torsdag, mars 04, 2010

Illa RUTet. Några rader om dumghandism och den eländiga mellanskiktsjournalistiken

Enligt en flockjagande journalistkår är det skandal och riksnyhet att några av de höginkomsttagare som får avdrag för «hushållsnära tjänster», är socialdemokrater.

I Aftonbladet ställer Lena Mellin den tröttsamma frågan: «Man ska leva som man lär, eller hur

Jag vill gärna passa på att som bekymrad medborgare ge ett tydligt svar på Lena Mellins fråga: Nej, det ska man inte.

Varför det? Jo, för att skattepolitik inte är en «lära» och socialdemokratiska politiker vare sig är eller bör vara vare sig gurun eller profeter.

Det talas alltså om hyckleri. Detta ord är ett av de mest missförstådda och inflaterade i politiska sammanhang. Hyckleri är till exempel om man säger att ingen ska ha sex före eller utanför äktenskapet och sedan ägnar sig åt detsamma. Detta – alltså inte sex, utan hyckleri – bör man huvudsakligen avhålla sig från.

Nu handlar dock inte diskussionen om avdraget för «hushållsnära tjänster» om något som kan liknas vid ovanstående. Om socialdemokratiska politiker hade stått vid skattekontoren och med ena handen på partiprogrammet varnat dem som gör skatteavdrag för helvetets personliga kval, då hade vi kunnat snacka hyckleri. Det har de nu – tack och lov – inte gjort.

Problemet med avdraget är att det finns i skattesystemet, inte att det används av dem som köper sådana tjänster. Det politiska förslaget från motståndare till avdraget är att avskaffa avdraget – inte att söka upp dem som använder avdraget för att ge dem dåligt samvete.

De vid varje tid gällande skatteregler gäller också socialdemokrater. Alternativet är naturligtvis fullständigt bisarrt. Ska den som yrkar på högre skatter åsiktsregistreras och tvingas betala högre skatt även om något sådant beslut inte fattats? Ska förresten högersympatisörer och privatiseringsivrare förvägras tillgång till offentlig sjukvård eller studiemedel?

Mer allmänt: ska varje person som främjar ett politiskt förslag om samhällsförändring leva som om den förändringen redan förverkligats?

Detta är en viktig fråga, som gör skandaljournalistiken runt RUT-avdraget ännu mer problematisk än att den för in diskussionen om högerns ekonomisk-politiska fiasko på ett stickspår.

Leva-som-man-lär-diskursen blir ett hinder för varje seriös diskussion om genomgripande social transformation. De förändringar som man kan genomföra genom att själv «föregå med gott exempel» är alltid mycket begränsade till sin karaktär. Själva poängen med samhällsförändring är ju att det handlar om organiseringen av samhället, om villkoren för våra sociala relationer i bred bemärkelse.

Det ger ingen mening att försöka ändra inkomstfördelningen i samhället, bygga ut kollektivtrafiken eller förbättra den offentliga servicen genom att «föregå med gott exempel». Detsamma gäller för all del också skattesystemet.

En journalistisk och politisk diskurs som för bort samhällsdebatten till ett privatmoraliserande dimlandskap fungerar konserverande och reaktionärt.

En mer intressant diskussion hade kunnat vara hur ledande journalisters och politikers inkomster och klassrelaterade självuppfattning påverkar deras uppenbart stora intresse för ett samhällsekonomiskt ineffektivt och orättvist skattepåhitt. Men man kan ju inte diskutera allt i medierna – man får prioritera att skriva om sådant som alla andra skriver om.


[AB][DN][SvD][GP][SR][Exp]

32 kommentarer:

Anders sa...

Om en person påstår att den som städar hemma hos andra är en piga och det är förkastligt och sedan själv utnyttjar hemstädare så är man en hycklare. Det finns liksom ingen väg runt det.

Jag har länge jobbat inom hemstödet (vi ser till att psykiskt sjuka får en dräglig hemmiljö, hos somliga kräver det daglig städning) och det har roat mig lite att nedvärderas till piga.

Hemlige sa...

Städare utan gränser:

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.3755724

morpheo sa...

hur ställer du dig till diskussionen om huruvida socialdemokratiska politiker bör medverka till att deras hyresrätter omvandlas till bostadsrätter?

Predrag sa...

Riktigt bra artikel!

bergh sa...

du har rätt Ali, självklart finns ingen generell regel om att man bör leva som man lär.

Ibland är det direkt korkat att leva som man lär.

Per sa...

@ Anders: Har någon av de avdragande sagt att det är förkastligt att anlita städare? Om inte faller ditt och Mellins hyckleriargument lika platt som Ali visar.

Wonder Warthog sa...

Hatten av Ali! Kanonartikel!

Hugo sa...

Jag har tidigare haft svart städhjälp under större delen av mitt liv. Inget märkvärdigt med det. Nu bor jag mindre och utnyttjar avdraget för en storstädning i månaden.
Avskaffas RUT så är det tillbaks till det gamla igen så städjobben försvinner inte, de görs bara svarta och en massa nystartade företag, oftast med kvinnor, försvinner.

Jävligt smart tänkt.

Anonym sa...

Du får mig att tänka på den av G. A. Cohen lyfta frågan om huruvida rika socialister är inkonsekventa.

Anonym sa...

Bra skrivet Ali.

Anonym sa...

Anders:
Du begriper inte nyspråket. Piga är en som städar eller tar hand om barn och gamla i privat regi.

Folkhemmets stolthet är en som städar eller tar hand om barn och gamla i privat regi

Ali: du har kört det här försvaret tröttsamt länge (Ohlys och Göran Perssons handel och vandel etc.).

Att du upprepar den gör den varken mer korrekt eller mottagbar. Den understryker bara att du din intelligens till trots saknar gott omdöme.

Den fina idéen om att politiker som individer inte lever i vakum utan har rätt att förhålla sig till verkligheten och dess ramar är det ingen som motsätter sig (how could they?).

Vi vill bara inte rösta på politiker som är intellektuellt snobbiga nog att inte bry sig om privatmoraliserande dimlandskap.

end of story.

Anonym sa...

Ja Esbati, har du inte lärt dig (av anon 2:40) att det är intellektuellt snobbigt att ha rätt? Vi vill inte rösta på sådana politiker. Vi vill rösta på hycklande populister som slickar uppåt och spottar neråt.

Anonym sa...

Kejsaren är naken men försöker skyla det med ett litet pigförkläde...

Anonym sa...

" Vi vill rösta på hycklande populister som slickar uppåt och spottar neråt"

Det är demokrati, dumbom. // Perra

Anonym sa...

Att som Göran Persson säga att det är en "en loj överklassattityd" att ha någon som städar hos sig och sedan själv ha någon som städar hemma hos sig när man inte längre står på valsedeln är hyckleri. Så är det bara.

För övrigt tycker jag man kan kräva lite mer av våra politiker. Om du säger att du vill förbjuda sprit är det lite märkligt om du super dig kannonfull värje lördag även om lagen skulle tillåta det.

Anonym sa...

Alltså man måste inte göra sk RUT-avdrag. Ifall man är emot RUT-avdrag bör man inte göra dem heller, det minskar ens trovärdighet ganska mycket.

Vilken trovärdighet har en soldat som är mot kriget i Afghanistan men som ändå deltar i det och dödar oskyldiga civila?

lasse sa...

Om det är hyckleri beror naturligtvis på vilken inställning de gett uttryck för, har man som Göran Perssons påstås ha sagt att det dåliga är att folk låter någon mot betalning städa är det ett solklart fall av hyckleri, det behövs alltid städas överallt. De som tycker den adekvata benämningen piga och det arbete som utförs är nedvärderande har nog någon sorts problem. Det historiska problemet med pigor och det arbete de utfört är att deras arbete nedvärderats av de som skall köpa tjänsten för att de inte skall behöva betala pigorna vad de förtjänar man har i allmänhet grovt utnyttjat deras svaga position.

De på vänsterkanten som bara är en aning smartare ån Persson, det behövs inte så mycket, gör naturligtvis klart distinktionen att det felaktiga är att de som konsumerar dessa tjänster skall subventioneras inte att det skulle vara något fel på arbetet.

Om man köper de här tjänsterna följer man naturligtvis de regler som finns i samhället för att förvalta de pengar man har till förfogande på bästa sätt, sparsamhet är en dygd som inte alls är vänstern främmande. Allt annat inger inget förtroende speciellt om man har ambitioner att förvalta andras pengar.

lasse sa...

Lag och ordning verkar inte vara Hugos måtto, men innerst inne hade man nog inte förvänt sig det. Vi får hoppas på en rejäl satsning på det offentliga om vänstern kommer till makten och då inte minst polisen så det kriminella packet kan sättas dit.

Anonym sa...

"Jag vill gärna passa på att som bekymrad medborgare ge ett tydligt svar på Lena Mellins fråga: Nej, det ska man inte."

Nja, man ska leva som man lär. Mellins misstag är att missförstå vad "läran" är, nämligen att en generell regel om skatteavdrag bör avskaffas.

Af Dunkelspel sa...

Det var ett riktigt högertomte-argument att det ska betalas ut bidrag för att någon ska låta bli att skattefuska.
Vilken dikeskörning av hugo, men ett helt normalt tankesätt av någon som ägnat nästan hela sitt liv åt skattefusk.

Micke sa...

Kan alla inkarnationer av Bror Duktig i den här tråden tala om hur dom ska kunna rösta på alliansen nu?

Anonym sa...

Trodde halva poängen med att vara vänsterpartist var att man slapp försvara dubbelmoralen i S?

Anonym sa...

Kommentar efter sedvanlig slarvläsning.

Moralism hör inte hemma i debatten.
Ett av mina första sommarjobb var hotellstäderskans. Det var lågavlönat. När ska journalister börja diskutera vad städpersonal inom hushållsnära tjänster har för villkor? (Arbetstidsmässigt, innehållsmässigt och ekonomiskt.)
Är det normalt att kallas in en söndag för att göra en kort brandkårsutryckning och ta bort skit i en moderats trappuppgång i Malmö? Det är kanske normalt i andra länder, men är det normalt i Sverige? Hade denna städerska från Ryssland möjlighet att säga nej? Fick hon obtillägg och semesterersättning för sin insats?
Kvinnor kan vara oerhört flexibla och ha stor simultankapicitet. De kan skura badrumsgolvet medan de sitter på toaletten, men behöver livet hemma och borta (i arbetslivet) se ut sssååååå?
Självklart ska de skattesubventionerade hushållsnära tjänsterna tas bort, men det är mycket annat också som behöver reduceras. Ojämlikhet och ojämställdhet, fördomar, beteenden och attityder. Blir detta en valfråga vinner (vi) de rödgröna valet.

anders sa...

Det här är Rainer-debatten i repris. Han blev belastning för partiet och fick sin ministerpost sedan nancy eriksson angripit honom i Aftonbladet. Sen dess har politik blivit alltmer av personlig symbol-politik, en amerikansk utveckling.

Anonym sa...

undrar varför ali är uppsatt på icke-valbar plats, under en f.d terrorist.

Walle sa...

Ali: Kanonbra artikel!

Morpheo: Min åsikt är enkel. Röstar han/hon för ombildningen är det hyckleri, accepterar han/hon ombildningen när den väl är beslutad och köper sin lägenhet handlar det snarare om sunt förnuft. Kanske ända gången i mitt liv jag hållt med Laila Freivalts... Denna försvarare av baltisk apartheidpolitik, bl.a.

Hugo sa...

Du Lasse, det är inte fråga om lag och ordning utan sunt förnuft. Skapade av de enorma skattekilar som uppstår om städhjälp skall köpas vitt. Du skall med beskattade nettopengar betala en vit lön. Kostnaden blir totalt orimlig vilket nog även Ali inser. Se http://www.metro.se/2010/03/03/21608/rutavdraget-ar-de-tusen-goda-cigarrer/ av Johan Norberg.

Sedan vilka fifflar inte i detta land? Byggnads ligger i täten med a-kassa och svart jobb på sidan, men det pratas det tyst om.

Simsalablunder sa...

Hugo vill få oss att tro att fackföreningen Byggnads sysslar med svartjobb bara för att några medlemmar gör det.
Enskilda byggnadsfirmor svartjobb kan heller inte tillskrivas Byggnads.

anders sa...

Man skall väl använda sig av överklassens njutningsmedel så länge dom finns, även om man arbetar på att överskaffa dom... en replik från en finsk kommunistisk politiker...

Sosialisten sa...

Veldig bra skrevet!

Jan Wiklund sa...

På något sätt är det ändå talande att alla ställer högre moraliska krav på socialdemokrater än på moderater. Beror inte det på att man förväntar sig bättre av dem?

Och borde inte då detta vara ett övertag att ta fasta på? Istället för att schabbla bort det som de här socialdemokraterna nu har gjort?

I politiken finns bara en moral - att vinna. Och det tycker jag vi ska klandra socialdemokraterna för att vara dåliga på! Till exempel genom att förfalla till en gängse överklasstil och därigenom alienera en massa annars självklara väljare.

Anonym sa...

Jan Wiklund ovan är något viktigt på spåren...