tisdag, februari 09, 2010

I Folkpartiets Sverige kan du diskriminera muslimer bäst du vill

Etnisk diskriminering är ett mycket större samhällsproblem än att det kan hanteras enbart med lagstiftning. Det finns också politiska problem förknippade med att alltför ensidigt försöka hantera strukturell diskrimnering med individuell uppföljning. (Detta har jag skrivit mer om till exempel här)

Men. Självklart måste ett rättssamhälle ha lagar mot diskriminering och självklart måste de följas upp, om det ska vara någon mening med dem.

I ett flagrant utslag av den allmänna islamofobin i samhället - som sänker trösklarna för chikanering och diskriminering mot stora grupper av männsikor - ville arbetsförmedlingen dra in pengarna för en man som inte önskade skaka hand med en kvinnlig företagsledare. Han ska istället ha hälsat genom att bocka, med en hand på hjärtat. Diskrimineringsombudsmannen har drivit ärendet vidare och Arbetsförmedlingen har nu ovanligt nog fällts.

Detta anser exempelvis den bombglade folkpartisten Mathias Sundin vara förkastligt. Driven av sina högerpopulistiska instinkter passar han på lufta lite tidstypisk muslimhets och demonisera en enskild person som - nu också enligt tingsrätten - utsatts för diskriminerande behandling. Muslimer ska alltså med hot om indragna sociala rättigheter kunna utsättas för uppfostrande förnedring. Här gäller det att med lagens hjälp tvingas hälsa genom just handskakning - om man är muslim i en underordnad social position.

Länkar med anledning av det till min krönika från november 2008, när det också var en märklig diskussion som pågick om handskakningstvång: Vägra tåla rasism. Läs gärna!

29 kommentarer:

Ali Baba sa...

Den logiska slutstationen för ditt resonemang blir att svenskar som bor i exempelvis Sudan och Saudiarabien ska skaka hand med och krama okända kvinnor när de hälsar på dem.

För så gör vi ju i svensk kultur.

Varför inte bara inse att det finns ett värde att ta seden dit man kommer, om man har för avsikt att integreras och göra sig ett liv i en ny och annorlunda kultursfär (som den svenska uppenbaligen är för den aktuella muslimen i fråga)?

Janne L sa...

Att statliga myndigheter kör över individer är tydligen helt OK enligt den högerpopulistiske folkpartisten.

Anonym sa...

Från DOs websida (www.do.se):
"Du kan anmäla till DO om du upplever att du har blivit diskriminerad och det har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, o s v".
Om kvinnan behandlades annorlunda än männen p g a sitt kön är väl detta en klar diskriminering?
Varför fälls inte den muslimska mannnen för könsdiskriminering?
/Jan Sundberg

Linus sa...

Ali Baba:

Annars kan man ju tänka sig att olika sätt att hälsa på inte ska spela någon roll för hur man behandlas av staten. Men det kanske inte är logiskt utifrån dina premisser?

För övrigt bör man hålla sig borta ifrån att dra helt knäppa slutsatser utifrån sina egna åsikter och sen säga att det är ett logiskt resultat av någon annars resonemang.

Wonder Warthog sa...

Vi svenskar är kända för "att ta seden" dit vi kommer! Svenska köttbullar på Mallis, Kalles Kaviar i Thailand eller fira jul i buddistiska länder! Kanon!

Magnar Lid sa...

Kjære Ali

Skal du delta i demonstrasjonen for karikert Islamofobi i Oslo.

Den kjente og modige forkjemper for islamske verdier er Bhatti .

Arfan Bhatti som avslørte linken til en Mohammed-karikatur som var oppført på hjemmesiden til Politi

Muslimske drosjesjåfører bør heller protestere mot ekstremistene al Qaida sin innflytelse i sine hjemlandet Somalia, Pakistan, Afghanistan eller Irak der de rekrutterer barn til selvmordsbombere, brenner jenteskoler, æresdrap -- i islams navn. osv . Eller protestere mot drosjesvindel , gjengvoldtekter eller gjengbråket i Oslo Det har ingen nytteverdi for alle de muslimer som blir utsatt for overgrep i Allahs navn og som ønsker en forandring. Så lenge islam er en styreform og ikke bare en religion, må det komme frem at det er håp og muligheter for endringer. Islam har religion sterkere forankret i kulturen. Og en stat eller kultur som bygger lover og regler rundt sin religion som Islam kommer ofte i konflikt med verdier som ivaretar menneskerettigheter, likestilling og demokratiske rettigheter. Norske lover og verdier er på mange måter en blanding av kirke, stat og demokratiske prosesser med på å forme norske verdier og lover på en positiv måte gjennom flere hundre år. Men Koranen er forsatt en lovbok i islamske stater, på den måten som vi hadde Bibelen som lovbok for 500 år siden som førte til heksebrenning osv., som det er muslimer som forsvarer at det står i Koranen at omskjæring, tvangsekteskap og kvinneundertrykking er tillatt og en del av religionen som videreføres, og forsatt forsvares av Islam. Islamske stater mangel på demokratiske rettigheter fører til undertrykkelse av individets frihet , integritet og forbud mot kritikk som stanser økonomisk og sosial utvikling . Og velger derfor å bosette seg i Vesten men det beste for mange muslimer i et annet muslimsk land som Somalia eller Iran som har de samme tradisjoner om inngifte i klaner. Denne form for tradisjon hindrer integrering og skaper interne konflikter. Og som ikke vil endres om de flyttes til Vesten- Og protesterer eller mot de som tar opp denne problemstillingen som karikaturtegningene fremstiller-

Oslo-drosjer frakter våpen - av Ali

http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1181727.ece

.. Arbeidsdagen til drosjesjåfører i Oslo går ikke bare ut på å frakte passasjerer. Jeg forstår det slik at taxisjåførene fremstår som representanter for religionen islam. Man bør vel gjerne merke seg andelen som faktisk er villig til å gå til streik over en liten tegning. Hvor mange taxiløyver det er veit jeg ikke, men at rundt 1000 taxier som tas ut i hellig streik er en betydelig andel er jeg overbevist om. Alt for en liten tegning. Sier ikke dette en hel del om hvor tett knyttet de er til denne religionen sin? Det prates stadig om sekulære eller moderate muslimer, og selv det sikkert er en andel av dem så er jeg rimelig overbevist om at andelen som har et ganske tett forhold til religionen er ganske stor. Hvor mange muslimske taxisjåfører mistet løyvet etter svindelsaken ? Det er bare å innse fakta. De har bukta og begge endene, og det vet de godt. I praksis kan de tillate seg hva som helst uten at det får følger. Myndighetene verken kan eller vil foreta seg noe. For hva skal de gjøre om vi får flere tusen illsinte, krenkede, arbeidsløse muslimer i Oslo ?

Anonym sa...

Nalin Pekgul var inte heller så rolig att lyssna på i går... Är det populism som visar sig i S-kvinnoförbund, känns trist ifall så är fallet. Ett socialdemokratiskt kvinnoförbund borde veta bättre (liksom många andra)...

Ali Baba sa...

Linus: "Annars kan man ju tänka sig att olika sätt att hälsa på inte ska spela någon roll för hur man behandlas av staten."

Staten har med detta att göra endast så tillvida att det är staten som betalar hans arbetslöshetsstöd.

Vad det handlade om är att han inte tog seden dit han kom ens i en situation där det gällde en arbetsplats, och samspelet med de övriga där (hur han hälsar på kvinnor i privata sammahang har mindre betydelse).

Den oviljan att ta seden dit man kommer, ens om det innebär att man i onödan får det svårt att fungera på en arbetsplats i en svensk kultursfär, och därmed svårligen kommer att hitta jobb, bör helt logiskt få vissa konsekvenser när det gäller rätten till ersättning för att inte ha hittat ett jobb. Tycker jag.

Förbannad blatte sa...

Nalin Pekgul är en av de värsta. Korkad, men beredd att sälja sin morsa för att klättra. Kommer ni ihåg att hon var hårt mot EMU? Ja, sen blev hon erbjuden att bli ordförande i kvinnoförbundet mot att hon bytte åsikt, och då gjorde hon det men som andra överlöpare blev hon värst. Hon anklagade de som var mot EMU för att vara rasister och samarbete med Sverigedemokraterna. Så är det med de här frågorna också. Hon har varit pinsam när hon försökt argumentera mot diskriminering och rasism - dåliga argument som jävligt ofta handlar om henne själv och att hon blivit "motarbetad" när de flesta som varit i närheten (jag har många sossevänner) vet att det beror på att hon bara är dålig. Men så när hon märker att man får cred för att vara invandrare som hoppar på andra invandrare, då är hon beredd att gå hur långt som helst med det, längre än folkpartiet och SD. Ibland har jag tänkt att man ska droppa vänstern och rösta på sossarna (större, mer kontakt med arbetarklassen trots allt). Men med såna karriärister som Pekgul kommer det att dröja rätt länge. Esbati, hoppas du ställer upp i år.

Anonym sa...

I många länder kindpussas man som hälsning. Jag kindpussar ogärna andra människor utom mina familjemedlemmar. Jag anser inte att jag skall behöva acceptera den seden. Ingen människa blir lidande av att jag inte deltar i kindpussandet. På samma sätt är det med den muslimske mannens önskan att inte skaka hand.

Vad gäller könsperspektivet så är inte det konstigare än att vår egen religion är full av massa konstiga och korkade åsikter om hur man skall göra skillnad mellan män och kvinnor. Man kan t.ex. vara verksam i svenska kyrkan såväl som präst som tjänsteman och hysa åsikten att kvinnor inte skall vara präster. Vi har ett politiskt parti i riksdagen som omfamnar ideér om att kvinnor skall ersättas med skattemedel för att kvarstanna i hemmet snarare än att förvärvsarbeta.

Markus Pettersson sa...

Mathias Sundin, Philip Wendahl, Muricio Rojas Nyamko Sabuni, Anders Fogh Rasmusson

same same but different liberala islamofober.

Thomas E sa...

Markus, Jasenko Selimovic(fp) är nu också på listan: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.307515-mangkulturalism-som-politisk-ideologi-ar-farligt

Simsalablunder sa...

"ens om det innebär att man i onödan får det svårt att fungera på en arbetsplats i en svensk kultursfär, och därmed svårligen kommer att hitta jobb, bör helt logiskt få vissa konsekvenser när det gäller rätten till ersättning för att inte ha hittat ett jobb. Tycker jag."

Nu innebar ju inte hans alternativa hälsning något problem för det arbete han var tänk att utföra. Ditt tyckande är alltså bara spekulation utifrån något som inte gäller i detta fall. Fantasier helt enkelt.

Sosialisten sa...

Men skal folk stå med lua i handa og bukke for sjefen (med eller uten handa på hjertet)? Det var vel slik det var for 100 år siden, før arbeiderbevegelesen kjempa fram mer egalitære forhold mellom over- og underordna. Bukking og neiing er borgerlig skikk, eller kanskje til og med føydal!

Å handhilse er mer en hilsen mellom jambyrdige, passende for en sosialistisk arbeiderstat som Sverige :)

Anonym sa...

Man kan väl lika gärna säga att man ska anmäla muslimen för diskriminering för att han behandlar män och kvinnor olika?

Johnny sa...

Viktigt att konstatera att företagets VD inte har brutit mot någon lag att inte anställa muslimen eftersom han är socialinkompetent för de flesta jobb och arbetsplatser i Sverige.

Försäkringskassan som dragit in hans a-kassa har tydligen gjort det enligt tingsrätten.

Vad som förvånar mig är att muslimen har a-kassa, om han har asylvisum skall han väl ha asylpeng så länge han vistas i Sverige och väntar på att återvända till sitt hemland? Asylsökande har väl ingen rätt att arbeta i Sverige för det krävs väl arbetsvisum eller?

Simsalablunder sa...

Anonym 6:01 fm kan alltså inte skilja på en persons alternativa sätt att hälsa och Arbetsförmedlingens indragande av ersättning pga alternativa hälsningsätt. Det är illa det.

Simsalablunder sa...

"Viktigt att konstatera att företagets VD inte har brutit mot någon lag att inte anställa muslimen eftersom han är socialinkompetent för de flesta jobb och arbetsplatser i Sverige."

VD:n saknar alltså social kompetens för de flesta jobb och arbetsplatser i Sverige. Viktigt information levererad av esset Johnny.

Hans sa...

Om det nu är så viktigt att följa svenska seder, så skulle vi kunna dra det ett par steg vidare:

* Vi har sedan länge en du-reform. Den arbetssökande som i missriktad respekt försöker säga 'ni' till en chef blir av med ersättningen.

* Vi har tyvärr monarki. Den som kallar kungen för 'Kalleponken' åker i fängelse.

* Piercade ynglingar behöver inte ens besvära sig med att dyka upp på arbetsförmedlingen. Vi gamlingar gillar inte metall i tungan.

* Hiphoppare som går med mössan på vid intervju kan också glömma att få pengar från AF.

... eller så kan vi säga att i vårt Sverige så gäller seden att det faktiskt är OK att ha lite olika seder beroende på kulturellt ursprung, nojor eller nycker. Den som blir kränkt över att folk är annorlunda kan flytta hem till 50-talet.

Anonym sa...

Självklart så måste man själv få välja om man vill hälsa i hand, kindpussas eller motsvarande, MEN det man gör får alltid konsekvenser. I det här fallet handlar det knappast om hurvida mannen är muslim, kristen eller kabbala utan att han inte följer de vanligaste social normer som krävs för att interagera med kolleger. Man får inte ett jobb bara för att man råkar ha rätt kvalifikationer på pappret, man måste dessutom fungera i social sammanhang.
Att dra fram rasistkortet här är bara trist...

Anonym sa...

Era vänsterargument är på en så låg nivå att jag avstår från att blanda mig in i diskussionen. Måste ändå tacka för de många skratt 'Simsalablunder' och (med en liten stjärna i hörnet) Hans har bjudit på! Om ni kommenterat för att underhålla borde ni bli komiker, om ni kommenterat i seriöst syfte, sök hjälp!

Anonym sa...

OM någon vägrar skaka hand pga va religon så blir det ett fasligt liv och man kan dömas för det. Men vi tillåter att man könsstympar sina gossebarn (flickor skyddas av lagen mot samma övergrepp). Det är alltså okej att skära bort delar av sina barns könsorgan med hänvisning till kön , men inte vägra skaka hand med hänvisning till kön? Är detta sjukt eller?

Anonym sa...

Intressant inlägg på många sätt. Så du, Ali Esbati, ser det alltså som "förnedring" för en muslimsk man att behöva ta en kvinna i hand?

Svar önskas!

Karl-Anders sa...

Jag är en manlig tjänsteman och träffar många muslimska kvinnor som inte vill ta mig i hand av liknande skäl som den muslimske mannen inte ville ta den kvinnlige chefen i hand. Inte något att bli vare sig kränkt eller upprörd över tycker jag. Vi hälsar på varandra ändå utan att ta i hand, precis som den muslimske mannen gjorde. Vi pratar så vackert om mångkultur i det här landet, men när det kommer till kritan verkar vi inte veta vad för mångkultur vi pratar om. Eller är mångkultur bara ett vackert honnörsord och vi alla svenskar sverigedemokrater när det kommer till kritan? För mångkultur är mer än bara pizza, falafel eller lite raimusik på radion. Och frågan är inte heller hur vi svenskar beter oss när vi är utomlands, frågan är vad vi i vår lagstiftning har bestämt och om svensk lagstiftning ska gälla även kvinnliga chefer kontra troende muslimer. Och jag vill bara skratta åt de dårpippin som hävdar att det är den muslimske mannen - i underordnad ställning - som diskriminerat kvinnan - som befinner sig i överordnad ställning och chefposition. Hur tänker man då? Att kvinnor aldrig kan diskriminera bara bli diskriminerade?
Jag tycker du skrev en mycket bra blogginlägg, Ali!

Anonym sa...

Tack för det här inlägget! När de stora tidningarna börjar trycka sån här oreflekterad smörja, kan man undra om det inte börjar bli dags att emigrera. Tur att det fortfarande finns någon som ser längre än näsan räcker.

Anonym sa...

Storm i ett vattenglas...

Ali som är en smart kille vet nog vad som hände, men det ger liksom inga rubriker.

Mannen gick på en intervju. Mannen fick inte jobbet. AF upplevde att han medvetet betedde sig illa, för att slippa få jobbet. (Det finns ju två versioner av vad som hände, var det ett vördnadsfullt hälsande fast utan handskakning, eller en räcka av klavertramp?)
Då säger reglerna att AF måste dra in ersättningen. Sagt och gjort. DO tyckte dock att det var ett religiöst ställningstagande av AF. Där står vi nu.

Det hela bottnar nog i åsiktskillnader i grundfrågan: Är du skyldig att hitta ett jobb, eller är staten skyldig dig ett jobb.

Vi är många som tycker att det första gäller - och att det ska finnas stöd och bidrag under tiden man letar. Dvs letar man seriöst och gör så bra ifrån sig som man kan, så ska det finnas bidrag.

Väljer man att straffa ut sig själv från alla jobb så är det väl inte mer än rätt att bidraget till slut försvinner. Tänk en dryg stekare som sitter och är en pajas med flit för att jobbet inte passar hans drömvärld. Helt ok, men då får han stå för a-kassan ur egen plånbok efter ett tag.

Det finns ingenting om religion eller islamofobi i det. Men visst ger det bättre rubriker om man gör det till att AF diskriminerar religiösa...

Anonym sa...

Är ditt parti, det feministiska Vänsterpartet medvetet om att du ser det som förnedring för en man att behöva ta en kvinna i hand?
Meningen "Muslimer ska alltså med hot om indragna sociala rättigheter kunna utsättas för uppfostrande förnedring" går ju inte att tolka på annat sätt.
Kanske någon borde upplysa VP om vad du har för kvinnosyn?

Det låter ju fint att mannen i fråga bockade med en hand för hjärtat, men själva grejen är ju att han tog alla andra på mötet i hand, utom den enda kvinnan. Hon upplevde det som kränkande, och det är faktiskt helt irrelevant att hon var chef.

Visst ska man ha förståelse för andra kulturers seder och bruk (för det är ju snarare seder än religion det handlar om), men vår värdegrund här i Sverige, som Vänsterpartiet också säger sig stå för, är att män och kvinnor ska behandlas lika, inte olika pga sitt kön.

Våra jämställdhetsideal borde vi inte göra avkall på för något, och särskilt inte för religiösa föreställningar. Varför denna plötsliga underkastelse i ett sekulariserat samhälle för allt som förklaras med religion? Snacka om backlash, det borde väl du som vänsterpartist hålla med om!

Det största brottet mot mänskliga rättigheter som pågår i världen är inte diskriminering pga religion. Det är den diskriminering som halva mänskligheten utsätts för, vare sig det handlar om småflickor i Afghanistan som får syra kastat i ansiktet för att de går i skola, flickor i Sudan som stenas till döds för att de blivit våldtagna, eller kvinnor i Sverige som får lägre lön än män pga sitt kön. Det är olika grader i samma helvete, som ofta (inte alltid) upprätthålls i religionens namn, av män.

Du som man kan säkert inte fatta det till fullo, men det är därför som den här domen (från Diskrimineringsombudsmannen) känns som ett slag i ansiktet på kvinnorna i det här landet (som varje dag lämnar in sina barn på dagis och heltidsarbetar för att få ihop skattemedel till de arbetslösas aktivitetsstöd...)

Anonym sa...

I svensk rätt germansk och romersk finns det något som heter sedvanerätt som har blivit till genom vanor och relationer mellan människor i årundraden.

Den muslimske mannen har kränkt kvinnans etnisitet och kränkt svensk kultur och sedvana.

DO borde läggas ner eftersom DO ska arbeta på uppdrag av svenska folket vår Grundlag och oss!
Kränkning av svensk nordisk och västerländsk sedvanerätt,kultur borde ge kvinnan skadestånd.
I gamla tider i Europa så hand- hälsade man inte på en annan människa för att visa att denna person var lägre stående, livegen, slav eller en paria i samhället.
Bocka och niga var en kränkning man gjorde som arbetare för överheten. Där överklassen visade tydligt att man ej tog en arbetare i hand.
DETTA ÄR OERHÖRT LADDAT FÖR GAMLA ARBETARE.
Att inte handhälsa visar att du ser ner på personen som mindre värd och betydelselös.
Det gör denna handling till en enormt större kränkning mot kvinnan och mot vår kultur, historia och sedvänjor mellan människor.
Erik Eriksson

Anonym sa...

Det är väldigt tråkigt att AF inte överklagat domen. I en högre (och sålunda mindre politiserad) instans borde chanserna vara goda för att den fullständigt absurda handskaksdomen kunde få en vettig behandling. Att premiera könsdiskriminering med 60000 riksdaler är årtiondets vettlöshet.