fredag, oktober 02, 2009

Beprövad erfarenhet på export

Igår rapporterade DN att Anders Borg nu ska sälja in den svenska ”jobbpolitiken” i hela EU. Tillsammans med kollegorna har de snackat sig i trance med mantran som ”Det behövs reformer för att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden” samt pop-versionen ”Det måste löna sig att arbeta”. Borg rapporteras ”se gröna skott” samt ”vänta på blommor”.

Idag rapporterar DN mer om den svenska ”jobbpolitiken”, som alltså ska prånglas till hela EU. Sverige hör till de sämsta länderna i EU när det gäller att tackla arbetslösheten. Utvecklingen på arbetsmarknaden går sämre än EU-genomsnittet. När det gäller ökningstakten i antalet arbetslösa tar Sverige bronsmedalj efter Danmark och Irland.

Det är det som är det fina med EU-samarbetet: att sådant som har stabilt stöd i ”vetenskap och beprövad erfarenhet”, som Anders Borg brukar säga, med lagar, direktiv och domstolsbeslut kan överföras till hela EU. Sådant borde irländarna fatta, som röstade fel i folkomröstningen om Lissabon-fördraget, och idag får möjligheten att göra rätt.


[Relaterade blogginlägg från förr: Evidensbaserat fiasko; Några ord om jämviktsarbetslöshet]

7 kommentarer:

Hugo sa...

Beträffande Irland och folkomröstning är jag fullt enig med Ali. Lissabonfördraget är stendött och givetvis skulle även vi svenskar haft ett referendum i frågan. Med EU byggs ännu ett lager av politiska byråkrater (adel) som inte behövs utan bara kostar pengar. Ett nytt EUSSR.

Sedan har jag invändningar mot jobbpolitiken. Historiskt har Sverige genom den oheliga alliansen mellan LO och SN vilat tungt på verkstad, papper, gruv, bil och annan verkstadsindustri. Antalet sysselsatta inom dessa sektorer har sjunkit de senaste 40 åren. Framtiden och sysselsättningen ligger inte hos dessa storföretag även om de drar in stora exportinkomster.

Vi kan inte leva på gamla meriter och den svenska modellen är strax död. Framtiden ligger i nyföretagande i alla dess former där företagen vill anställa. För att detta mål skall nås krävs i första hand en total revidering av 3:12 regelverket. Det måste löna sig att satsa och många gånger riskera både hus och hem. Märkligare än så är det inte. Glöm inte att Volvo en gång i tiden var ett litet skitföretag i en gammal lada. För att kunna skörda måste man också så.
Tyvärr är vänster som höger lika ovilliga att göra något åt frågan. I JanteSverige är det fult att tjäna pengar.

Idioten Hugo

Anonym sa...

Idioten Hugo:

Så länge du är medveten om dina psykiska tillkortakommanden, kan du ev. vara på bättringsvägen. I så fall, välkommen över till den ljusa sidan....

Robban sa...

Hugo:

"Tyvärr är vänster som höger lika ovilliga att göra något åt frågan. I JanteSverige är det fult att tjäna pengar."

Kan du då förklara varför de fyra största bankerna i landet betalar ut 5,4 miljarder kronor i bonusar till sina chefer i år?

http://offensiv.socialisterna.org/sv/869/inrikes/4770/

Hugo sa...

Hallå, ni pratar om nonsens och gårdagen. Hur skall vi skaffa oss ett nytt samhälle utan socialmoderater och allt annat partibundet pack som befolkar Sveriges Riksdag idag?
Vi har inte ens en fungerande demokrati. Lissabonfördraget är ett lysande bevis på all torftlighet. Jag vill som Ali ha ett referendum och makten tillbaka till medborgarna.

Idioten Hugo, Mvh

Hugo sa...

Kommentaren om bankerna är driven av SKAB som lånade ut nära nog 100% vid köp av egendom. Socialistiskt tänkande som gick åt helvete så väl i Sverige som USA som orsakade krisen under Clinton sen fortsatt under under Bush. Alla bör sitt ansvar. Min enkla och torftiga logik säger mig, konsumera inta framtida inkomster som är ytterst osäkra. Däri lligger hela finanskrisen, överkonsumtion på framtida inkomster är dömda till undergång. Vem vill leva på en skuldrevers?
Sparande och cash is king, så kommer det alltid att vara.

Idioten Hugo

Anonym sa...

Hugo: ja det är outsägligt fult att tjäna pengar i Sverige. Det är så fult och hemskt att Anders Borg, i sin gränslösa godhet, har tagit på sig den tunga bördan att låta sig själv och en liten överklassklick skikta till sig en oerhört stor del av alla pengar som vanligt folk egentligen förtjänat att drabbas av. Borgs kader axlar oförtjänt den fula och tunga bördan så att vi andra inte ska bli monetärt åsamkade. God som Jesus är han Borg, och med mer välvårdat hår.

Hugo sa...

Robban, vad har det med sakfrågan att göra? Visst har du rätt i sak men har inget med nya jobb att göra. Jag kunde på samma grund ta upp det offantliga slöseriet inom offentlig sektor som är en helig ko för er. Läs på bättre.