måndag, februari 23, 2009

Trist, sa Siv, och körde glatt ett varv till

Jag skrev igår om norska Fremskrittspartiets framgångsrika försöka att trumfa bristen på egen fungerade ekonomisk politik med fantasier om Malmöförorten Rosengård och allmän hetsretorik om en förestående ”smygislamisering” av Norge.

Idag är Frp-ledaren Siv Jensen på full volym i alla kanaler och kör en förutsägbar andra runda med ni-vågar-inte-tala-om-det-indignation, där hon fortsätter upprepa de upprepade lögner som hon och alla andra talar om jämt och ständigt.

Idag refererar hon faktiskt också explicit den famösa källhänvisningsfria Ranstrorp-rapporten om Rosengård. ”Det är en enda forskare som sågat rapporten”, säger Jensen om rapporten, som sågats av en lång rad forskare. Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet, påpekade som bekant att man ”ägnat ett år åt en undersökning där man inte talat med dem som undersökningen handlar om”, och att rapporten inte skulle få godkänt som B-uppsats. Men den fungerar naturligtvis utmärkt för högerpopulistisk hetspropaganda, helt enligt den ursprunglige beställarens intentioner. Frp:s twist på det hela kommer som en synergieffekt.

Siv Jensens kommentar till konstaterandet av det uppenbara förhållandet att hetsen mot muslimer liknar hetsen mot judar under mellankrigstiden, är att liknelsen innebär ”en uhyrlig påstand” och ”bidrar heller ikke til en konstruktiv debatt om det som er problemet”. Hon är även chockerad över att ha blivit ”sammanliknad med Hitler”, vilket hon ju inte blivit, vilket ger desto större möjligheter till att vara långtidschockerad, eftersom man också får möjlighet att föra in debatten på vem som egentligen har sagt vad.

Generellt sett är alltså historiska paralleller som fördjupar förståelsen inte konstruktiva, eftersom de kan göra Siv Jensen ledsen. Det som bidrar till en ”konstruktiv debatt om det som är problemet”, är att undvika att debattera det som är problemet, alltså Siv Jensens hets mot muslimer, och istället diskutera ”det som är problemet”, alltså Siv Jensens lögnaktiga påståenden om muslimer, på det sätt Siv Jensen önskar, alltså genom att upprepa Siv Jensen lögnaktiga påståenden om muslimer.

Det är ”debattens” anatomi som är intressant att dissekera. Det blir tydligt hur uppståndelsen är syftet med utspelen; rätt skött ger den en möjlighet att upprepa samma lösa påståenden om och om igen Och hetsen är själva problemet. Accepterar man de högerpopulistiska premisserna för den debatten finns ingen väg ut. Det är som att kliva ned i ett träsk för att ta en debatt om vikten av renlighet. Alternativet är att dels förstå och arbeta mot rasismen – där Frp:s (eller de nyaste moderaternas) klimatpåverkan är en avgörande del av problemen, dels och minst lika viktigt, att tydligt och energiskt diskutera just den politik som inte blir diskuterad i den allmänna islamiseringshysterin.

Det vi vet om vad som skedde efter mellankrigstiden, torde understryka vikten av det.


[NRK][Aftenposten][VG][VG]

10 kommentarer:

Anonym sa...

Siv Jensen er ikke dum. Hun setter ord på det mange i ytterste punkt frykter. Så kommer de nyttige idiotene frem med Per Kristian Foss i spissen og sørger for å trekke så dårlige paraleller at vi til slutt bare elsker Siv Jensen og Frp :-)

Jeg stemte før på Høyre, men nå er det slutt. De har mistet meg! Og jeg skal sørge for at mange av mine venner også snur ryggen til Høyre., Vi stemmer nå på _Siv.

Hilsen Karl
Trondhjem

Anonym sa...

Skal en koste sannheten uner en stol fordi en er redd for å skape frykt? Selv har jeg arbeidet i ett muslimsk land i 10 år. Islam har dessverre i seg at verden skal islamiseres. Alle midler forherliger målet. Om det er å tale om fred med sverdet tilgjenngelig bak speilet til bruk om nødvendig er dette dessverre legitimt.

Mvh K.E.B

Anonym sa...

Synd att fascismen med Carl I Hagen åter växte sig stark i Norge. Annars är det ett mycket fint och vackert land på många sätt.

Lars K.

Anonym sa...

k.e.b.,

du är dessvärre en idiot. 10 år som kolonialherre i 'ett muslimsk land' har säkert inte gjort det bättre.

/j

Anonym sa...

Ali Esbati, du är en av mina idoler! Alltid intelligent och klarsynt.

Mvh, Elsa

Anonym sa...

Jag älskar Siv!

Anonym sa...

Kommentarerna ovan är ett enda stort tragiskt bevis på vilka framgångar extremhögern skördat. Vad skulle den norska motståndsrörelsen som kämpade mot hitlerfascismen säga om dom såg er?

Det är väl en tidsfråga innan Norge är nedlusat av islamofobiska rasister med Frp som symbolriddare.

Anonym sa...

Nei hun vil ikke ha strengere linje for ikke vestelige. Hun vil ha likhet for alle. Hun støtter opp om norsk lov, likestilling, skolens nedfeldte lovverk, arbeidrettigheter som er utarbeidet av fagforeningene og demokratiske verdier som, ytringsfrihet og religionsfrihet. Dette er rettigheter og friheter som alle i samfunnet kan nyte godt av. Å praktisere religion, og politiske symboler i arbeidslivet og i skoleverket er for lengst utgått på dato i Norge.

Jeg finner det merkelig at de samme sosialistiske partiene og deres tilhengere nå ønsker islamske verdier, religion og symboler inn i yrkesverdagen og samfunnet generelt. De fleste som har levd noen år vet at sosialistene begynte et aktivt sekulariseings arbeid for ca 25 år siden. De mente kristendommen og religion var svært uheldig for det norske samfunnet. Nå vil de samme partiene innføre Islamsk religion og ideologi? De som stiller seg uenige eller kritiske blir nå stemplet som rasister. Dette her forstår jeg lite av.
Pls kan noen forklare meg dette.

Hilsen

Tidligere AP velger.

tor sa...

Siv Jensen er uenig med det representanten for Malmø sa her om dagen på norsk tv. Bakgrunnen er jo at man på ministernivå i Sverige innser at man har problemer i Malmø.....selv om man ikke i Malmø førstår det :

Pressmeddelande
28 januari 2009
Integrations- och jämställdhetsdepartementet

Sabuni kommenterar radikalisering i Rosengård

Regeringen har i dag tagit emot den kunskapsöversikt om radikalisering som Försvarshögskolan (FHS) på regeringens uppdrag har tagit fram. Översikten är ett led i arbetet med att analysera utvecklingen när det gäller antidemokratiska krafter i samhället. I uppdraget har ingått att göra en lägesstudie över radikalisering och radikaliseringsprocesser i Sverige, där Malmö har valts ut som pilotfall.

- I Sverige finns det allvarliga hot mot det demokratiska samhällets grundvalar. Vi tar det på ett stort allvar och det är därför vi gav Försvarshögskolan i uppdrag att studera utvecklingen av radikalisering, säger demokratiminister Nyamko Sabuni.

- Att det finns fundamentalistiska grupper i Rosengård som förordar barngifte, trakasserar kvinnor som inte bär slöja och uppmuntrar ungdomar att isolera sig från samhället är helt oacceptabelt. Svenska lagar, rättigheter och jämställdhet ska gälla alla, även boende i Rosengård.

- Radikalisering och processer som leder till våldsbejakande extremism är komplexa och ser olika ut från fall till fall. Det finns ingen enkel eller allenarådande lösning på de problem som rapporten belyser. Det krävs att många åtgärder sätts in samtidigt, bland annat inom skolan, socialtjänsten och polisen, för att motverka radikalisering.

Webbutsändning:
Se pressträffen i direktsändning med start idag klockan 14.00.
http://www.regeringen.se/sb/d/11333/a/119414

Ibn Gaza sa...

Varför är högern/extremhögern/fascismen/populismen och annat antiintellektuella och vetenskapsfientliga?

Kampen mot högern börjar med bildning!