måndag, april 30, 2007

1 maj

Imorgon är det första maj. Glädjen och förväntan känns redan i kroppen.

I Stockholm samlas vi klockan 12 på Medborgarplatsen. Klockan 13 är det avmarsch mot Kungsträdgården. Huvudtalare är Josefin Brink.

För den som vill börja tidigt hålls det traditionsenliga mötet till minne av den antifascistiska kampen i Spanien, vid La Mano, Katarinavägen klockan 09:30.

Efter demonstrationen kan man festa kvällen lång, 15-24, i Flammans regi: Boulehallen Boule1, Närkesgatan 6 (Nytorget) på Söder. Mat, öl, pingis, boule och socialistisk karaoke. Inträde 50 kronor (30 kronor med Flammankortet). 18-årsgräns (legkontroll).

För information om andra manifestationer runt om hela landet – klicka här.

Slut upp imorgon! Det är ett särskilt viktigt år att komma med, och det kommer att bli särskilt kul.

Och jag lovar: det är ingen upplevelse som det går att läsa sig till. Och eftersom vi redan vet hur det kommer att låta i medierna imorgon, hur falsk rapporteringen kommer att vara, kan jag lika gärna upprepa det jag har skrivit tidigare år:
Snart är årets roligaste dag här. Som vanligt kommer mörkermännen att krypa fram från sina hålor och säga att arbetarrörelsens högtidsdag är förlegad och borde läggas ned. Som vanligt kommer det att vara den enda dagen på året där tusentals människor kan samlas utan att få ett omnämnande i tidningen. Som vanligt kommer välnärda politiska kommentatorer säga att det ”glesnar i leden”, utan att ens ha varit på plats. Men just den dagen kommer alla de där lögnerna att kunna blåsas bort i sin fånighet, för det är faktiskt årets roligaste och högtidligaste dag, där vi möts i tusental under fanorna för att fira och protestera.
En varm rekommendation är att läsa Helena Durojs mycket roliga och välskrivna utbrott på samma tema.

Apropå tidigare år, kolla också här, här, här, här och här.

12 kommentarer:

Uncle Sammy sa...

socialistisk karaoke

Berätta gärna om reglerna för sådan i nån senare postning (eller kommentar)! Låter fruktansvärt kul på någorlunda vridet sätt.

/Uncle (neokonservativ)

Simon Fors sa...

Klockan är redan rätt mycket. Och nog borde jag egentligen redan sova. Imorgan ska jag upp tidigt, förbereda demonstrationen. Hämta plakat från LO-lokalen, högtalaranläggning och röda fanor från vänsterpartiets lokal och se till att allt är på plats till klockan elva då vi samlas. Jag kan inte med ord beskriva hur fint det känns att fira första maj i år. Här i Pajala har vi äntligen fått till en enhetlig demonstration; socialdemokraterna, vänsterpartiet och LO i samma tåg. Nu visar vi enad front mot överklassregeringen!

Måste bara berätta om gårdagskvällen. Vi satt ett gäng unga människor (ung vänstrare, socialdemokrater och partilösa vänstersympatisörer) på ABF-lokalen här i Pajala och gjorde banderoller och plakat inför morgondagens demonstration. Och det kom fler folk under hela kvällen. Människor som hört att vi satt där och gärna ville dra sitt strå till stacken. Så där satt vi, målade plakat, drack kaffe och snackade fram till ett på natten. sossar, vänsterpartister och partilösa arbetarungdomar för att se till att första maj ska bli så bra som möjligt. Svårt att sätta ord på den gemenskapen och kamplusten som genomsyrade Pajalas ABF-hus den kvällen. Men fint var det. Och ännu finare kommer det bli imorgon. Vi ses på Malmen klockan elva, kamrater!

Benjamin sa...

"Socialistisk karaoke" låter lite småroligt när man har läst reseberättelser från Nordkorea. Det är det enda kvällsnöjet som tillåts för turistgrupperna. Egentligen helt off-topic men jag kunde inte låta bli. :-)

Anonym sa...

..och vilka är det som har varit i Nord-korea då? Knappast "Freedom house" i alla fall.

De hade säkert saknat "kvällsnöjen" som horköp av småflickor och pojkar och annat som roar oss dem i marknadsdiktaturen.

Jim sa...

Åh, mitt 1 maj-tal som gick så bra. Nu är sossarna förbannade. Jobbigt för mig.

Bosse sa...

"Byt regering - byt politik"

Kunde ni verkligen inte komma på något bättre? Vi har ju precis haft val och då fick svenska folket säga sitt. Och att ropa "byt politik", utan att kunna konkretisera vad politiken ska bestå av, är ett protestrop värdigt ett barn i trotsåldern - inte vuxna människor!

Jan Schmidt sa...

Bosse,
om du lyssnat på t ex Josefin Brinks tal i Kungsträdgården (Stcokholm) hade du fått flera konkreta exempel på vad den nya politiken i så fall skulle bestå av.
Dessutom är det ju knappast de som demonstrerar på första maj, som "bytte regering" sist...
Så, alltså, är din kritik saklig och reelvant?
Nej!
Är den i stället larvig och "värdig ett barn i trotsåldern"?
Ja!

Emil sa...

"Dessutom är det ju knappast de som demonstrerar på första maj, som "bytte regering" sist..."

Öhhh, jag förstår inte. De som demonstrerar är alltså inte svenskar eller? SVERIGE bytte regering i ett demokratiskt val förra året och de svenskar som demonstrerar på första maj är mig veterligen en delmängd av Sverige. Eller har jag fel?

Anonym sa...

Har socialdemokrater börjat beblanda sig med kommunister? Hur skall detta sluta?

Uncle Sammy sa...

GE MIG SOCIALISTISK KARAOKE !!! PLEBEJER !!!

Anonym sa...

Att radera kommentarer som endast är resonerande är som att erkänna att man är en loser med brallorna nere Ali.

Anonym sa...

Jag tyckte det var väldigt lite folk. Det var svårt att skilja på er och på dem som råkade promenera på trottoaren bredvid.
Trist att ingen längre kommer till de här evenemangen. Tidens tecken antar jag.