söndag, februari 22, 2009

Sharia som shareware

Det högerpopulistiska, främlingsfientliga Fremskrittspartiet (Frp) har sedan en tid tillbaka seglat upp som det dominerande borgerliga partiet i Norge. I somras var partiet uppe och nosade på 35 % i opinionsmätningarna, var då landets klart största parti, och planerade det konkreta maktövertagandet, i majoritet tillsammans med Høyre eller kanske till och med som ensam minoritetsregering, vid denna hösts val.

Flera faktorer bröt dock den uppåtgående trenden. En av dessa var finanskrisen. Frp:s allt tydligare, hejdundrande marknadsfundamentalism framstod som lite opassande när världsekonomin hårt och avreglerat körde in i finansväggen. Att ledande partiföreträdare försökte förklara krisen med att det förts en alltför socialistisk politik i USA hjälpte inte direkt till.

Dags då att ta nya tag. Främlingsfientligheten har alltid varit en del av Frp:s kärnverksamhet, men partiet styrka har varit att kunna vrida den upp och ned beroende på det politiska läget. Norsk debatt har om än inte i rasande fart så ändå tydligt varit på glid i dansk riktning. Efter en infekterad debatt om möjligheten att ha muslimsk huvudduk till polisuniformen, något som utan större dramatik blev möjligt i försvaret och tullväsendet för tjugo år sedan, men som nu ledde till ramaskrin och till polismyndigheten och justitieministern fick dra tillbaka förslaget, så passar nu Frp på.

Partiledaren Siv Jensen gick igår ut hårt och ”varnade” mot kommande ”muslimska ghetton” i Oslo och för en ”smyg-islamisering” av hela landet. Denna islamisering av landet visar sig bland annat i att en del människor i fängelserna kräver att kunna få äta halal-mat. De ska, enligt Jensen hålla käften och vara ”väldigt nöjda med att få tre varma måltider om dagen”.

Intressant är vad Jensen använder som skräckexempel: Rosengård. I sitt tal till partiets landsstyrelse sade hon bland annat om Rosengård:
Sharialagen har tagit över fullständigt. Svensk lag är ställd åt sidan.
Det är ju möjligt att hon har läst och broderat vidare på Magnus Ranstorps famösa regeringsbeställda rapport.

Nu kan Ranstorp & co. i enlighet med ett beprövat schema uppdatera rapporten till nästa tillfälle, med exempelvis ett kapitel om ”internationell oro på hög nivå” för islamiseringen av Malmö och Västvärlden.

Och efter att ha upprepat samma självrefererande lögner spaltmil efter spaltmil och därmed effektivt blockerat annan politisk debatt, skulle vi till exempel kunna skicka in till exempel en folkpartistisk raskrigare och mobbningsaktivist, som skriver något i stil med att det råkar ha blivit ”en allmän uppfattning” att det hetsas alltför lite om de här sakerna.

Det är i sanning rörande att se borgerlig samsyn växa fram organiskt och internationellt.


[En längre artikel som jag skrev i Aftonbladet i somras, om norsk högerpopulism]

[Sydsvenskan][DN][VG][VG][Dagbladet][Dagbladet]

25 kommentarer:

Christian Pettersen sa...

Kom deg til helvete hjem der du kommer fra ditt usle nazisvin, vi vil ikke ha sånne muhammedanernazier som deg her!

Kristin sa...

Det var jo en seriøs komentar :D Veldig dyp og reflekterende.

Anonym sa...

Islam faczisme er på tokt gjennom Europa.Fremmede prøver å rasere hvor kultur.En vakker dag ,en vakker morgen henger du i vinden på Akershus festning.SHALOM

Staffan sa...

Vad är det för fel på norrmännen, undrar man ju efter att ha läst att extremhögern plockar 35% av rösterna, för att inte tala om kommentarerna här. Vad hände med den rosenkindade hurtbullen som "gick på tur"? All den där oljan verkar inte ha lyckats göra grannfolket särskilt mycket lyckligare eller harmoniskare.

Anonym sa...

Priset för det värdelösa medlemskapet i aggressionspakten NATO betalas i blod, Norskt blod och skyldighet inför dem man mördar...

Att låta dem få äta annat än Får i kål och Raspeballer är väl det minsta man kan begära efter det norska deltagandet i det USraeliska folkmordsorgierna i mellanöstern...

Anonym sa...

Rasistpakk som Christian Pettersen gjør at jeg blir flau over å være norsk. Tomme tønner romler mest, rasistene som dominerer internettdebatten er ikke representativ, i allefall ikke for noen jeg kjenner.

Idiokrati sa...

Anonym sa:

"Priset för det värdelösa medlemskapet i aggressionspakten NATO betalas i blod, Norskt blod och skyldighet inför dem man mördar.."


For mennesker er det viktig å forholde seg til virkeligheten. Her er den, og den kan ikke fornektes.

Sverige deltar sedan 2002 i den NATO-ledda FN-styrkan ISAF, International Security Assistance Force, vars uppgift är att försöka stärka säkerheten i Afghanistan i avvaktan på att landets egen regering kan ta över ansvaret. Sverige ger också omfattande bistånd till Afghanistan.

http://www.sakerhetspolitik.se/templates/Level2Page____528.aspx
Ali Esbati sa:

"Denna islamisering av landet visar sig bland annat i att en del människor i fängelserna kräver att kunna få äta halal-mat. De ska, enligt Jensen hålla käften och vara ”väldigt nöjda med att få tre varma måltider om dagen”.


Desverre er fokuset på slike absurde saker uten viktighet. Her har du helt rett. Det burde fokuseres på tvangs ekteskap, æresdrap og omskjæring av jenter.
Men jeg er enig i at FRP baserer sin politiske tenkning på tro. Dette er noe de også har til felles med verdens religioner. Så problemet er kanskje at mange mennesker ønsker en samfunnsstruktur basert på en tro, en subjektiv tolkning av virkeligheten?

Anonym sa...

Bra inaktiv! Sverige: ett skräckexempel på hur mångkultur fr Mellanöstern manifesterar sig, t.ex Rosengårdsghettot.

Det som folk reagerat på är inte ghettot, utan att några få vita etniska svenskar, journalistbarn medlemmar i vänstersekten AFA leder "upproret" i Rosengård och svensk polis handfallet ser på.

De norska kollegorna som använde CS gas som luftbriserade och rensade arabupploppen i Oslo då pro-Israel demonstrerade imponerade på oss här i Sverige.

Skicka norsk polis till Rosengård och styr upp ghettot.

/Erik

Realist sa...

At "rasistene" dominerer internettdebatter skyldes det faktum at de er i flertall. Det er de som representerer majoriteten av det norske folk. Den norskfiendelige innvandringsliberale eliten klarer bare å utøve sitt undertrykkende hegemoni i det offentlige rom.

Selv er jeg alt annet enn høyreorientert, og fristes normalt ikke av høyreorienterte partier, men jeg er veldig glad for at Fremskrittspartiet og Siv Jensen setter et svært viktig samfunnsspørsmål på dagsordenen. De gjør det tvingende nødvendig for store partier som Arbeiderpartiet å ta innvandring på alvor. Arbeiderpartiet fisker tross alt i samme vann som Fremskrittspartiet.

Forhåpentligvis kommer det en dansk modell ut av dette. Vi må for all del ikke få svenske tilstander i Norge.

Anonym sa...

Ali,

Gratulerar till att du nu också fått norska fascister och rasister att gå i taket. Fortsätt kampen.

/Y.

mrtn sa...

Jeg er så himla glad for at denne tråden viser i hvor liten grad fremmedhat, islamofobi og fascisme er en viktig del av vår hverdag her i Skandinavia.

Anonym sa...

svenske feminister er noen løsaktige horer, syntes dere ikke? Som knuller alle asylsøkere de kommer over.. det vil si muslimer

Lars G sa...

Esbati >> Du glömde ta upp och kommentera att hon även sa att räddningstjänst inte längre vågar köra in i Rosengård. Vad har du att säga om det?

mrtn sa...

Men, om vi nå et øyeblikk skrur av den endeløse flommen av kloakk i denne tråden og fokuserer på det viktige, så har Ali helt rett i at Frp nok en gang febrilsk prøver å splitte velgermassen i Norge ved å piske opp fremmedfiendtlig stemning. Innvandring, islam, sharia osv.

I øvrig så er kommentar nummer tre i denne tråden et lovbrudd. Drapstrusler straffes meg bekjent med iallefall inntil tre år i fengsel.

Realist sa...

Hvorfor er det egentlig så galt å være fremmedfiendelig, i betydningen at man ikke ønsker sitt eget land fremmedgjort? Hva er det som er så bra med å føre en politikk som leder til at vårt folk blir en minoritet i de landområder som har tilhørt vårt folk i tusenvis av år?

Jeg kan godt forstå at Ali helst ser det nordiske folket forvitrer, det er jo tross alt en fordel for hans folk, men den selvutslettende fremmeddyrkingen blant nordiske er meg totalt ubegripelig. Er det en slags botsøvelse for et eller annet?

mrtn sa...

For å sitere Red Hot Chili Peppers, if you have to ask, you'll never know.

Man skulle tro at man fikk hjertetrøbbel av å stresse så mye unødvendig som folk ser ut til å gjøre.

Anonym sa...

haha, kommentaren 8.01 säger väl ändå precis allt om islamofobi/fascism.

Coco sa...

Jag är lite förvånad av den bild som Ali ger av Norge, hade ingen aning om att det var så illa. Men kommentarerna här bekräftar läget. Att Norge av alla nordiska länder har så kort minne vad gäller xenofobiska rörelser är egentligen skandalöst; byt ut den nu så hatade folkgruppen "muslimer" mot "jøder" och den dagsaktuella retoriken blir som ett eko från den tid då Norge styrdes av en viss Vidkun.

Att borgerligheten och liberalerna stänger på och av rasismen är sant. Se på Ny Demokratis inträde till den borgerliga gemenskapen vid förra krisen, eller för all del på den europeiska kontinentens fascistvridning efter 30-talskrisen. Om krisen håller i sig är det förstås också troligt att Moderaterna mfl går i allians med Sverigedemokraterna. Vad som skrämmer är att folk är så irrationella att de röstar på dessa borgarrasister i kristider. Kapitalismen har klantat till sig mer än någonsin, direktörerna har förskingrat historiska belopp, massor av människor har blivit arbetslösa pga detta och vem blir syndabock? Muslimer. Det är verkligen svårt att se något kausalt samband.

Hjorthen sa...

Til Staffan og Coco: Jeg tror ikke det er riktig å kalle Fremskrittspartiet for "Ekstremhøyre", det har ihvertfall ikke vært det til nå, men det er mulig dette markerer et skille, hva vet jeg. Til nå har vel Frp heller markert seg som et populistisk parti som har vært flinke til å treffe folks misnøye, enten det nå er med skatter og avgifter, helsekøer, bompenger eller altså innvandrere. I en del saker er vel Frp knapt et høyreparti i det hele tatt, og ihvertfall ikke ekstremt.

De har i perioder kjørt hardt på fremmedfrykten, men til nå har de også der vært langt snillere enn mer ekstreme høyrevarianter andre steder i europa?

Ellers må jeg bare beklage at mine landsmenn henger rundt her og forsurer stemningen og truer med drap. Hvis noen har et billig torp til slags så ta kontakt, jeg flytter over til dere den dagen Jensen blir statsminister.

mrtn sa...

Hjorthen:

Tja, det bølger vel litt fram og tilbake. Du husker jo sikkert hvor fremmedfiendtlige de var fram til for et par år siden. Da ville jeg ikke nølt med å plassere merkelappen ekstremhøyre på dem. Så modererte de seg, ble stuerene og praktiske. Men nå i det siste har de eskalert. Og jeg synes faktisk at dette siste utspillet var noe av det verste som har vært på lenge.

Anonym sa...

Enligt Ali Esbai är man en "raskrigare" om man förespråkar att pk-etablissemanget ska ta svenskättade som behandlas illa av invandrare på samma allvar som invandrare som behandlas illa av svenskättare. Det uttalande kanske snarare säger något om rasismen hos Ali Esbati själv.

Tony sa...

Rasister hit och dit, bla, bla, bla. Det är så löjligt att höra detta gång på gång. Islam är ingen ras.

Att vara emot sharia. islamsk lag, är inte att vara rasist. Det är snarare att vara humanist. Islamska lagar hör inte hemma i ett humanistiskt land som värderar frihet. Så enkelt är det.

Anonym sa...

tony,

du är inte bara en idiot utan också ett rasistiskt as. du hör inte hemma i ett humanistiskt land som värderar frihet. så enkelt är det.

'å ja ba, om det inte finns nåra raser finns det ju inge rasism, döh. de bara blev helt tysta. så jävla skön jag är asså'.

+ tips till dig. hjärnan förbrukas inte om man använder den, utan kan också bli bättre.

/j

Realist sa...

Ord og begreper som rasisme, fremmedfiendelig, islamofobi og xenofobi er i realiteten bare en hersketeknikk - brukt i mangel av en evne til å forsvare sitt innvandringsliberale standpunkt med rasjonelle argumenter. Uten disse hersketeknikkene er innvandringsliberalerne ingenting. Et barnslig "du er ond og slem fordi du er uenig med meg"-argument er alt innvandringsliberalerne har å fare med.

For eksempel er det særdeles ironisk at venstreorienterte innvandringsliberalere kritiserer Fremskrittspartiet og høyrepolitikk for å være arbeiderfiendelig. I virkeligheten vil innvandringsliberalernes innvandringspolitikk, gjennom en radikal økning av arbeidskrafttilbudet i arbeidsmarkedets nedre segment, frata ufaglærte nordiske arbeidere en hver mulighet til å bevare en anstendig levestandard.

For ikke å snakke om den ekstra belastningen innvandringen påfører velferdsstaten og de skandinaver som er avhengig av den. I virkeligheten er det resurssvake skandinaver som betaler prisen for innvandringsliberalernes streben etter å skape et bilde av seg selv som gode mennesker.

Staffan sa...

Varför skulle vi undvika att använda ordet rasism, när det är just rasism det handlar om? Du borde inte ta ord som "rationell" eller "realist" i din mun, eftersom din världsbild, liksom alla rasisters, inte bygger på rationalitet utan på inskränkthet och rädsla för det annorlunda. Rasism är inte så mycket en politisk hållning som en personlighetsstörning.

Särskilt patriotiskt är det dock inte, menar jag, att vara "invandringskritiker", eller vilken förljugen omskrivning som nu faller extremhögerns rasister på läppen för tilfället.
Om man har sitt lands bästa för ögonen så kan man förstås inte tacka nej till den ekonomiska nettovinst som invandring innebär, förutsatt att diskriminering inte gör det omöjligt för invandrare att få jobb. Inte heller kan man avstå från injektionen av nya kulturella influenser, som genom historien varit det som utvecklat alla livskraftiga samhällen. Extremhögerns stängda gränser borgar för ett inkrökt, bakåtsträvande och ekonomiskt underutvecklat samhälle. Men det är väl det priset som ni tycker att vi alla ska betala så att ni ska slippa behöva träffa på en muslim i tvättstugan. Kalla det inte realism, rationalitet eller för den delen patriotism bara!