tisdag, december 18, 2007

Var god vänta - samhällsförstörelse pågår

Kyrkan slår larm om att socialen i Stockholm skickar människor dit istället för att ge dem det stöd som borde vara självklart enligt anständighetens normer i ett modernt välfärdssamhälle – samt socialtjänstlagen. Signalerna från överklassens politiska gren i stadshuset om att tumskruvarna ska dras åt på de mest utsatta har varit resoluta. Att socialbidragstagare inte ska ha rätt till SL-kort är bara en del av förskjutningen. Precis som Cecila Matton på församlingen i Hässelby konstaterar mår också många av handläggarna mycket dåligt över den pressade situationen. På en del håll är läget för personalen ohållbart.

Moderaten Ulf Kristerssons kommentar – vi minns honom bland annat från den härliga historien med ”jobbgarantin” för socialbidragstagare – till situationen är kanske det mest fascinerande:
Vi är i en högkonjunktur och Stockholm är väldigt välmående. Samtidigt finns det fortfarande trasiga människor. Det innebär att vi upplever klyftorna som större, kontrasterna känns starkare. En storstad är en brutal plats.
Jo, om klyftorna blir större, så kan det förstås vara så att vi även upplever dem som större. Ulf Kristersson menar alltså att vi alla borde låta bli. Som om det inte skulle vara än mer förnedrande och provocerande att hänvisas till kyrkan, i ett läge då stadens pengar kanaliseras till skattesänkningar för de ”väldigt välmående”! Men jovars, man ska väl tänka att det är som det är, för ”en storstad är en brutal plats”.

Hänvisningen till kyrkan är samtidigt en fullt naturlig del av det reaktionära, borgerliga avciviliseringsprojektet. Överklassen kliver ut, ordnar till det i sin ghetton och powersprätter iväg några spänn i juletid för att lätta sitt samvetet och höja sin status. Samtidigt ska andra, som för tillfället inte är i skiten tänka att de som är det måste ha gjort något för att förtjäna det, eller åtminstone måste råka vara ”trasiga människor”. Jag upprepar en del av det jag skrev på bloggen före valet:

Jag får rysningar i hela kroppen när jag läser att Kristina Axen-Olin (m) säger att ”svenskarna har ett större hjärta än man tror”. När överklassens parti talar om vikten av ett stort hjärta, då bör alla varningsklockor man har ringa på en gång. Det förnedrande välgörenhetssamhälle som arbetarrörelsen en gång gjorde upp med ska inte tillåtas komma tillbaka. Människor ska ha rättigheter i samhället, relationen till samhällets hjälpinsatser ska vara en av påverkan och krav, inte underordning och tacksamhet. Jag påstår naturligtvis inte att den nuvarande socialstaten är jättebra. Vi lever i ett klassamhälle och staten har där disciplinerande och repressiva element, också i den sociala vården. Men det är ljusår konceptuellt mellan att ha lagstadgad rätt till vård och att leva i ett samhälle där den rätten vittrar bort till förmån för uppbygglig välgörenhet.

Vi kan dra oss till minnes orden på SvD:s ledarsida när attackhögerns Stockholmsbudget – med verksamhetsnedskärningar och skattesänkningar – drevs igenom:
Jag skulle snarare välja begreppet medkännande. Det finns ett socialt engagemang som känns bra.
Jovisst. Känns bra för dem som räknas – de kroniskt kverulerande förmögenhetsackumulanterna. Inte för oss andra, som råkar tycka att alla människor är ömtåliga – och förmögna att bygga ett godare liv i gemenskap. Att det är det som är att leva i ett samhälle.

9 kommentarer:

Magnus sa...

"Det finns somliga som slltid kommer att vara losers, oavsett hur samhället ser ut" - för den härligt nybrutala kommentaren står en av de tre ekonomer Neo pratade med i sitt senaste nummer om den lusfattiga svenska medelklassen och det febriga payday-week-shoppandet. Mycket behändigt, och ett snyggt sätt at säga att om du står utan jobb ett tag så har du (i nyliberalernas drömland) förlorat rätten att ställa några egna krav eller göra genuint egna val.

Anonym sa...

Tack för att du står upp för de svagas rätt, det värmer i vinterkylan.

Anonym sa...

Väldigt ideologiskt inlägg. Jag har aldrig förstått varför människor skulle vilja jobba över huvud taget om de som _inte_ gör det får samma "belöning" ändå. Kanske därför vänsterpolitik måste kombineras med totalitärt styre och tvång...

Anonym sa...

Jag vill hålla med min anonyme nazi-kollega 11:28. Vi fascister har aldrig förstått varför det finns dem som argumenterar för att kombinera totalitärt styre och tvång med vänsterpolitik. Det räcker väl gott och väl med totalitärt styre och tvång. Moderaterna i Stockholm är på rätt väg men det kan alltid bli bättre.

Anonym sa...

I anständighetens namn skickar vi dem istället till supersolidariska Ali

Tuomo sa...

Pengar är viktigare än människor.

Magnus sa...

Det här förslaget från ett par utredare under Anders Borg komer definitivt att reta upp alla unga liberaler, Timbro och MUF. Mer käpprätt emot synen att skatti princip är stöld aoch ska pressas tillbaka så långt möjligt går det inte att komma i en borgerlig regering:

http://sydsvenskan.se/sverige/article288058.ece

jag menar inte heler att det är tt bra förslag men kan inte låta bli att le vid tanken på vad Johan Ingerö, Mauricio Rojas, Dick Erixon och Snacking Madon kommer att säga.

Staffan V sa...

Det påminner mig om vad en uteliggare sa om Stadsmissionen, att det var "tre timmars halleluja för att få sig en smörgås". Men får ju inte glömma att olika kyrkliga organisationer oftast inte hjälper folk utan en baktanke.

Leo sa...

Staffan: Nä, ingen tobak inget halleluja, som Jägmästare Eric sa.