onsdag, januari 04, 2006

Kongress

En hektisk dag före partikongressen. Det blir nog dygnet-runt-jobb för min del och inget bloggande. Partistyrelse- och riksdagsledamoten Kalle Larsson har dock utlovat kongressbloggande. Dessutom erbjuds stora möjligheter att följa kongressen på egen hand.

Större möten med vänsterpartiet är alltid oerhört märkliga tillställningar att ha bevistat, om man sedan läser om samma händelse man just varit med om i tidningen. I år lär det väl bli mer crazy än vanlig. Ett starkt personligt minne är annars vänsterpariets makt- och ägandekonferens i Sundsvall för någa år sedan. Ett småputtrigt och lugnt möte i idyllisk miljö. God stämning och nästan inga konflikter i talarstolen. Under konferensens andra dag satt vi och åt lunch, och någon kom till matsalen med dagens nummer av Expressen. Döm av vår förvåning när vi slår upp tidningen och ser ett helt uppslag med jätterubrik av typen ”VÄNSTERKONFERENS PÅ VÄG ATT HAVERERA”. Hade vi missat något under natten? Var de intet ont anande konferensdeltagarna medvetna om att de var på väg att haverera utan att veta om det? Extra intressant var att artikelförfattaren – Per Wendel (som avled för en tid sedan) – inte ens hade varit på plats under konferensen, utan anlände först under natten.

Man får onekligen en lite annan bild av medierna när man upplever något på plats och sedan får ta del av rapporteringen.

Har med viss noggranhet följt rapporteringen de dagar som föregått kongressen och hade tänkt skriva något om det, men tid och ork har gått åt till väsentligare uppgifter. Låt mig bara konstatera att detta resonemang – som i olika former förekommer i en mängd olika kommentarer – hör till de allra märkligaste:
”Nytänkarnas förebild är det norska systerpartiet, Socialistisk Venstreparti, SV, som för länge sedan avsvor sig kommunismen och som sedan valet i höstas ingår i den nya norska regeringen och bland annat innehar finansministerposten”.
Notera återigen att man kvalificerar som ”nytänkare” genom att huvudsakligen hävda att det var bättre förr, och att vänstern bör sluta inta vänsterståndpunkter. Notera också att SV bildades 1973 (1975), som en utbrytning från Arbiederpartiet, alltså socialdemokraterna. Artikelförfattaren har alltså ingen större aning om vad han pratar om. Men det är i princip en förutsättning för att vara ledarskribent vid flertalet av våra tidning.

Men mer i sak. Jag har skrivit om situationen i Norge vid ett flertal tillfälle på bloggen (här, här, här, här). Det är relativt uppenbart att en ny regering kunde komma till stånd just på grund av att man i valet var tydliga med en vänsterlinje. Det gäller alla tre partier i koalitionen. Efter valet har den nya regeringen bland annat upphävt de skattesänkningar för rika som Bondvikregeringen genomdrivit, infört moratorium för friskoleetableringar, aviserat en ny, offensiv rättviselinje i WTO-förhandlingarna (till skillnad från Sveriges regering som sjunger med EU), luftat tankar om krav på att läkare ska tjänstgöra ett antal år i offentlig regi, dragit tillbaka norsk trupp från Irak, med mera.

En radikal ungdomsgeneration, skolad i ungdomsförbundet SU, har klivit starkt framåt i SV, med bland andra Audun Lysbakken som ny vice ordförande, och tidigare SU-ordförande Ingrid Fiskaa som ledamot av sentralstyret.

Det finns mycket att lära av Norge – liksom för all del från andra europeiska länder. Och det budskapet är raka motsatsen till vad som hävdas av dem som kritiserats vänsterpartiets vägval: tydlighet i vänsterpolitiken är det som ger framgångar, också röstmässigt. Brist på skärpa och organisation leder nedåt och bortåt.

Det är för övrigt långt fler än vänsterpartiets medlemmar och väljare – inte minst vettiga socialdemokrater – som borde oroas över ett debattklimat där ett relativt beskedligt krav som 200.00 nya jobb i offentlig sektor betecknas som ”öststatskommunism”. Betydligt fler jobb än så krävs för att vi ska nå upp till samma sysselsättningsnivå som i slutet av 80-talet – alltså inte direkt något utopia. Att en majoritet av dessa jobb måste komma i offentlig sektor, där behoven är som störst, borde inte heller vara särskilt radikalt Timbrosfären.

Jag måste i sammanhanget tipsa om intervjun med en av de två idoler jag haft i livet, vänsterpartiets nye informationschef över valet, och en gång i tiden min företrädare som Ung Vänsterordförande:
Jenny Lindahl Persson har flera års erfarenhet av professionell medieträning, och föreslår en intervjuteknisk motoffensiv.
En vänsterpartist som får frågor om kommunism kan i stället svara på något partiet vill prata om. Hennes svar på frågan ”Är du kommunist?” lyder alltså:
– I den bemärkelsen att jag tycker att det är viktigt att vi skapar 200 000 nya jobb i den gemensamma sektorn.
Det är både rätt sätt att bemöta media, och att faktiskt tala om väsentligheter.

17 kommentarer:

Johan Lindahl sa...

Angående partikongressen: Lycka till med allt och se till att uppdatera bloggen när du kommer hem så att man inte måste nöja sig med DNs rapportering från kongressen.

Angående Jenny Lindahl Persson: Det låter skitbra! Heja Jenny!

Anonym sa...

"A rush and a push and the land that we stand on is ours"

Anonym sa...

200 000 jobb i offentlig sektor? Hur mycket kostar det egentligen? Hur mycket måste skatterna höjas och vilka konsekvenser får mera skattepålagor annorstädes i ekonomin? Det skulle jag vilja veta!

Anonym sa...

Publicerad 4 januari 13:30
Kommunala kameler ska hjälpa flyktingar
Myndigheterna i Löten tolv mil norr om Oslo vill anpassa flyktingar med hjälp av kameler, rapporterar Dagbladets nätupplaga.

Wenche Stenseth, kommunens ansvarige för flyktingfrågor, har sökt ett extraanslag på en miljon norska kronor som ska bekosta inköp av tio till tjugo kameler.

I Löten vistas för närvande ett hundratal utomeuropeiska flyktingar, de flesta från Somalia och Sudan. De har svårt att få jobb och att anpassa sig. Däremot har många av dem sedan tidigare erfarenhet av kamelskötsel.

Om de skulle få utnyttja sina kamelfärdigheter skulle det underlätta deras integrering, resonerar Stenseth. Norska invandrardirektoratet har inte kommenterat hennes begäran, men på Norges motsvarighet till Livsmedelsverket är man skeptisk:
- Kameler räknas som "exotiska djur" och då krävs speciellt importtillstånd, säger regiondirektör Eivind Liven.

Erik Ohlsson

Anonym sa...

Ingenting om det viktigaste. Är ni för eller mot massmord? Och var står Ali - för eller mot? Om V fortfarande är för massmord så tänker jag inte rösta på dom. så det så!

Tobias sa...

Ofta håller jag med dig Ali men våra vägar skiljs åt i frågan om det huruvida det är strategiskt klokt eller ej av JLP att rekommendera ett sådant svar på en fråga om en kamrat är kommunist eller ej. Att uppfattas som vag eller undanslingrande, hur konkret man själv och ens egna kamrater än uppfattar en, är sällan klokt eller stratetiskt korrekt. Världen är inte svart eller vit och nyanser måste få utrymme, det är sant och riktigt. Men i en så laddad fråga där nyanser uppenbarligen inte går att förmedla via media, krävs en tydlighet. Jag tror till skillnad från JLP att den som svarar på en sådan fråga måste välja sida. Ohly har valt sida genom sitt brev till medlemmarna där han sade att han inte längre tänker kalla sig kommunist. Om det uttalandet ska få något värde, och inte uppfattas som ideologiskt inkonsekvent, bör dennes svar bli ett rungande nej på frågan om han är kommunist eller ej. Så bör också svaret bli från partiet. Från enskilda medlemmar är det mindre problematiskt. Vänsterpartiet ska innehålla en bredd, där olika tolkningar av vad en vänsterpolitik bör stå för ska vara välkomna. För övrigt vill jag passa på att tacka för en av de få läsvärda bloggarna på nätet. / Tobias

Anonym sa...

Ett annat svar, kanske ännu mer lyckat svar på frågan "är du kommunist"? Nej!

Linus sa...

Staffan W: Du tycker alltså att man ska ljuga när man svarar på direkta frågor. Det är ju verkligen ett bra förhållningssätt.

Anonym sa...

Nä, tycker varken man ska ljuga eller göra ett taktiskt övervägande. Däremot borde alla politiskt verksamma i Sverige 2006 inse att kommunismen är stendöd. Och tur är väl det.

Anonym sa...

Jag undrar var Ali ställer sig ifrågan om de s.k. "förnyarna" i förhållande till "traditionalisterna" i partiet. Ohly har ju redan visat vad han tycker om nyanserade åsikter hos sin boskap...

Bra blogg för övrigt! Får nog erkänna att jag föredrar Alis bombvänster framför bombhögern på det här stället.

Jag sitter ombord vid bombluckan Ali! redo att skicka tillbaka högersvinen till stormaktstiden!

Anonym sa...

"Jenny Lindahl Persson har flera års erfarenhet av professionell medieträning, och föreslår en intervjuteknisk motoffensiv.
En vänsterpartist som får frågor om kommunism kan i stället svara på något partiet vill prata om. Hennes svar på frågan ”Är du kommunist?” lyder alltså:
– I den bemärkelsen att jag tycker att det är viktigt att vi skapar 200 000 nya jobb i den gemensamma sektorn."

HAHAHA

Ponera motsvarande fråga till folkpartiet:
"Stämmer det att ni är rasister och ser andra raser som mindre värda?"

- "I den bemärkelsen att jag tycker att det är viktigt att vi skapar 200 000 nya jobb i den privata sektorn."


Trovärdigt. Flera års erfarenhet av politisk mediaträning... Vilka meriter det krävs för att säga åt någon att svara på något helt annat än frågan! Lär bara var den yttersta extremvänstern som är lurade och verklighetsfrånvända nog att tro på sådan lögner.

Go Jenny.

Anonym sa...

Med all respekt för Jenny Lindahl, är inte hon ett fint exempel på hur man kan stånga pannan blodig till ingen nytta? Hennes år som Ung Vänster-ordförande tillbringade hon väl med att försöka rentvå begreppet kommunism och blev kommunist-Jenny med hela svenska folket. Men funkade det? Om möjligt är det väl ännu mer dödfött att vara kommunist idag än för 6 år sen.

Klas Corbelius sa...

håller med Jenny, vi stödjer ett parti eller en ideologi för att det leder till något bra, låt oss prata mer om det än om själva begreppet.

sedan är 200 000 jobb ett mesigt krav. jag vill ha lika lön och jobb åt alla utifrån sin förmåga och då inte jobb bara för att vi ska kunna konsumera mera, utan för att kunna forma det hållbara samhälet, kan också kallas det klasslösa samhället.

Anonym sa...

Uäää.... Jag klarar inte (saknar förmåga) att gå upp tidigt på morronen. 11-hugget är lagom. frukost-lunch några timmar o sen kan jag göra ett handtag ett litet tag bara jag får eftermiddagskaffe en timme o jag vill inte sluta senare än 4 för då vill jag på stan och glida en stund innan jag går hem o ser på tv o dricker punch. Ska bli skönt att ändå få lika lön i det klasslösa samhället.

Anonym sa...

Aha så Ali är FÖR Massmord... läskigt! Men jag undrade ju om V var för eller mot massmord också? Om dom andra också är för tänker jag inte rösta på dom!

Anonym sa...

http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=313&Itemid=1

Klas Corbelius sa...

annonym... dilemmat är att även latmaskar måste äta, så vad föreslår du? gatan och allmosor?

jag tror dock att farhågorna är oerhört överdrivna och utgår från tänkandet att samhället i övrigt är organiserat som idag, som tron att konkurrens är den främsta drivkraften och att människor i grunden är lata (verkar vara din syn).

lika lön är målet, men jag är reformatoriskt sinnad och tycker att i rådande läge kan löneskillnader accepteras, dock inte särskilt stora (max dubbla), tycker tex det är rimligt att farliga jobb ger lite mer och att enformiga jobb som ingen annan vill ha ger lite mer. kanske också jobb som innebär mycket stort ansvar och kräver hög utbildning. dock är arbetsdelning att föredra, så långt det är möjligt.