En vanlig dag på en vanlig krog pratar de två unga bakom baren om jobb och sånt. Den ena berättar om en kompis som är ledsen för att inte ha fått det fasta jobb hon förespeglats på en restaurang. Den andre berättar då om sin kompis, som provjobbat gratis i en butik men sen inte fått jobb. ”Ja, de gör så jämt, det är som slavarbete nästan”, säger hon. ”Men det är jättevanligt på många ställen. Det är så det har blivit nu”Läs resten här.
onsdag, september 01, 2010
"Det är så det har blivit nu"
Jag har gästbloggat hos Stockholmsvänstern, om behovet av en moderniserad arbetsmarknad:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
"Om man kunde *köpa* ett jobb skulle jag göra det" hörde jag en frustrerad spansk tjej med årsgammal examen, ambitioner och "bra sätt" - och uppenbart taggad att jobba med något som ställde större krav än att frankera kuvert eller sälja tacos - utbrista i ett reportage på BBC häromdagen. Vem har inte tänkt så? En hel generation kör in i den mur som uppstår när det inte finns någon vilja att anställa och när interna kontakter blir det enda som räknas. Inte är det första gången heller, samma sak hände på 90-talet, men regeringarna sitter bara och tittar i taket med armarna i kors.
Eller vems gisslan är lioberalerna? Till och med Jan Björklund deklarerade öppet i TV-utfrågningen förra helgen att "allt en regerning gör i en lågkonjunktur för att skapa jobb /dvs han syftade på kvalificerade AMS-åtgärder, praktik, provvanställningar, fortbildning etc/ blir dyrt, men gör man inget blir kostnaderna längre fram ännu större". Att hålla uppe eller nyetablera offentliga, riktiga verksamheter t ex vård, kultur, kommunikationer, kollektivtrafik är förstås också dyrt - men det svarar både mot tillgång på arbetskraft och efterfrågan på jobb och tjänster. Och Sverige är inte Guatemala, vi har självklart utrymmet att växa utan att börja med att rycka upp de gamla växterna och odla i samma täppa.
Om man ville få in pengarna till offensiva insatser med lån eller en tillbakarullning av en del av borgarnas skattesänkningar till den översta tredjedelen så finns den möjligheten där. Vill man framförallt glänsa med extremt låg statsskuld och skatter som i Litauen så finns det inga bra möjligheter.
Skicka en kommentar