lördag, augusti 28, 2010

Yttrandefrihet 2.0

Den norske studenten Hamzah Rajpoot gjorde ett test. Han tog en av många, många nätkommentarer där islam beskrivs som «diabolisk» och publicerade den på tidningen Aftenpostens sajt. Han bytte dock ut islam och muslimer mot judendom och judar. Inte bara togs kommentaren bort. Hans konto raderades också av moderatorerna. Också motsvarande hatiska kommentarer om kristna censurerades.

Det är inte särskilt överraskande, förstås. Hetsen mot muslimer är samhälleligt normaliserad. Och den resulterar i just detta: en förväntning av att just muslimer måste «tåla» så mycket mer. «Kränkbarheten» är inte juridiskt men socialt bestämd. Så uppträder rasismen här och nu. Till den är fler än de som skriver de hatiska kommentarerna bidragande.

11 kommentarer:

Konrad sa...

Ja det er både trist og skremmende.

Daniel sa...

En sånn smart och bra test. Jag är kristen men skäms av vad kristna kan tänka och skriva om muslimer. Bra post och jag kommer till att titta in här en gång ibland. (kommer också från Norge:)
Har skrevet et par innlegg om muslimer på min blogg www.danielkorol.com

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
annahita sa...

ja, muslimerna är de nya judarna. att folk är så enkelspåriga, man kan bli suicidal för mindre.

tack för en bra blogg förresten. det är första gången jag kommenterar men har läst länge! du är alltid lika klarsynt.

Fredrik sa...

Det är en debatt som borde få utrymme.

Väl mött i U-Väsby på onsd. 8)

Anonym sa...

Smart test! Bra gjort!

Det förvånar mig inte en sekund angående judarna, eftersom det är extremt tabu att kritisera judendomen, i min erfarenhet. Men det förvånar mig faktiskt storligen angående kristna - i min erfarenhet får de kristna tåla till och med mer skit än muslimerna i den allmänna, informella (förvisso svenska) debatten på Internet (så som i kommentarstrådar).

Anonym sa...

Varför raderade du min kommentar Ali?

//RM

Pelle sa...

@Anonym 11:37 - De "kristna" och "muslimerna" är inte utbytbara begrepp i debatten. "Muslimer" i kommentarstrådar används som ett etniskt ihopklumpande begrepp mycket mer än ett religiöst och dit räknas alla som har ett muslimskt namn, härstammar från ett muslimskt land etc.... "Kristna" är bara exakt de fanatiska personer som kritiseras - inte du eller jag eller Reinfeldt eller Krister Sturmark.

Santiago sa...

anonym,

Det är skillnad på att kritisera kristendomen och kritisera människor som bekänner sig som kristna. Det är just det sistnämnda som undersökningen refererar till. Ta Sabunis medarbetares berömda kommentar om att det inte finns några goda muslimer bara onda och förvirrade som diverse liberala bloggare nu försöker släta över. En sån kommentar skulle aldrig accepterats om det sagts om judar eller kristna i Sverige. Det är jag helt övertygad om.

Johan sa...

Bra undersökning, ska sprida vidare. Ska gå och kolla på dig i Vällingby i kväll förresten!

Nikta sa...

Awesome att du sätter ord på det jag inte hittar ord till!