fredag, augusti 28, 2009

Tre lästips

1. Åsa Linderborg. Måste-läsning om attackerna på Aftonbladet Kultur, om rädslan i svenska media för att kritisera Israels brott, och om vem som står för vilka traditioner:
I själva verket önskar ”Mellanösterns enda demokrati” att Sverige nu ska upprepa sina försyndelser under kriget: styra och censurera de medier som inte smeker krigsförbrytare medhårs. Men det är ju det förflutna vi skäms så för – även om alla tydligen inte har lärt något av historien.
Läs hela!

2. Mikael von Knorring har en intressant debattartikel i Flamman om tio slutsatser för vänstern att dra av Piratpartiets valframgångar. Perspektivet menar jag är helt riktigt, även om förhållningssättet till Piratpartiet som parti också måste ta i beaktande ett reellt existerande politiskt landskap där sakfrågor inte är ute och går isolerat. Det centrala är hur som helst att von Knorring pekar på vägar framåt.
10. Slutsatsen av det här är inte att Vänsterpartiet ska försöka ha fildelning som paradfråga i riksdagsvalet. Det som krävs är däremot att vi aktivt reparerar våra svagheter här, och börjar etablera välkända vänsterlinjer. Vi borde ha som målsättning att vänstern på sikt ska vara starkt kopplad till en positiv tekniksyn, kontrasterad mot högerns gamla lösningar. Det går att göra politik på i en rad av våra klassiska frågor.

Slutligen: Piratpartiets framgångar visar att folkrörelser måste söka sin politiska uppgift, snarare än att söka väljare. Övertygelsen att vi arbetar för ett politiskt program många borde gilla räcker inte. Vi behöver en konkret och strategiskt avgörande fajt att vinna – en vänsterns fildelningsfråga.
Här.

3. Tehran Bureau publicerar ytterligare ett kapitel från Ervand Abrahamians bok Khomeinism: Essays on the Islamic Republic (1993). Här handlar det om hur närheten till konspirationsteorier – och deras reproduktion i nya former – haft historisk grund i det iranska politiska livet, särskilt efter tre avgörande militärkupper med utländsk inblandning, samtidigt som den bestående effekten är att politisk pluralism undertrycks och folkliga krafter underutvecklas :
The paranoid style had far-reaching consequences. The premise that grand plots existed naturally led to the belief there were plotters everywhere — some obvious, others more devious. And if one were surrounded by plotters, one could conclude that those with views different from one’s own were members of this or that foreign conspiracy. Thus political activists tended to equate competition with treason, liberalism with weak-mindedness, honest differences of opinion with divisive alien conspiracies, and political toleration with permissiveness toward the enemy within.
Läs hela! Det är välskrivet och lärorikt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ang Linderborg och skribenter som vågar, här är en:

http://www.counterpunch.org/weir08282009.html

lasse sa...

10. Slutsatsen av det här är inte att Vänsterpartiet ska försöka ha fildelning som paradfråga i riksdagsvalet. Det som krävs …


Ja vad skall V ha som paradfråga i valet. Att krisen skulle vara över tills valet är nog inte troligt och den som inte har krisen och vilken ekonomisk politik de förespråkar för att attacker arbetslöshet och kris som "paradfråga" är inte värda att ta på allvar. Den som har en relativ pseudofråga som fildelning som paradfråga när det finns arbetslöshet att bekämpa spelar i Mussepigg ligan.

Men om jag förstått det rätt så har sossarna satt tvångströja på V och dragit åt den ordentligt vad gäller sådana saker som överskottsmål och budgettak. Man frågar sig om V ens får så mycket som andas om dessa frågor om de ev skall få sitta med vid köttgrytorna.

Simon F. sa...

Ytterligare ett lästips: Åsa Linderborg i en fin intervju i Östersunds-Posten.

Anonym sa...

har ni noterat Esbatis nya titel? Tehran Bureaus pimp.

//J

ps. " Perspektivet menar jag är helt riktigt, även om förhållningssättet till Piratpartiet som parti också måste ta i beaktande ett reellt existerande politiskt landskap där sakfrågor inte är ute och går isolerat"

ständigt detta kontextualiserande. oslagbart. anledningen till att Esbati och Ohly sitter och är intellektuella när de sitter på dass medan dum Reinfeldt och Borg leder Sverige och EU. vore kul om Esbati en dag kunde kontextualisera sig själv.

Ershin sa...

"ständigt detta kontextualiserande. oslagbart. anledningen till att Esbati och Ohly sitter och är intellektuella när de sitter på dass medan dum Reinfeldt och Borg leder Sverige och EU. vore kul om Esbati en dag kunde kontextualisera sig själv."

Lysande!

Vore intressant med en replik från Ahmadinejads toy boy.

Anonym sa...

'ständigt detta kontextualiserande'. vi kan också kalla det 'att tänka'.

idiot.

/j

K sa...

Har ni noterat J:s nya titel? Fucked in the ass by Pol Pot.

Anonym sa...

släpper Esbati genom okvädningsord??? konstigt eftersom han verkar censurera alla hänvisningar till Josefins Brinks gamla rockband.

/J

Magnus sa...

Italiens utrikesminister Frappuccini kräver nu att *EU* ska utfärda en gemensam bannbulla mot Aftonbladet - se DN! Det här blir värre och värre - fast bättre och bättre för den pånyttfödda politiska satir som Åsa Linderborg önskade sig förra året.