tisdag, december 08, 2009

3 x tips

1. I Norge pågår just nu en för svenska öron välbekant alarmistisk "debatt" om att villkoren för sjukskrivningar och förtidspension måste skärpas. Det kan förefalla som ett dåligt skämt just i dessa dagar, att Sverige kan lyftas fram som ett positivt exempel i de här sammanhangen, med tanke på den pågående kollapsen runt Försäkringskassan. Men det förekommer faktiskt, även om det inte är primärt de cancersjuka som tvingas till arbetsförmedlingen som brukar lyftas fram då. Tyvärr har även socialdemokraterna med statsminister Jens Stoltenberg i spetsen pratat om att vissa grepp från Sverige borde prövas - exempelvis standardsatser för sjukskrivningar vid olika diagnoser, med andra ord en avindividualiserad överrock av misstroende mot läkare och patienter. LO-ordföranden i norska Trondheim, Arne Byrkjeflot skriver i Adresseavisen om Sverige, under rubriken "Svenskesuget" (begreppet användes en gång i tiden för det fenomen makthavarna önskade sig inför EU-folkomröstningen 1994 - att ett ja i Sverige skulle bidra till ja i Norge). Det är uppfriskande och tankeväckande läsning både för svenskar och norrmän:
Hva har vi å lære av en sykelønnsordning som overfører syke til arbeidsledighet og sosialtrygd? Der alt ansvar legges på de syke som snylter på samfunnet og ikke må behandles med silkehansker? Hva ser Stoltenberg i den mest arbeiderfiendtlige regjering Sverige noensinne har hatt? Folkhemmet bygde på tillit, Reinfeldts borgerlige regjering bygger på mistillit. Sosialdemokratene protesterer, men blir lite troverdige. De startet korstoget mot den svenske sykelønnsordningen. De innførte den nye pensjonsordningen, bygd på samme menneskesyn, kopiert av Stoltenberg.
Läs hela!

2. LO har kommit med en ny rapport som visar vidgade klyftor och därmed växande fattigdom. Resultaten sammanfattas i en debattartikel på DN Debatt. Den visar att regeringens politik aktivt och dramatiskt har ökat skillnaderna i samhället. Men som LO också påpekar, så gled inkomster och förmögenheter isär också före valet. Det pekar mot behovet av ordentliga tag efter valet för att byta politikens inriktning efter valet - inte bara satsa på skadebegränsning. Det senare skulle vara katastrofalt för både möjligheten att rädda kvar det som återstår av den svenska modell och det demokratiska systemets legitimitet över huvudtaget.

3. Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson porträtteras fint i SVT Gävledala:

1 kommentar:

Anonym sa...

"inte kan man bo i sthlm hela livet"

känns igen Ali?