fredag, januari 18, 2008

Parti't e på't

Arbetarbladet har insett vad som egentligen sticker ut rätt ofta - att Lars Ohly är en det svenska politiska livets allra bästa debattörer:
I gårdagens partiledardebatt var Lars Ohly politikens svar på Charlotte Kalla. Totalt överlägsen motståndet och det med ett leende på läpparna.
Kul.

Lars Ohly skriver också idag, tillsammans med Josefin Brink och Eva-Britt Svensson, en väldigt viktig debattartikel i Aftonblandet, om EU-fördraget och löntagarintresset, apropå EG-domstolens marknadsfundamentalistiska utslag i Vaxholmsmålet.

Målet diskuterades idag i riksdagen, och Josefin Brink hade som vanligt skarpa anföranden som man bör läsa och begrunda. Sedan är ju debatten i riksdagen ibland så erbarmligt usel. Eller som Brink skriver:
Där var anförandet slut, och tills riksdagsprotokollet publiceras kan jag för den intresserade leverera en liten teaser:

Littorin replikerade att det är typiskt Vänsterpartiet att komma med ryggmärgsmässiga krav på omedlebart utträde ur EU. (Vilket jag ju inte nämnde med ett ord.)

Annika Qarlsson från centerpartiet levererade en lång och känslosam harang om livet bakom järnridån och att det verkligen inte är dit hon vill återgå. (Och här debatterade vi alltså huruvida en estnisk byggjobbare ska ha samma lön som en svensk för samma jobb i samma land eller inte.)
En vanlig dag med svensk borgerlighet alltså.

3 kommentarer:

FredrichL sa...

Det är för mycket halmgubbediskussioner i riksdagen

Neoliberal Agenda sa...

estnisk byggjobbare ska ha samma lön som en svensk för samma jobb i samma land eller inte

Den estniska byggjobbaren får ju betydligt mer olik lön om han jobbar kvar i Estland. Vad det handlar om är att svenska byggjobbare är rädda för s.k. lönedumpning. De är mot marknadens utjämnande effekt. Kapitalet och profiten känner ju inga gränser.

Men lönedumpning (och lönepumpning) finns ju överallt i samhället. När Svensson ska renovera huset så tar han in anbud från fler leverantörer och väljer den som är billigast. Frågan är varför man reagerade så starkt bara för det råkade vara ester?

krigstid sa...

Neoliberal: Det är du och dina som drar in det estniska hela tiden. Som Ali skriver så handlar frågan om vilka löner som ska gälla i Sverige. Precis som du skriver så handlar det om att svenska arbetare vill undvika lönedumpning, inte ester. Men det är klart, man vill ju inte gärna föra en diskussion i sakliga termer när ens förslag i verkligheten är "jag föreslår att du får mindre i lön så att jag kan minska mina kostnader". Då vill man ju hellre framstå som Baltikums frälsare, som antirasist och som frihetsivrare.