tisdag, december 18, 2007

Början på slutet - och/eller dags för nystart

Det kommer säkerligen att behöva sägas mycket mer om detta, men grundfrågan är enkel: EU är ett marknadsfundamentalistiskt statsbygge, och det faller sig därför naturligt att EG-domstolens perukgubbar nu har dömt bort den svenska arbetsmarknads- och välfärdsmodellen i det så kallade Laval-målet. Och katastrofalt, förstås, för alla som tycker att principen om lika lön för lika arbete är viktigt, och som söker verksamma vägar att tillgodose värdiga arbetsvillkor för människor.

Nu är tid för omvärdering och reorganisering på sina håll. Så här skrev den socialdemokratiske trotjänaren Arne Kjörnsberg, fram till valet ordförande i riksdagens finansutskott, på sin blogg i lördags:
Om EG-domstolen går emot Byggnads tycker jag att det är skäl för att vi skall lämna EU.
Det är ett rättframt ställningstagande som nu måste upp till seriös debatt i fackföreningsrörelsen. Det blir logiskt ohållbart att omfamna en politisk organisation och process, som principiellt och praktiskt underminerar själva grunden för fackens verksamhet.

Till att börja med måste man konstatera att dessa marknadsfundamentalistiska principer får en fastare form i den nya konstitutionen. Steg 1A är att vi ska få folkomrösta om denna konstitution. Här skulle facken kunna inträda i en avgörande folkbildningsroll.

Fredrick Federley konstaterar att dagen ”blev mer spännande” än han ”vågat hoppas på”. Och mannen som kallas ”Lavals juridiska ombud” – alltså Svenskt Näringslivs politiska bulvan för att vid sidan av folkstyret och den demokratiska debatten rasera den svenska modellen – kallar domen för ”en bra pusselbit i de diskussioner som arbetsmarknadens parter har”.

Det är dags att börja spela ett helt annat spel nu.


[DN][DN2][SvD][SvD Ledarbloggen][Aftonbladet]

OBS: Hanna Löfqvist (som skriver kort om domen här) samlade för ett tag sedan länkar till en rad texter om Vaxholmsfallet. Värdefullt. Läs på!

28 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla nån, jag förstår faktiskt inte.

Bara för att EU inte gör precis som de svenska fackförbunden vill ska Sverige lämna EU?

Det där med att anpassa sig en smula och ta hänsyn till lagar, regler och andra människors åsikt då? Alltså det som brukar känneteckna en demokrati? Sunt förnuft i förhållandet till andra?

Jag gillar facket, är själv medlem och har tidigare varit aktiv, men jag tycker att de i många fall går alldeles för långt och att det politiska etablissemanget alldeles för okritiskt försvarar precis allt de gör. Ett sådant fackförbund är inte ett som jag kan eller vill identifiera mig med.

Anonym sa...

Domarna i EG-domstolen har såvitt jag vet inte peruker, men däremot ett slags kappor. Röda i domstolen och blå i förstainstansrätten.

Annars tackar jag för en bra blogg.

Hugo sa...

Ja, äntligen fick facken en rejäl snyting. Domen öppnar upp för lagstadgade minimilöner samt minskad fackligt inflytande. Förhoppnings flyttas fokus nu till den sinnesjuka beskattningen av låginkomsttagare.

Anonym sa...

Fascistisk glädjeyra. Som väntat. Hoppas ni skär er på lönekuvertet, era äckel.

Hugo sa...

Jag vet att domstolar inte är populära hos vänstern. Tydligen är också större delen av de europeiska facken fascister i så fall. Det är en allmän uppfattning bland dem att Byggnads drabbats av hybris och i onödan dragit upp denna fråga genom sitt klantiga agerande.
EG-rätten är en hänskjutande lagstiftning som fastställs genom EG-domstolens beslut och praxis. Beslutet berör alla fack inom unionen och kanske blir det t o m slut för danskarnas lyckade flexicure tack vare tokstollarna på Byggnads.

Swimsuit Issue sa...

Man borde väl ganska lätt kunna påvisa att glädjen över detta främst infinner sig bland arbetsgivare och andra högutbildade och högavlönade inom andra branscher.
Jag tror knappast man förstår sitt eget intresse om man som lågutbildad arbetare jublar över dagens besked.

Anonym sa...

Jag tjanar inte speciellt bra med pengar eller har en bra utbildning men jag jublar anda.
Denna fackliga galenskapen maste ta slut.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=486076

Anonym sa...

"EU är ett marknadsfundamentalistiskt statsbygge"

Hehe, om det vore sa väl. EU är en överstatlig förmyndarapparat som lägger sig i allt ifran ekonomi till matvanor. Handelshinder och centraliserad penningpolitik är inte marknadsfundementalistiskt nagonstans, men det är väl kanske lockade att skylla allt man inte gillar pa marknaden?

Anonym sa...

Rasisterna vann, med andra ord. För det kan väl inte vara annat än rasistiskt när man menar att baltiska arbetare inte är värda lika mycket pengar som svenska arbetare?

Lars Hultman sa...

Esbati och de andra kommunistkräken förnekar sig inte. (Jag tar mig friheten att använda ordet kommunistkräk eftersom esbati inte klarar av att använda invektiv och nedsättande omdömen, i det här fallet "Perukgubbar") Kräken, med Esbati och tokstollen Arne Kjörnsberg har inte insett att omvärlden är föräderlig. Det är väl bara hos det skäggiga avskummet på Kuba och i kommunistkräkens värld som man skall slå vakt om Status Quo och det som inte passar är förkastligt. Tur att ärkekräket Esbati skall flytta till Norge. Sluta med din usla blogg...fast en positiv inverkan har du faktisk med din blogg; min son har gjort avbön och är inte längre medlem i Ung Vänster. Naturligtvis skall vi inte lämna EU; låt oss istället vara med i det förändringsarbetet som krävs.

Anonym sa...

Huvudsaken är att vi får ha snuset kvar!!

Anonym sa...

Jag kan tänka mig hur frusterade det arbetande folket i diktaturer känner sig när man inte får bilda fackföreningar eller strejka för att få upp sina löner samtidigt som allt vad heter arbetsmiljö och arbetsrätt är sopat under mattan.

Och nu är vi i Sverige på väg mot ett liknande diktaturiskt system
tappat i form av ett totalitärt marknadsfundamentalistiskt styrsystem, företrädd av en demokratiavsägande och totalitärprivatiserande högerregering i maskopi med Svenskt Näringsliv och ett totalkapitaliserande EU och dess nyliberala domstol.Och vi har röstat fram det själva
Tala om att skjuta sig själv i foten! Men det är inte första gången i historien som demokratin kan demokratiskt röstas bort av medborgarna i ett land.

Anonym sa...

Byggnads är totalt orasistiska för de krävde ju att de estniska byggjobbarna skulle ha mer betalt än snittlönen för svenska byggjobbare. jag undrar varför?

Anonym sa...

Byggnads är totalt orasistiska för de krävde ju att de estniska byggjobbarna skulle ha mer betalt än snittlönen för svenska byggjobbare. Byggnads värnar liksom mer om utländska byggjobbare än om svenska antar jag....

Hugo sa...

Du Bengt, kanske skulle du prata med de estniska medborgarna från Estland (Vaxholm) som upplevt den "liknande" diktatur du beskriver under sovjetisk ockupation och socialism. Snacka om frihet och att skjuta sig själv i foten.

Som tur är efter Sovjets sammanbrott och befrielsen för esterna från kommunism röstade de bort det du vill kalla demokrati.

Nils Dacke sa...

Nu ska vi gå ur EU på grund av denna hemska dom som innebär att samma regler ska gälla alla i unionen, dvs de som är fattigare än oss ska också kunna konkurrera på jobb i Sverige.

Det är alltid intressant att se de mest solidariska av alla dvs den Svenska vänstern vill lämna den mest framgångsrika fredsmaskinen som världen hittills skådat, dvs EU.

Man baxnar och Sverige borde istället för Norge kallas för den sista Sovjeten!

Var finns den internationella utblicken ni navelskådande LO kramare?

Anonym sa...

Intressant med alla kommentarer från knegare på Esbatis sida...

Konstigt att det verkar vara mest Timbro högern som läser Esbatis blogg. Nåt som saknas i livet?

Facket är så starkt som dess medlemmar är. V är alltid en majoritet. Värt att komma ihåg

Kommunistisk utopi sa...

Mycket bra skrivet Ali. Din röst behövs i det här vansinniga samhället som växt fram!

Anonym sa...

Nu tar vi över

Anonym sa...

Ganska kul detta då dom högutbildade utsätts för samma konkurans från låglöneländerna.

Anonym sa...

Anonym:
Det lettiska byggföretaget Lavals arbetare, hade lön enligt lettiskt kollektivavtal. Det gav runt 85 kronor i timmen. Laval var villigt att sluta svenskt avtal med Byggnads på lägstanivån 109 kronor. Men Byggnads krävde 145 kronor, som är snittlön i Stockholmsregionen.

Kräver Byggnads att Skånska och Norrländska byggföretag ska betala Stockholmslöner när dom gör jobb i STH? Nä allså var det för att det var ett utländskt företag som man ville driva bort. Arbetarsolidaritet, HA

Anonym sa...

Tack EG-Domstolen, tusen tack! En fantastisk fin spik i fackpackets kista. Nu stänger vi locket för all framtid.

Låt staten införa minimilöner, sen kan ni hyra ut Norra Bantorget till nåt dataföretag där inte en jävel är med i nån sorts fackmaffia.

Facket? Who cares a fuck!

Anonym sa...

Nog behövs det nya metoder. Du är välkommen till SAC och den utomparlamentariska nytändningen.

För oss inom vänstern handlar det inte om lagar. Det handlar om styrkeförhållanden mellan klasser. Man önskar ju att LO också kunde inse det.

Anonym sa...

Är en Linköpingsbo mer värd än en lett?

Uppenbarligen är fackhatarna rasister som anser att icke-svenskar inte är lika mycket värda som svenskar.

Anonym sa...

Vänstern har hunsat med kapitalet i årtionden. Det är hög tid att ni får känna på hur det är att bli överkörd

Anonym sa...

Ja det är härligt att veta, att det alltmer i det dagliga livet påverkande EU, styrs av 15000 loblyister medan det "bara" jobbar 6000 personer i EU.
Undra om jurister påverkas av lobbyister??!!

Anonym sa...

Hå hå, ja ja. Jag tror nog att Marknaden kommer att ha en lösning på det här...

Anonym sa...

Facket har självklart rätt att ta till stridsåtgärder. Felet är att kollektivavtalen finns med i lagstiftningen. De bör behandlas som vilka kontrakt som helst. Hela MBL bör kastas ut.

Det tråkiga med det här beslutet är att det kan resultera i att minimilöner införs, vilket vore en stor kränkning av individens rättigheter. Prisreglering är en riktigt usel form av reglering, och denna riskerar dessutom att slå mot de fattigaste och minst produktiva i samhället. LAS
må vara dåligt, bl.a. för invandrare och ungdomar, men prisregleringar av löner är ännu värre.

Tyvärr verkar svensk borgerlighet inte inse det. Svd skriver tex.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har redan flaggat för att Lex Britannia ska ses över för att komma i bättre samklang med principen om frirörlighet. Kanske måste Sverige som de flesta andra länder införa lagstiftning om minimilöner. Det kantyckas onödigt klåfingrigt men är egentligen inte mycket att bråka om.

Vi kom ju ihåg sist hur det gick när borgerligheten skulle försöka reglera priser, tänker på försvaret av den fasta växelkursen. Det blev katastrof, och SvD och borgerligheten var med på det även då.