onsdag, maj 13, 2009

Sjukt

Den medicinska rådgivningen i Stockholm har privatiserats. Företaget som vunnit upphandlingen har tillämpat ett system där sjuksköterskorna får bonus om de svarar snabbt på telefonsamtalen från de hjälpbehövande. Detta är naturligtvis helt sjukt och kan konkret ha bidragit till dödsfall. Efter att saken blivit uppmärksammad har nu företaget avskaffat bonusen.

Men det går inte bara att rycka på axlarna och säga att saken är ur världen. Detta ligger ju i hela upphandlingssystemets natur. När offentlig tjänster läggs ut på entreprenad är det något som i sig inbegriper en reducering av samhällelig service till en prissatt produkt. Det förändrar i samma ögonblick de sociala relationerna kring servicen och det förändrar innehållet i den.

Och rent konkret är det ju genom att pressa personalen på det här sättet som det huvudsakligen går att tjäna pengar på det som upphandlas. Att det eventuellt blir ”billigare” betyder bara att kostnaderna betalas av någon annan. Det är den reellt existerande marknadsekonomins väsen.

Självklart går det att effektivisera vård, omsorg och andra tjänster av det slaget. Det går att göra saker smartare, förbättra organisationen, ta in ny teknik, lära sig av gamla misstag och nya innovationer. Det är också det som händer när människor arbetar. Men vad som händer med privatiseringar av tjänsterna är att det bara är effektivisering i en snäv mening – det som ger bättre slutresultat i bolaget – som räknas. Det är en genuin tillbakarullning av själva poängen med gemensam välfärd. Det är bakåtsträvande och ineffektivt.

De som jobbar inom till exempel vården har kunskaper och kompetens som kan komma fram betydligt bättre. För det behöver vi trygghet och arbetarinflytande. Alltså något helt annat än privatiseringar.


PS. Gamla inlägg som rör bland annat upphandlingsfrågan, här och här.

[Alliansfritt][Ung Vänster][Svensson]

[DN][DN][DN][DN][SvD][AB][Exp]

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag inser att jag skriver under "fel" rubrik nu, men jag tar risken att göra det ändå, hoppas att det är okej!

Jag har en fråga angående europavalet... jag ska säga som det är och saken är den att jag inte vet vad jag ska rösta på. Jag har tittat på vänsterpartiets kandidater och helt ärligt talat så skulle jag kunna ta ett random namn för ingen av namnen säger mig någonting, då jag inte är insatt. Eftersom jag känner ett förtroende för dig utifrån det jag har läst av dig, så undrar jag om du kunde säga vilket alternativ som är rimligast av V-partiets kandidater? Eller ska jag bara kryssa för vilken som helst av kandidaterna?

Moa sa...

Det allra bisarraste som stod i DN var ju att snittiden per samtal i de landsting som hade offentligt driven sjukvårdsupplysning var samtalen i snitt drygt 7 minuter långa. För att få lönebonusen på medhelp skulle sköterskorna ha en snittid på 3,48 minuter. Man kan ju fråga sig om det var nödvändigt att ett barn dog för att folk skulle fatta att vård och vinstintresse inte går ihop.

Moa sa...

Till anonym: Man behöver inte kryssa någon, det är vilket parti man röstar på som är viktigast i längden, och partiets politik har ju alla kandidater ställt upp på. Men om du nu promt måste kryssa någon, eller vill ha lite koll på kandidaterna, kan du ju alltid kolla http://www.vansterlistan.se/ som är en bloggportal för vänsterpartiets kandidater.

Kurt sa...

Det har varit mycket kritik mot Stockholmsläns landstings upphandlingar den senaste veckan. Förutom sjukvårdsrådgivning på ackord, så var det ju också fiaskot med plastmaten på karolinska sjukhuset, och det faktum att det planerade nya sjukhuset inte hade något kök inplanerat. Det som är gemensamt för alla dessa frågor är att när det framkommer kritik mot sjukvården i Stockholms läns landsting, så lyckas aldrig någon journalist få tag i sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, hon är endast tillgänglig när det gäller invigningar.

Erik Svensson sa...

Jag tycker att hela idén med bonusar är absurd. Det antyder att man inte skulle göra sitt bästa om man INTE fick en bonus. Men gör man inte sitt bästa kan man fråga sig vad man håller på med. Oavsett om man är direktör eller sjuksköterska. Och frågan är om "att göra sitt bästa" är liktydigt med att korta ner samtalstiden?

Sedan kan man ju också anlägga ett mediekritiskt jämställdhetsperspektiv på frågan: när MANLIGA, redan högavlönade direktörer roffar åt sig stora bonusar, år efter år, så händer ingenting, inte förrän folk blir förbannade, som det senaste halvåret. Har någon föreslagit att bonusar HELT SKA AVSKAFFAS ÖVERALLT, såväl i sjukvården som för direktörer? Inte mig, veterligen. Nu blir sjuksköterskorna av med sina små bonusar, men varför inte löpa linan ut och avskaffa dem också inom näringslivet? DET hade varit en minst lika angelägen reform.

Anonym sa...

Polissamhället är här!!!!!!!!!!!!!!
Obama tillåter det!

Läs nyhet via länk nedan i denna bloggpost. Kvinna får sitt hus stulet av banken, ett helt Swat team går in och griper henne i sitt eget hem trots att hon betalat av sitt lån. På bloggen finns även youtube klipp som innehåller ljudfil av kvinnan som ringer upp en radioshow så att allt spelas in på radio.

http://bungalowbillscw.blogspot.com/2009/05/dawn-welsh-of-hillsboro-mo-arrested-for.html

Här är radioklippet.

http://www.youtube.com/watch?v=dsv-jW-N2gg

Det här kommer sprida sig över hela världen, tro mig, bankerna har skuldsatta människor över hela världen.

VAKNA!

Ali Esbati sa...

Till anonym högst upp,

Jag röstar själv utan att kryssa, och det kan man göra med mycket gott samvete när det gäller vänsterpartiet. Kandidaterna står i grunden för samma politik: inteminst att minska EU:s makt till förmån för demokratiska organ, att mota den marknadsfundamentalistiska utvecklingen och att stå upp för en god klimatpolitik.

Du kan titta närmare på toppkandidaterna själv:
http://www.vansterpartiet.se/euval2009/

Och flera av kandidaterna på listan har ju haft egna bloggar där man ganska snabbt får en bild av vad de är för några och vilka frågor de har intresserat sig särskilt folk. Det gäller till exempel Hanna Löfqvist på andra plats och Erik Berg på femte.

joel h sa...

Haller med om att det här är ett uselt bonussystem. Men alla som försöker göra detta till en fraga om privatiseringar kan ju fundera pa följande: Det verkar ju som om man faktiskt kan paverka dessa hemska kapitalister och företag som profiterar pa människor vardbehov..? En artikel, lite protester, sa var problemet löst. Bonussystemet är ändrat.

Att rätta till missförhallanden i system som drivs av politiker är mycket svarare. Offentlig verksamhet är sa att säga outsourcad till oss ALLIHOPA och det enda faktiska medlet att paverka är att stoppa en lapp i en lada var fjärde ar. Tror nagon pa allvar att det fungerar?

Hampus Eckerman sa...

Joel, vad du syftar på är att företagen tvingats backa tillräckligt många dött eller farit illa. Vore det inte bättre utan de som dött?

joel h sa...

hampus, det är ju en relevant kommentar om man anser att politiker är fulländade helgon och att det aldrig är nagon som far illa sa länge man inte blandar in privata intressen.

sa är det naturligtvis inte. det känns helt enkelt inte speciellt seriöst att jämföra socialistisk utopi med marknadsekonomisk verklighet. politiker ställer till en massa elände, och jag kan avslöja för dig att människor dör och far illa dagligen pa grund av system som fungerar daligt. folk far vänta i all oändlighet pa en enkel operation, och det var visst nagon historia förra aret där en familj förbjöds skaffa hörselimplantat at sin döva son för att inte alla barn hade rad med samma behandling...

Poängen jag försökte göra är att konsumentmakt göra underverk i de fall där aktörerna tvingas agera efter marknadens spelregler. När byrakrater och politiker ska styra över saker far det de märkligaste konsekvenser. korruptionen, intrasparensen och resursslöseriet ökar ständigt, pa bekostnat av de skattebetalare som ska finnasiera kalaset. och vi har noll möjlighet att rätta till det, vare sig det är vänsterpartiet eller moderater som sitter vid makten.