog Schlingmann som sköter förhandlingarna med Jimmie Åkesson. Men även om förhandlingarna även denna gång blir hemliga, så måste det ju banas väg för SD, om det trots allt skulle läcka ut information.

Anonym sa...

Ingerö: När får se en liknande vitbok från de borgerliga partierna om deras stöd till nazityskland, militärdiktaturerna i latinamerika, Ceaucescu mm?

Ska inte alla lära av sin historia?

Igelkotten Sonic sa...

Ja, Hugo är förbannad över att folk fördömde nazismen och sionismen vid den demonstration som Andreas Malm närvarade vid. Eftersom Hugo vill återupprätta nazismens heder blir han arg när folk poängterar att den, liksom sionismen, var en rasistisk rörelse.