onsdag, oktober 28, 2009

Vatten och terror

Amnesty International konstaterade i en rapport häromdagen, att Israel nekar palestinierna rimlig tillgång på vatten. Samtidig har judiska bosättare som befäster den illegala militära ockupationen på Västbanken, nästan obegränsad tillgång till vatten.

Det är ännu en bild av den israeliska totalockupationen. Det är i de dagliga, systametiska övergreppen som ockupationen – och dess rasistiska karaktär – blir tydlig.

Jag har skrivit om vattenfrågan tidigare vid olika tillfällen. (här, här och här). Jag passar på att kopiera in en bit igen:

Vi var i en palestinsk by på Västbanken där byborna kunde berätta om ockupationens vardagstrakasserier. Israeliska staten kontrollerar vattnet stenhårt. Uppe i byn var det ständig vattenbrist. De hade gnetat och samlat ihop till att ordna en tankbil för att kunna få tillgång mer dricks- och tvättvatten. Men israeliska soldater hade vid ett flertal tillfällen helt enkelt skjutit hål i tankbilen. Det är sådan systematisk terror som är ockupationsmaktens medvetna metodik för att bryta ned. Och just sådant som aldrig letar sig fram i den västerländska medierapporteringen.

Bara en kvart, tjugo minuters resa därifrån – avstånden är så små, men skillnaderna ofattbara – åkte vi förbi en israelisk man som ledigt stod i flip-flops och tvättade sin bil med vatten forsande ur en slang.

I samma palestinska by hade de förresten, efter att fått sina förfrågningar om förbättrade vägförbindelser från byn till några sorgliga odlingar en bit bort negligerade, organiserat ett eget primitivt vägbygge. Armén hade då helt enkelt – under förevändningen att tillstånd saknades, rivit upp vägen med bulldozers. Proceduren hade upprepats en gång till, men nu, påpekade dem, hade de inte lika stor nytta av vägen längre. Det var så vanligt att bosättare sköt på dem uppifrån sina barrikaderade hem på höjderna omkring, att få vågade sig ned till träden.

När jag skrev det, kom Elisabeth Biström med ett annat exempel i kommentarfältet:
I en by jag besökte på norra Västbanken, hade de fått hjälp av UNRWA att gräva en brunn för några år sedan. Brunnen blev dock förstörd när bosättare åkte ner till byn på natten och kastade ner ett dött får i den. Om inte sådant här är terror, vet jag inte vad som är det.
Och det är en central poäng. Detta är uppenbara exempel på terror och krigsbrott. Och så länge det inte erkänns som just detta, har vi att göra med ett implicit klartecken till Israel att fortsätta med terrorn och krigsbrotten.

Såhär står det förresten i det andra tilläggsprotokollet till Genèvekonventionen, artikel 14:
Starvation of civilians as a method of combat is prohibited. It is therefore prohibited to attack, destroy, remove or render useless for that purpose, objects indispensable to the survival of the civilian population such as food-stuffs, agricultural areas for the production of food-stuffs, crops, livestock, drinking water installations and supplies and irrigation works.


[SvD][DN][AB][Sydsv][VG]

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tönt som inte lägger in kommentarerna med saklig kritik mot ditt inlägg.

Du framstår som alltmer patetisk.

Din agit-prop är SÅ passé.

za sa...

Lite relaterat: bra intervju med Goldstone här http://www.pbs.org/moyers/journal/10232009/profile.html