torsdag, juni 10, 2010

”In our ship, they came to kill”

Den israeliska spinmaskinen spinner fortfarande för fullt. Men allt fungerar inte som det ska. I takt med att de kidnappade passagerarna på Mavi Marmara berättar om vad som hände vid det israeliska angreppet blir det allt tydligare att redogörelserna är samstämmiga och förklarar varför Israel har haft ett så stort behov av att med järnhand kväva informationsflödet från attacken och bara släppa ut material som militären redigerat.

Det här korta klippet nedan visar en episod som skymtade förbi redan i de fåtal bilder turkisk tv och aljazeera hann få ut innan båten togs över (jag är osäker på om svensk tv visat dem – Aktuellt har ju som bekant valt att köra IDF-redigerade och -texade grejer). Dock ser man saken tydligare här. Man ser att soldaterna först sparkar på en person och det ser därefter ut som att de inte skjuter nedåt mot däck, utan mot den nedsparkade personen de har framför fötterna. Givet det vi vet från obduktionerna – att flera av de mördade skjutits flera gånger från extremt nära håll, blir det extremt sannolikt att det vi bevittnar är en kallblodig avrättning av en skadad, civil passagerare.Dagens stora nyhet är dock att organisationen Cultures of Resistance, som hade journalister och kamerafolk på båten, har lyckats få ut ett större bildmaterial. En del av det materialet visas under den här intervjun på Democracy Now med journalisten Iara Lee. Inslaget börjar ca 31 minuter in och måste verkligen ses.

De här bilderna bekräftar också vad alla passagerare har understrukit:

  • att israelerna besköt båten innan de kom ombord
  • att de israeliska soldater som hade avväpnats efter att angreppet började, fick vård på båtens sjukstuga och släpptes
  • att det fanns passagerare som blödde till döds efter att de förvägrats medicinsk hjälp
  • att israelerna först slog ut kommunikationer från båten och därefter aktivt angrep journalister för att beslagta och förstöra alla bevis för sina brott

Vid 39:15 skymtar Mattias Gardell förbi. Bilderna bekräftar exakt det han återgett, nämligen att han satt fullt synlig och fredlig i pressrummet medan andra journalister, som inte kunde räkna med att skyddas av sin hud- och hårfärg, försökte gömma sig.

Alltså: Missa inte!

UPPDATERING:
Nedan hela den 15 minuter långa videon.

Israeli Attack on the Mavi Marmara, May 31st 2010 // 15 min. from Cultures of Resistance on Vimeo.

3 kommentarer:

Micke sa...

Länk till artikel som berördes i intervjun

alandalus sa...

Såg inte dagens Aktuellt men om de inte visade denna video så är det helt sjukt, med tanke på all hasbara från den israeliska militären de visat.

Anatoly Karlin sa...

As was inevitable, the commentary on Israel’s raid / high seas piracy / legal blockade enforcement / call-it-what-you-will has degenerated into a polarized flame-war between the blind and the deaf, which although very entertaining is also pretty useless*. By far the best analytical article on this issue I’ve found that really cuts through the partisan BS is The Limits of Public Opinion: Arabs, Israelis and the Strategic Balance, a free Stratfor article by George Friedman**.

http://www.sublimeoblivion.com/2010/06/09/israel-vs-flotilla-and-turkish-hegemony/