onsdag, augusti 15, 2007

Två lysande

Obs. De här två texterna måste alla läsa idag:

1. Pierre Gilly skriver en superb krönika om en regering med orwellskt språkbruk och ett systematiskt förakt för fakta: Sniglar i regeringen.

2. Josefin Brink har läst en liten skrift från Almega (Hemmets hjältar - en vit bok om hemservicebranschen) och skriver så bra så bra om en debatt med bisarrt förvridna perspektiv: Satirens dödgrävare eller så blev vd:n dement
Men Maud visar en mer storslaget visionär sida också i boken, och drar en anekdot från en resa till USA, där hon bland annat diskuterade hemservice. "Då fick jag klart för mig att där kan man till och med få hjälp med att sätta in sina foton i album. En märklig företeelse i svenska ögon, men nog så lärorik om hur attityder kan förändras när möjligheter skapas."

Sug på den en stund. Låt det sjunka in. Det är här någonstans jag på allvar börjar frukta för satirens framtid.

[…]

Åsa Keller, vd, för framgångssagan Homemaid presenteras som en kvinna som "med sin livssituation är ett exempel på en av de viktigaste målgrupperna för hemservicebranschen". Hon berättar själv: "Det var först när jag blev vd för bolaget som jag verkligen förstod hur svårt det kan vara att få vardagen att gå ihop". Hon köper själv hemservice (nu alltså till rabatterat pris, min trista anmärkning), eftersom "Jag prioriterar att umgås med min familj när jag är ledig".

16 kommentarer:

Anonym sa...

Månne Filipinerna darra nu när alliansen sett ljuset och framtiden, får bara alliansen ner lönerna tillräckligt kommer Filipinerna att få en match i exportsektorn den hushållsnära tjänstesektorn. Den ljusnade framtid är vår, till denna framtid för den fd industrinationen passar det nya folkpartiets skolpolitik som handsken i handen, kadaverdisciplin fostrar utmärkta hushållsnära tjänsteämnen.

El viento del pueblo sa...

Josefin Brink skriver helt vansinnigt bra. Jag är inte vänsterpartist men skulle inte hon kunna vara en framtida partiledare/statsminister?

Anonym sa...

Josefin Brink är tämligen slut i sina tankebanor. När samma arbetsuppgifter i princip utförs av mestadels kvinnor till låga löner i offentlighetens tjänst är det tydligen helt OK. Råkar det vara privat drivet blir det ett Herrans liv och ett problem. Vad är det för fel på er inom vänstern?

Måste allt vara statligt ägt och kontrollerat för ni skall vara nöjda? Sätter ni aldrig kunden i fokus? Väntetiderna inom svensk sjukvård enligt planhushållningmodell ger köer. Inte olikt forna öst där du fick köa för bröd och alla andra förnödenheter.

När t o m fackordföranden medger det inte är en fråga om resurser i vården utan den politiska överbyggnaden, d v s att inkompetenta landstingspolitker skall styra sjukvården har vi ett jätteproblem.

"(Det är för övrigt dessa företag, inte den armé av tvättande, strykande, dammsugande, gardinbytande, syltande, kramande, tröstande, fredagsmysfixande kvinnor som genom decennierna uppammat sina sista krafter efter jobbet för andras välbefinnande som avses med begreppet "Hemmets hjältar", min trista anmärkning)" (slut citat Brink)

Konkurrensutsätt vården till allas fromma och bästa. Vi har rätt att kräva valuta för våra skattepengar. Att alla skall ha det lika dåligt i kommunismens o solidaritetens namn är ett klent sakligt argument.

Mr. JB

Anonym sa...

Aaa känns gött detta, lite mer till mig. En ny poolskötare en grillmästare som fixar maten till mina bjudningar, en städerska som torkar upp mina gästers intorkade spyer dagen efter. Känns bra att ha fått igång dessa lata bävrar. Alltmedan jag ligger i min feta soffa och jäser. Det bästa av allt är staten betalar, subventionera det som behövs det är mitt motto. Varför ska jag som är rik slita på min kropp.

Anonym sa...

Var det du som knackade SD-jeppens flickvän eller? :D

Anonym sa...

"Måste alla läsa"......

Du låter väldigt intranätsungvänstersbefallande just nu (som vanligt). Men kanske du bara vänder dig till de som tycker som dig (1.7% av befolkningen)...??

Anonym sa...

Tänk er in i att ha det högproduktiva jobbet att sätta in Mauds foton i album.

Det går nog knappast att föreställa sig så mycket fulhet, så mycket borgarskit, så mycket fet kärring, som ryms på de bilderna.

Det finns ett potentiellt arbetsmiljö-problem här.

Neoliberal Agenda sa...

Vad är det för fel med att köpa in tjänster för att tex. sätta in alla ens gamla bilder i ett fotoalbum? Det blir proffsigare gjort och man kan specialisera sig på det arbete som man är bäst på. Varför skulle självhushållning och ineffektivitet vara att föredra? Folk klagar ju redan idag över stress och att de har för lite tid.

Gissningsvis tror ni att det skulle blir för dyrt för vanliga knegare att köpa in sådana här tjänster. Ni tror att bara de rika skulle ha råd. Probelemet är då att ni utgår från dagens högskattesituation. Om en fotoalbumsinsättaren vill ha 150 kronor/timme i plånboken så måste man betala 450 spänn pga alla skatter(moms, arbetsgivaravgifter och inkomstskatter). För att få ihop 450 kronor så måste min arbetsgivare i sin tur betala mig närmare 1500 kronor/timme. Inte någon Svensson-lön direkt.

Om däremot skatterna var nära 0% så skulle skattekilarna försvinna och vanligt folk skulle kunna få ta del av tjänster som bara överklassen kan nyttja idag.

Anonym sa...

En gammal krönika av Nina Björk:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=591669

Mr Latvia sa...

Tänk att ha nån annan som sätter in fotona i album till en? Det vore ju nästan som att ha någon annan som framkallade och tryckte ut ens bilder på papper, vilket vidrigt jobb det hade varit om något sånt hade funnits. Som en slags fotoaffär som tvingas ta emot ens film (minneskort) och göra det åt en man kunde gjort själv med hjälp av lite mörkrum och kemikalier. Snart behöver vi väl int eens göra oss av med vår egen skit, utan vi sätter oss på nån slags stol med hål i som är kopplad till en central där skiten spolas ut och nån stackare får ta emot den.

Anonym sa...

neoliberal:

Nej, felet är inte att vi tror att vanliga knegare inte skulle ha råd att köpa tjänsten "sätta in foton i album".

Däremot vill vi:

1. Inte ha en lågproduktiv U-landsekonomi.

2. Inte förvandla fler delar av livet till lönearbete.

3. Framför allt inte ha skattelättnader/subventioner som leder till 1. och 2.

4. Ha ett samhälle där arbetstiderna är sådana att alla har tid att sätta in sina egna foton i album.

5. Inte ha ett samhälle där någon av ekonomiskt tvång måste sitta och titta på Mauds jävla semesterbilder, om det inte är absolut nödvändigt. Eller utföra andra förnedrande och intetsägande hushållsnära tjänster.

Ja, de flesta uppfattar dessa tjänster som förnedrande och det är därför de också är de absolut mest impopulära jobben. Arbetsköparen köper inte heller bara själva tjänsten utan också känslan av överordning som kommer av den. Forskning har visat detta.

Vi vill alltså inte ha ett samhälle av under-/överordning.

Anonym sa...

Latvia: Bra liknelse där. När man tänker efter så är det ju faktiskt precis lika jobbigt att sätta in ett foto i en plastflik som det är att konstruera ett reningsverk eller ett fotolabb.

Anonym sa...

haha, tror det är på sin plats att använda en esbatism - intellektuell implosion.

Oldtimern sa...

Att sätta foton i familjealbum. Det är väl framtiden för landets "frivilligt" sjukskrivna lathundrar. Maud har visioner...

Mr Latvia sa...

Så vad handlar det om då? Är det som en av de Anonyma hävdar att det måste vara svårt, så sophämtning (inte så svårt) är inte okej, men att konstruera lastbilen som hämtar soporna är okej (svårt). Eller handlar det om att skatten sänks (detsamma som att vi staten betalar tydligen, har aldrig förstått hur men på nåt sätt är det så tydligen, så allt som inte är 100% beskattat betalar staten tydligen, böcker med 6% moms betalar staten åt oss tydligen)
Det kommer alltid att finnas yrken som inte kräver nån intellektuell kapacitet eller utbildning, och det kommer alltid finnas människor som vill jobba med det, och det är underbart.

Neoliberal Agenda sa...

1. Inte ha en lågproduktiv U-landsekonomi.
Inte jag heller, men varför förordar du isf. självhushållning(som i u-länderna) framför utvecklad arbetsdelning.

2. Inte förvandla fler delar av livet till lönearbete.
Du får utvecka, eller enar du att man förvandllar "livet till lönearbete" om inte alla bakar sitt eget bröd, bygger sitt eget hus eller passar sina egna barn?

3. Framför allt inte ha skattelättnader/subventioner som leder till 1. och 2.
Jag vill inte heller ha subventioner. Däremot vill jag ta bort skatterna, och om folk efterfrågar fotoalbumsinsättare så varför skulle det vara fel? Ingen är tvingad att köpa.

4. Ha ett samhälle där arbetstiderna är sådana att alla har tid att sätta in sina egna foton i album.
Det är just när man ska göra allt själv som tiden inte räcker till. På 1800-talet var det självhushållning och arbetstider på 12-15 timmar om dagen, sen blev ekonomin specialiserad och arbetstiderna kunde kortas.

5. Inte ha ett samhälle där någon av ekonomiskt tvång måste sitta och titta på Mauds jävla semesterbilder, om det inte är absolut nödvändigt. Eller utföra andra förnedrande och intetsägande hushållsnära tjänster.
Det är ingen som kommer tvinga dig att bli fotoalbumsinsättare. Frågan är dock varför du vill lägga hinder för andra som vill köpa och sälja sådana tjänster?