onsdag, juni 24, 2009

Tankekrig: Manifest Analyse

Igår var det frukostlansering för Manifest Senter for samfunnsanalyse, där jag kommer att jobba halvtid som ekonomianalytiker framöver, tillsammans med Magnus Marsdal, utredare, och Ingrid Wergeland, som är chef.

Till lanseringen ger vi ut pamfletten Tankekrigen (sv. Tankekriget) som jag har skrivit. Den utgår från svenska erfarenheter av näringslivets opinionsbildningsarbete, med Timbro som en operativ spindel i nätet. Eftersom Norge och Sverige är så pass lika i många avseenden, finns det all anledning för den norska arbetarrörelsen och vänstern att känna oro, när Timbros lillasyster Civita trappar upp sitt arbete, i synnerhet när mycket av det som görs är direktimporterat från Sverige.

Därför är det också kul att fackföreningsrörelsen i Norge tar utmaningen på stort allvar och förhoppningsvis kan ta strid innan högern i Norge har lyckats skaffa sig det försprång som de organiserade kapitalintressena i Sverige har lyckats göra.

Lanseringen har uppmärksammats i många norska medier. Här är en förklarande debattartikel av Ingrid Wergeland i Dagbladet igår. Och:

- Artikel i Dagens Næringsliv/e24
- Frifagbevegelse.no
- Fagbladet
- Kommentar i Dagsavisen
- Intervju i Dagbladet
- Kulturredaktör Peter Raaum, också i Dagbladet.
- Uppdatering: Aftenposten.

Och så en del som inte ligger ute på nätet. Klassekampen hade ett stort uppslag igår och trycke också ett utdrag ur pamfletten.

Ikväll blir det fest. Alla som har vägarna förbi Oslo är välkomna:


Onsdag, 24. juni 2009, 19-01
Manifests lokaler på Tullinløkka
Kristian Augusts gate 11, bakgård og 1. etg

Vi feirer etableringen av Manifest Senter for samfunnsanalyse – «Manifest Analyse» blant venner.

Vi markerer at tre nyansatte er i sving, og i samme slengen lanserer vi vår første utgivelse: «Tankekrigen. Hvordan høyresiden vinner de viktige slagene» av Ali Esbati.


Bar: øl, vin og Tankekrigen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Häftigt!

Jag kommer. Finns det möjligen en chans att få ta en bärs (i ordets svenska bemärkelse alltså...) med Hr. Esbati själv?

Ali Esbati sa...

Välkommen. Och ja, festdeltagande delegeras icke. :-)

fredrik jansson sa...

Manifest Analyse ser spännande ut. Lycka till. Skriver ett inlägg om det (typ) här:

http://tankarfranroten.wordpress.com/2009/06/24/ett-norskt-foredome/

Sosialisten sa...

Veldig bra initiativ.

Men det fins vel alt noen andre liknende tankesmier på venstresida i Norge. Tenker da særlig på Res Publica/Norge2015, sjøl om de kanskje er litt mer "(venstre)sosialdemokratisk" orienterte enn det dere er. En god del overlapping er det nok uansett, og Res Publica har jo også folk fra og støtte fra fagbevegelsen.

Har dere noe samarbeid/kontakter med Res Publica eller liknende miljø?

Ali Esbati sa...

Hej,

Det blir kanske en lite annan profil på vårt arbete, men vi har förstås ett gott förhållande till Res Publica och blir ett komplement. Det behövs många aktörer på den progressiva planhalvan.