måndag, juli 27, 2009

Nya tider, ny statistik

Under hela valrörelsen ägnade sig SVT:s nyhetsredaktion åt att i tandem med högern misstänkliggöra SCB:s fullt öppet redovisade arbetslöshetsstatistik. Bland annat gjorde man stor sak av faktum att Sverige i den officiella arbetslöshetsstatistiken inte räknade heltidsstuderande som söker jobb som arbetslösa – även om man tydligt påpekade detta, och även redovisade denna siffra separat. Det var vekt och fusk och korruption tyckte högern i opposition. (Se gärna några blogginlägg jag skrev före valet – det hjälper till att fräscha upp minnet: här, här, här, här och här)

Idag kunde man dock i ett inslag i Rapport få höra att ungdomsarbetslösheten i Sverige minsann inte är så illa som det verkar i EU-sammanhang, eftersom många av dem som räknas som arbetslösa, egentligen studerar på heltid men också söker jobb. Dessutom fick arbetsmarknadsminister Littorin ensam få förklara att det gäller att få en bredare förståelse av statistiken för att kunna anvisa riktiga åtgärder. Det är förvisso riktigt. Men när andra försökte påpeka just exakt detta före valet, ansågs det också vara vekt och fusk och korruption – något som en representant för högern alltid bjöds in för att påpeka under pustande och stönande.

Det som inte heller framkom i inslaget, var att hur man än räknade så var arbetslösheten i Sverige före valet inte låg, men lägre än i de flesta andra jämförbara länder - samt sjunkande. Och hur man än räknar nu, så har arbetslösheten i Sverige stigit mycket kraftigt.

Istället fick vi oss lite fri television till livs.


(Angående borgarnas syn på arbetslöshetsstatistiken efter valet, se också det här inlägget)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tillhör de som brukar försvara SVT men det blir alltjämt svårare att göra det. Fortsätter det i denna riktning kan de gott lägga ner bygget.

Anonym sa...

Intressant att läsa kommentarer från dina tidigare blogginlägg före valet. Gissar att det inte dyker lika många högerdrängar som kritiserar sättet statistiken presenteras på denna gång. Obehagliga äro flip floppers.

Anonym sa...

Visst är det märkligt att den "kritiska" journalistiken (som även innebär att man bjuder in oppositionen till kommentarer) liksom har upphört sedan borgarna tog över landets styre?
Min fråga blir; är oppositionen sämre att bedriva lobbyverksamhet/oppositionspolitik eller är SVT helt enkelt genomborgerliga?

Umebo

jacob sa...

lysande!

lasse sa...

SVT är etablissemangets röst till folket och har alltid varit så, om man missat det har man brustit I uppmärksamhet. I år skal Public Service avtalet förhandlas om och det är väl ingen som på allvar tror att alliansregimen som annars är så begeistrade i att slumpa bort välfungerande och effektiva gemensamma institutioner som Apoteket och Bilprovningen har några som helst tankar på att göra sig av med etablissemangets propagandakanal till folket, som säger sanningen och inget annat än sanningen. Det förtroendet har inte vårt lilla etablissemang för marknaden och mediekapitalsiterna.

Klart det förekommit en del sprickor i fasaden men inget som nämnvärt påverkat att svenskarna alltid har den bästa av överhet och som alltid tjänar folket och om det ibland inte ser så ut beror det på att de begått beklagliga misstag och absolut inte för att man avsiktligt bedragit folket.

Den som har levt tillräckligt länge kommer ihåg hur man på 70-talet lydigt visad bilder på små nyfödda bebisar med en stor pennighög sidan om som skulle illustrera den skuldsatte svensken, illustrativt så även den dummaste skulle förstå. Att det var lögn och förbannad dikt var kunnigt folk på spåren redan då och när det slutligen las fram ovedersägliga fakta låtsades ”folkets tjänare” Public Service som det regnade.

I alla övergripande viktiga frågor har det varit så, klart att det måste förekomma lite Public Service alibi då och då. Gärna då några av de narrspeglar (som saknar verklig betydelse) som alla etablissemang håller sig med för att ge sken av att verklig granskning förekommer.

Det är knappast någon tillfällighet att det omhuldade ”sanningsvittnet” BBC agerade som man gjorde i fallet Irak. Fattas bara, efter första världskriget när etermedia såg dagens ljus ombildades militärens propagandaenhet från kriget till just BBC. Till helt nyligen krävdes det säkerhetsgodkännande från någon av de där brittiska bokstavssiffermyndigheterna för att få jobb på BBC, efter att det uppmärksammats sker det nog nu lite diskretare.

Anonym sa...

lasse: jag håller med dig vad gäller public service roll som etablissemangets megafon (de verkar ständigt ängsliga över att utöva systemkritik, förutom när det gäller välfärdsstatens brister). Men då infinner sig nästa fråga, finns det inget som vänstern kan bli bättre på i sina relationer till SVT?! Personligen tror jag att det borde finnas ett visst utrymme för oss. Att vänstern sedan måste starta egna riksmedier är väl också nödvändigt, men knappast helt avgörande för att bryta den borgerliga hegemonin i Sverige.

Umebo

lasse sa...

Nu är det ju så att alla är missnöjda med SVT och media när de inte rapporterar enlig deras uppfattning om samhället och verkligheten. Någon opartisk och absolut objektiv media finns inte, sådana människor existerar inte i verkligheten. Om sådan funnits hade vi ju inte behövt advokater och åklagare när lagen skall tolkas utan endast behövt en opartisk och absolut objektiv människa till detta jobb.

Media har alltid varit partisk, tidningar startas för att ge ekonomisk avkastning, tidningar startas för att man vill nå ut med sin uppfattning om verkligheten. Uppfattningen om vad som är den riktiga verklighetsanalysen har i alla fall förr inte varit den samma till höger som till vänster. Man kan inte förvänta sig att SVT skall vara megafon för olika ideologiska uppfattningar om verkligheten.

Om nu SVT tolkar verkligheten annorlunda i sin strävan att vara ”opartiska” än den uppfattning man har själv måste man nog inse att man har en mycket tuff uppgift att försöka övertyga om sin egen verklighetsanalys om etablissemangets mediegigant tycker annorlunda.

Om man vill propagera för en viss politisk uppfattning om hur samhället borde vara är det nog klokt att ha ”egna” media för att nå ut. Det var ju därför tidningar som Arbetet etc startades. Nu har ”rörelsen” även dumpat Aftonbladet och står helt utan någon media av betydelse. Tidigare lät man ett väl inarbetat medievarumärke som det anrika Arbetet rinna ut isanden. Vad deras luddiga tal om ”ny media strategi” innebär kan man bara fråga sig.

Jämtins senaste ”utspel” om vinsterna i friskolorna och tillhörande skolideologi fick (på nåder) göras på motståndarnas debattsidor.

Man hade tydligen inte ”råd” med Arbetet, men man har råd att vräka mångdubbelt mer på löner och pensioner till rörelseeliten.

Man kan även fråga sig logiken i Centerns försäljning av en lönsam tidningskoncern som var en bra etablerad och inarbetad megafon för Centern. Man undrar om det är resultatet av att den nys centern alltmer drillats hos Timbro. Mittenpartierna har ju alltid varit lite jokrar i leken i de borgerliga regeringarna men verkar ha blivit fogliga som (offer)lam sen deras unga adepter i allt högre utsträckning skolats och drillats av Timbro. Det är väl bara en tidsfråga innan Timbro också skolar de unga sosse påläggskalvarna. :-)

Anonym sa...

Det tycks finnas en skillnad hur höger och vänster hanterar public service. När public service gör något som högern tycker är vänstervridet hugger högern direkt. Och de gör det konsekvent på varje liten sak, inte bara på nyheter. Vänstern gör inte det. Att bara knyta näven i fickan tillsammans med sporadiska utfall på bloggar räcker inte. Man måste använda samma metodik som högern (hur illa man än gillar den) för att kunna uppnå hyfsad jämvikt. Det är givetvis mycket svårare för vänstern idag då de skrotat allt för många mediamegafoner medan högern tillverkat större. Men en början torde vara att systematiskt anmäla varje sak (även de som börjar på skit) som kliver över mittenstrecket. Då blir man spelare på plan och inte bollkalle som nu.