söndag, mars 21, 2010

Det enda som förenar Europa

Det är ett inte alltför välskrivet men likafullt intressant referat från Tariq Alis besök i Oslo, i tidningen Utrop. Ali pekar på något viktigt:
Det eneste som forener Europa i dag er islamofobi.
Läs.

Om rasismen – inte minst i form av islamofobi – som EUropeisk identitetsmarkör har jag skrivit förut. Här en repris.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Inntrykket jeg sitter med i den norske debatten - det vil si, oppgulp på diverse kommentarfelt - er at EU = økt innvandring = drahjelp for islamiseringen og dessuten også polakker og annet østeuropeisk pakk. Det er godt mulig at det er kapitalhøyre som liker EU best i Norge, men grasrotkonservatismen (eller hva det enn er FrP identifiserer seg som) er steilt imot. En sveitser jeg kjenner opplyste for øvrig at visa er den samme der: høyresiden er mot EU fordi de er redd for utlendinger, venstresiden er FOR fordi de ønsker europeisk integrering. Og om jeg husker rett, så var det kun partier på ytterste høyre fløy som gikk til valg til EU-parlamentet fordi de vil sabortere hele skiten (BNP som det mest beryktede eksempelet).

Jeg skal ikke uttale meg om hvordan ståa er ellers på kontinentet, men sånn jeg opplever det, så er det ikke den europeiske identiteten som blir satt opp mot islam, men den opplyst, kapitalistisk "vestlige", i hovedsak representert av USA. Hvor vidt "Europa" blir et politisk korrekt alibi skal jeg ikke begi meg ut på all den tid jeg kommer fra et land som sitter på benken - men når det er EU-skeptikerne som skriker høyest om det islamske imperium, så virker det for meg som om det er en dypere angst som har slått rot.

Anonym sa...

Varför publicerade du inte mina två tidigare kommentarer?

Hugo sa...

Det är trist att bli kallad islamofob så fort kritik riktas mot dessa, i majoritet diktatoriska länder. Jag står för öppen invandring, och så skall det också vara.
Men väljer jag som enskild person att flytta till en annan kultur, måste jag också ta seden dit jag kommer, annars stanna lika gärna kvar där jag var.
Världens enda land som lyckats med integration av alla länders folk, är i slutändan USA.
Du måste "Pledge" to the Constitution och inget mer med det. Alla medborgare har samma rättigheter och SKYLDIGHETER. Passar det inte så åk hem då igen. Så enkelt är det och har inget med islamofobi eller andra etiketter från vänstersidan att göra.

Majoriteten, som jag uppfattar det, eftersom jag har ett antal vänner som är muslimer, berörs inte ens av den påkallade fobin. De är sekulariserad muslimer som ser på samma sätt på omvärlden som jag gör.

Låt oss sluta politisera i denna fråga. Människor är i första hand människor, om än från andra kulturer. Men som sagt, man måste ta seden dit man kommer, inget märkvärdigt med det. Det är frågan om ren anständighet och respekt.

Tokstollarna, d v s fundamentalisterna, skall vi lämna därhän. Vi hade samma typ av medeltida galningar i kristendomens och klansamhällets barndom.

Alex sa...

Tariq Ali kommer till Kulturhuset i Stockholm den 14 april, för att prata om situationen i Pakistan.

Anonym sa...

Hej Ali varför tog du inte upp min kommentar om Islamofobi bland kristna araber i Södertälje? Detta har det skrivits mycket om på olika bloggar men detta vill du tydligen blunda för.

Anonym sa...

Många syrianer är kristna, vilket skapar en något (men inte väldigt) annan attityd till Sverige och svenskar. Ronna-upploppen involverade väl kristna syrianer, om jag minns rätt.

En av många orsaker till att jag personligen anser att det snackas för mycket om religion (=islam) och för lite om folkgrupp (=araber) bland svenska invandrings-kritiker.

Jo det är klart, det faktumet att ALLA syrianer är kristna medför en mer svenskvänlig inställning hos assyrier/syrianer än till exempel hos muslimer (albaner, kurder, araber, somalier osv). Vad jag känner till ogillar assyrier/syrianer islam mer än vad
svenskar gör.