fredag, augusti 24, 2007

Ännu ett avhopp: bloggare lämnar sitt rum för att gå på lunch och kanske (även om chansen förhoppningsvis är liten) aldrig återvända

Ulrica Messing vill göra något annat än att sitta i riksdagen. Vad det innebär för henne och för den socialdemokratiska riksdagsgruppen har jag ingen aning om. Spelar inte någon större roll heller. Hur hennes beslut meddelas medborgarna genom våra medier gör dock det. Förutom allmänt ståhej är det betecknande att bland andra SvD och Aftonbladet rubricerar det hela som att Messing LÄMNAR POLITIKEN. (Andra har mer korrekta rubriker). Vad är det för jävla syn på politik och politiskt arbete? Messing ska till och med sitta kvar i socialdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott. Hur kan en person som är med och leder Sveriges största politiska parti sägas ha lämnat politiken? Ens om hon hade lämnat även dessa förtroendeuppdrag hade det varit förbannat märkligt att beskriva beslutet som att ”lämna politiken”. Inte är politiken ett hus eller ett yrke! Hur ska en person lämna ett uppdrag som man en gång åtagit sig utan att det betecknas som ”avhopp”? Uppenbarligen fungerar det inte heller att exempelvis bara avböja omval (se länkar nedan). Och framför allt: alla de människor som dagligen gör det de kan i smått och stort för att förändra samhället, i politiska partier och andra politiska organisationer – var befinner de sig? I limbo? Det här är inte bara ett slappt och sensationalistiskt språkbruk – det är en ypperligt tydlig exponent av ett borgerligt tankeraster i den offentliga sfären. En politisk journalistik som reducerar politik till något ”politiker” sysslar med, bidrar medvetet eller omedvetet till att lägga en slöja över verkliga politiska frågor, motsättningar och strider. Titt som tätt skriver mediefolk med grund samhällsförståelse och groteskt uppförstorad självuppfattning om ”hoten mot demokratin”. Kolla i spegeln någon gång!


[Tidigare arga inlägg om avhoppshelvetet: Begreppsvandring; samt här, här, här, här och här].

[Förresten, läs hellre det här gamla inlägget av Tora Breitholtz]

15 kommentarer:

Anonym sa...

"Messing var en blek figur".

Krassman sa...

Bra skrivet måste jag säga. Till
Anonym vill jag bara säga att Ulrica Messing är en person och en duktig politiker, inte en smällkaramell. Skall alla politiker vara som Fredrik Federley eller Jan Emanuel tycker du?

Anonym sa...

Trot eller ej, men det verkar som Aftonbladet har rättat sig rubrik...

Din vän sa...

Ja det är sant. För politiken finns väl överallt. Så den lämnar hon ju inte, men kanske partipolitiken i viss grad. Och partipolitik och riksdag är bara en del av all politik.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

"...ett borgerligt tankeraster i den offentliga sfären"??? Ursäkta mig, men ur mitt borgerliga perspektiv så finns det väl få andra yrkessfärer som är så genomsyrade av vänstertänket som journalistiken. Möjligtvis min egen sfär - biblioteksvärlden. Men men, det här är väl inte rätt blogg för att debattera detta. Respekt till Messing som hellre avslutar än stannar och gör ett dåligt jobb pga. tidsbrist. Om bara jag kunde göra detsamma...

Anonym sa...

Messing bedyrar att hon fortfarande vill förändra världen precis som när hon var ny medlem i SSU och då 15 år gammal.
Ja precis. Det är så oerhört lätt att prata skit när man är "politiker" och tjänar 50000 kr i månaden. Hon "brinner" säkert jättemycket.

Det är just pga sådana uttalanden det finns ett kompakt förakt för politiker i detta land. Något som ej heller (v) undgår. Synd och trist? Nej en helt sund och mänsklig reaktion på tomgångspratare och pajaser.

Anonym sa...

anonym 3.18

jag kan tycka illa om högersossar som messing, men jag tror ändå att hon gör mer bra för världen än du som sitter och spyr galla och gnäller. du pratar skit helt enkelt.

/j

Anonym sa...

Ja du "j". Din träffsäkerhet är inte så lite dålig. Det är p g a fantasymänniskor som dig (en yrkespolitisk skada?) vi kommer att fortsätta att lida även efter ett s k maktskifte år 2010.

/Ano 3:18

Anonym sa...

Anonym 3:02
Du har så rätt så, men du glömmer att ur Ali's synvinkel är alla som är höger om Ulvskog borgare. Borgarna är ju rentav fascister...

Anonym sa...

Som om det spelade någon roll vilket nyliberalt papegojparti som sitter i eller utanför riksdagen.

Det var länge sedan makten flyttade ut från Rosenbad.

Sov gott på er och glöm inte er "demokratiska rätt" att rösta i nästa val....

ZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzz....

Anonym sa...

Vid något tillfälle kallade en klok person politiker för världens näst äldsta yrke. Kunde inte sagt det bättre själv. Maken till yrkeskår/skrå med opålitliga karriärister och bullshitters är svår att finna.

Trevlig helg

En svensk proletär

Anonym sa...

oj då. tror visst att vi har hela kmplrs kader här. ni är rätt gulliga. jag menar det.

/j

Anonym sa...

"Vid något tillfälle kallade en klok person politiker för världens näst äldsta yrke."

Ärkeproletären Ronald Regan lär ha sagt:

"Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first."

Anonym sa...

Ali, du har inte funderat på att gå över till socialdemokraterna?

Du är ju alltid ute och försvarar/lovprisar dem, oavsett om det är Persson, Messing eller deras facklig del LO. Som ekonom måste du också inse att det där med planekonomi inte är en speciellt bra idé, utan en växande privat sektor så går det inte skapa resurser för fördelning. Du verkar inte heller vara lika EU-negativ som många andra vänsterpartister. Det är väl utrikespolitiken som kan bli en stötesten.

Dina chanser att få en rikdsgsplats 2010 skulle antagligen också öka.

Anonym sa...

Borgarbracka har fel, det är inte LO som är partiets fackliga del utan partiets som är LO:s politiska gren. Inte mycket till gren under företagarvännen Sahlin och hennes storstadsfixerade bunkergäng, men ändock.