tisdag, februari 23, 2010

Wherever I lay my turban

Mitt sporadiska deltagande i norsk debatt om om islamofobi och integrationspolitik har idag förärat mig (och den berömde multikultidebattören Pol Pot) omnämnande i en fartfylld video med fränt soundtrack. (Föreslår en titt på hela YouTube-kanalen)

Idag kom förresten norska Integrerings og mangfoldsdirektoratet med sin årsrapport. Den heter "Innvandrere i norske medier: Medieskapt islamfrykt og usynlig hverdagsliv". Här kan man bland annat notera att islam/muslim omnämndes nästan lika ofta som statsminister Jens Stoltenberg och mer än hysteriordet svininfluensa 2009. I hela 15% av artiklarna är invandrare omnämnda i samband med kriminalitet.

I detta klimat har Fremskrittspartiet - som i höstas besökte Sverige för att inspirera svenska "liberaler" - fortsatt höja sitt tonläge. Man har nu officiellt hoppat på förslag om förbud mot burka/niqab (som i princip inga reellt existerande personer bär i Norge) och förbud mot hijab i skolan. De förslagen har också en del framträdande socialdemokrater sagt sig vilja "titta på". Idag har Fremskrittspartiet figurerat i medierna dels för att deras företrädare i Oslo önskar sätta upp affischer med bild och namn på dömda våldtäktsmän, dels för att en av deras parlamentsledamöter gått med i Facebook-gruppen «Vi som krever en ikke-muslimsk taxisjåfør». Han säger att detta är "viktigt för yttrandefriheten".

1 kommentar:

Jesper sa...

I den debatten är också ett inlägg i klassekampen intressant.

http://www.klassekampen.no/57219/article/item/null