tisdag, oktober 21, 2008

Nödvändig läsning: Aron Etzler

Aron Etzler är fullkomligt lysande på SVT Opinion i dag. Läs denna text och begrunda den noga. Det är ett av de viktigaste inläggen som hittills skrivits om det rödgröna samarbetet. Och slutklämmen är fantastisk:
Nej, ingenting vänsterpartiet försökt hittills, har lyckats. Och det handlar i grund och botten om en strategi som socialdemokraterna följt sedan tjugo år.

Det räcker inte att socialdemokraterna blir de nya moderaterna i valet 2010. Vänsterpartiet och miljöpartiet måste också bli moderater.

Skall socialdemokraterna bli politiskt menlösa, måste koalitionspartierna bli det också. Alla skall med.
Läs hela!

10 kommentarer:

ingetjävlasossetjafs sa...

Till och med i spillrorna av den globaliserade marknadsdiktaturens sammanbrott hänger vänstern och Sossarna kvar vid nyliberalt vrakgods, vrakgods som redan sjunkit en gång för 70 år sedan och restaurerats hjälpligt för att störtsjunka igen...


Dags att träda fram nu Ali, vänstern i Sverige behöver ett klart vänsteralternativ, en rak vänster mot högern.

Anders sa...

Rätt så.. mycket intressant, tack för tipset!

J sa...

Vilken underbar debattartikel. Etzler har så rätt, till och med jag som varit politiskt aktiv i en massa år börjar tröttna på skiten och undrar om det inte hade varit mer givande att börja sticka eller nåt istället. Men det är ju å andra sidan precis det högern vill att vi ska göra så det är väl bara att bryta ihop och komma igen.

Per Paterson sa...

Om nu sossar, miljöpartister och kommunister vill regera tillsammans så måste de ju komma överens om ett valmanifest, precis som Alliansen gjorde och då nåste de ju vara överens om politiken, vad är det för konstigt med det?

"Socialdemokraterna skall bli ett parti för entreprenörer - för att inte riskera att utpekas som "företagsfientliga". Reinfeldt försöker säger att han leder "det nya arbetarpartiet" - för att inte riskera att utpekas som ett högerspöke."

Det löjliga är att varken sossar eller moderater är för arbetare, företagare och investerare, dvs de välståndsskapande krafterna. Vilket arbetarparti beskattar skiten ur sina arbetare med 33% arbetsgivaravgift, 55-30% löneskatt och 25% moms på arbete?

Sverige måste ta bort och sänka alla skadliga skatter som förstör alla incitament till arbete, företagande och investeringar.

Ta bort arbetsgivaravgiften, ta bort momsen på arbete, sänk löneskatten till max 25%. Ta bort skatten på ränta och utdelning samt sänk reavinst skatten till 25%, sänk bolagsskatten till 25% och höj avsättningen av skattefria vinstmedel från 30% till 50%. Ta ut skatten på konsumtion, höj all moms till 25%. Ta bort grundavdrag, reseavdrag, ränteavdrag, tidningsubventioner, jordbrukssubventioner, partistöd, etc.

Det vore en politik för att stimulera de välståndsskapande krafterna i samhället. Arbetare, företagare, investerare och staten sitter nämligen i samma båt. När det går bra för vår exportindustri så finns det utrymme för högre löner, högre utdelning och högre skatteintäkter, samtidigt som vi får en tillväxt på 5-6% i stället för mediokra 1-2% som vi haft sedan sextiotalet då tillväxten var 5-6%.

Sverige behöver en riktig entreprenör som ledare som kan vidtaga dynamiska åtgärder så att Sverige kan börja vinna på världsmarknaden och att arbetare, företagare och investerare kan få bli rika för sina insatser. Som det är idag är det inte kul för någon.

MJV sa...

Jag vill tipsa om att det finns aktiva gröna som tänker såhär:
http://www.martinnyberg.se/files/e58ba72bcd6bafc930cd949558bdcead-25.html#unique-entry-id-25

Vilket jag också ser som ett rimligt resonemang.

Comatose666 sa...

Jag hopaps innerligen att vänsterpartiet inte faller in i fållan, ni behövs som ni är idag! Rent ideologiskt, om alla samlas i mitten får vi fler extremistpartier och lägre valdeltagande. Rent strategiskt tar ni fler röster av sossarna så. Rent egoistiskt gynnar det även oss i alliansen.

Så stå på er!

/ Folkpartist

Anonym sa...

Men herregud, hur gammal var den senaste liberalmuppen som kommenterade ovan? 17?

Vilket nick´......

Skrämmande vänsterapparatchiks sa...

Jag slås av att för er socialister är politiken just detta. Internt politiskt maskineri.

Tror ni att folket är intresserade ert testuggande?

Anonym sa...

Per Paterson - Om de "vill regera tillsammans så måste de ju komma överens om ett valmanifest"

Varför det? Man går till val som ett parti, ser resultatet och ser sen vilka partier som man behöver/kan/vill samarbeta med för att nå 51% av mandaten. Så bör en flerpartistat fungera. Att borgarpartierna vill gå ihop till ett gråblått parti och sudda ut alla divergerande tankar betyder inte alls att vänstern behöver göra lika.

pelle

Per Paterson sa...

Pelle,

Det står naturligtvis fritt för varje parti att framföra sin egen politik. Fördelen som Alliansen har är att de presenterar en gemensam politik före valet så folk vet vad de röstar på om man röstar på S, Mp eller V så har man ingen aning om vilken politik man slutligen får. Därför måste S, Mp och V bilda en kartell med en gemensam politik före valet för att kunna bli valda, om inte kommer Alliansen att attackera denna svaghet om att ingen vet vilken politik det blir. Bildandet av Alliansen är en av stora händelserna i svensk politik, som har stärkt väljarnas makt och därmed demokratin, för nu har folket ett val mellan en "höger" politik och tre olika vänster politiska varianter. Det är därför som Mona Sahlin vill bilda en vänster kartell för att kunna konkurrera.