söndag, mars 04, 2007

Kampanjtider

På Bloggaden skriver Lisa Rasmussen om flera olika uppgifter som rapporterats i fackpressen, och som rätt tydligt belyser karaktären hos den massiva hetskampanj som pågår mot löntagarnas organisationer.

Det visar sig till exempel att de fem oorganiserade byggnadsarbetare, som drog Sverige inför EG-domstolen med anledning av Byggnadsarbetarförbundets granskningsarvoden, i själva verket aldrig betalade några granskningsarvoden.

I den blockad mot vårdbolaget Curanda som pågår i Nacka, har uppgifter spridits från såväl företaget själv som olika högerpolitiker, att man har ”lika bra villkor” som kollektivavtalen. Tidningen Kommunalarbetaren har fått ett brev från polskan Maria Bielawowska, som varit anställd av Curanda fram till nyligen. Hon fick 14600 kronor för 185 timmars arbete, men skulle betala 6500 kronor i kost och logi. Hon har stått helt oskyddad utan ett kollektivavtal.

Det här är uppgifter som borde vara jättenyheter – särskilt som själva domstolsutfallet respektive tillkomsten av blockaden valsat runt i många medier. Men icke. Det är sådant som står i fackföreningspressen och kanske letar sig fram i notisform någonstans.

Högern och arbetsgivarna kan sätta arbetsmetoden i system. Minns den ”rapport” som släpptes av den antifackliga nyhögerstiftelsen ”Centrum för rättvisa” om villkoren på salladsbaren Wild n’ Fresh? Den påstods visa att ägaren Sofia Appelgren ”egentligen” erbjöd sina anställda minst lika bra villkor som kollektivavtalet. Detta var naturligtvis helt felaktigt, men budskapet pumpades ut i alla medier, precis som tänkt från rapportskrivarna. Den svenska journalistkåren är i allmänhet såväl djupt okunnig om som påfallande ointresserad av grundläggande fackliga frågor, ja villkoren på arbetsmarknaden över huvudtaget.

Behovet av en stark arbetarrörelse med bredare egna mediekanaler har inte varit så här stor på mycket länge.

7 kommentarer:

Administratör sa...

Bristen på inflytelserik media med arbetarklassperspektiv yttrar sig bland annat i att myten om att vi lever i ett klasslöst samhälle börjat sprida sig. En myt importerad från USA som så mycket annat. Studenter på mediautbildningar och lärarhögskolor får både köns- och etniskt perspektiv inpräntat i sig. Klass däremot tlat man inte om.

Micke sa...

i själva verket aldrig betalade några granskningsarvoden.

Fick han inte skadestånd som han skulle köpa salladsrestaurang för?

Varför fick han skadestånd?

Oldtimern sa...

En nyhet blir till när nyheten får skrivas och presenteras som nyhet.

Nyheten måste följa rapporteringen hur sakerna egentligen är. Så man börjar rapportera. Journalistiken har aldrig någonsin visat nån som helst självkritik!

Alexander sa...

Ser ut som att Byggnads kan bli skyldiga att betala tillbaka granskningsavgifter till icke fackligt anslutna byggnadsarbetare till ett värde på 300 miljoner.

Tycker du verkligen att det är rimligt att facket skall kunna ta ut avgifter av arbetare som inte vill vara med i facket?

Anonym sa...

Wild n fresh-rapporten gjordes av Mannheimer Swartling advokatbyrå, inte Centrum för rättvisa. Misstaget kan kanske förklaras av att M-S är intressenter i CFR?

Micke sa...

Tycker du verkligen att det är rimligt att facket skall kunna ta ut avgifter av arbetare som inte vill vara med i facket?

Ja.Nu när jag har fattat vad det handlar om tycker jag det.
För ett år sedan trodde jag på ert skitsnack om just detta och när jag äntligen begriper att ni blåst mig så är jag faktiskt lättad.

Joffeman sa...

Nu blev jag chockad av Kulturnyheternas ställningstagande på SVT, de ansåg det belagt att fackets solidaritet bara sträcker sig till svenskar och att Maciej Zaremba är en opartisk kultursnubbe som bara påvisade fakta i Den Polske Rörmokaren.

Men får man lita på tidningarna så är ju vår kära public service en så vänstervriden Fidel-kramande institution att jag måste sett och hört fel, döm själva: http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=3442&a=73778