söndag, april 30, 2006

1 maj!




Vår dag imorgon. Årets finaste dag.

Somligt är också sig likt. Det jag skrev förra året kan jag skriva också idag:

-----
Som vanligt kommer mörkermännen att krypa fram från sina hålor och säga att arbetarrörelsens högtidsdag är förlegad och borde läggas ned. Som vanligt kommer det att vara den enda dagen på året där tusentals människor kan samlas utan att få ett omnämnande i tidningen. Som vanligt kommer välnärda politiska kommentatorer säga att det ”glesnar i leden”, utan att ens ha varit på plats. Men just den dagen kommer alla de där lögnerna att kunna blåsas bort i sin fånighet, för det är faktiskt årets roligaste och högtidligaste dag, där vi möts i tusental under fanorna för att fira och protestera.

I år, med en skogstokig höger som aviserar rejäla tillbakarullningar av civilisatoriska framsteg, är det viktigare än på länge att pallra sig ut i våren och visa sitt ställningstagande. Kom med!
-----

I år kommer borgarna att ge sig på arbetarrörelsens högtidsdag lite extra. Det är valår och högerdominansen över den mediala dagordningen är total. Moderaterna har köpt annonser om att de är det nya arbetarpartiet. (Läs Annica Tigers ilskna reaktion – väl rutet). Låt dem hållas – tillsammans med sina distanserade fränder på redaktionerna. De demonstrerar genom sitt hånfulla förhållningssätt till folkrörelsearbete och organiserad kamp för en ljusare framtid bara sin ur klassförhållandena sprungna ignorans.

Det yttersta tecknet på politisk förvirring är när de frågar vad vi demonstrerar mot.

Vi högtidlighåller arbetarrörelsens historia och pekar fram mot nya mål för framtiden. De begriper inte att samhällsförändring handlar om så mycket mer än regeringsmakt – vad de små borgarproselyterna än må tro i sin valrörelseupphetsning. Kapitalet sitter på pengarna och makten. Det inkräktar på varje livssfär – striden står därför om just varje livssfär. Visst blir det oerhört viktigt att i höst förhindra grotthögern från att också bemäktiga sig de för val öppna maktpositionerna. Men det är en del av en mycket större kamp – en som tar ny sats under fanorna imorgon, i en blandning av beslutsam protest och sprudlande fest.

Själv ska jag gå i det tåg som många år i rad nu varit det största i Sverige – vänsterpartiets i Stockholm. Och förutom talen ser jag särskilt fram emot att höra grymma Advance Patrol, och så Flammans fest på kvällen.

Vi ses!

-----
Här är en lista med evenemang över hela landet
-----

9.30 Hedrande av de Spanienfrivilliga vid La Mano. Thomas Magnusson och Felicia Ohly talar.
12.00 Samling inför Vänsterpartiets demonstration på Medborgarplatsen. Div aktiviteter. Bland talarna finns Birgitta Sevefjord från Landstinget och Ann-Margreth Livh, Stadshuset.
14.00 Demonstrationen anländer till Kungsträdgården. Div aktiviteter.

Tal av Ulf Brandt, Seko, Ida Gabrielsson, ordförande Ung Vänster och partiledare Lars Ohly.

Björnbröder, Zarandea, DUB Sweden, Advanced Patrol och Daniel Boyacioglu underhåller efter mötet.

1 maj-fest på La Habana
Flamman arrangerar vänsterns 1 maj-fest i Stockholm. Vi öppnar dörrarna på restaurang La Habana (Sveavägen 108, T-bana Rådmansgatan, mitt emot Stadsbiblioteket) direkt efter vänsterns demonstration. Eftersnacka, ta en öl och en bit mat, titta på vår politiska scen och dansa till kompetenta DJ:s på stans tätaste dansgolv. 18-årsgräns, fritt inträde. Vi öppnar kl 15 och håller öppet till 01.00. I samarbete med Vänsterpartiet Storstockholm.

Två sköna republikaner

Enn kokk har en blogg. Det är i sig smått fantastiskt. Man kan tycka mycket om den mannen. Han är på gott och ont sammanvuxen med socialdemokratin som parti. (Läs hans CV!). Inblandningen därigenom i socialdemokratins bidrag till den skändliga registreringen av kommunister – en som han sedan fick partiets uppdrag att skriva vitbok om! – är till exmpel trist. Men som helhet betraktat är detta en imponerande herre av bästa folkrörelsesnitt. Jag läser hans utläggningar med största intresse och nyfikenhet.

Idag skriver han om den frånstötande rojalistiska yran, bland annat detta:
Jo, jag hade naturligtvis - tillsammans med min hustru, den före detta talmannen - kunnat gå på riksdagens lunch för den 60-årsfirande kungen. Men jag avstod.

Naturligtvis unnar jag kungen att, liksom alla andra, fira en jämn födelsedag i goda vänners lag. Men hovet utnyttjar alltid varje tänkbart tillfälle till att, med lite fräsch rojalistisk yra, stärka monarkins ställning, och till det vill jag inte bidra.

Jag har gjort den plikt som följde av att vara talmannens make. Men jag gjorde det av kärlek till min hustru, inte till kungen. Och även då fanns det gränser för vad jag som republikan kan tänka mig att delta i: Jag har till exempel aldrig sjungit med i Kungssången, inte ens när jag stod bredvid drottning Silvia.
Det gör en glad i själen. Och så har Ung Vänster antagit ett roligt uttalande med förslag på tidsenlig hantering av kungahuset:

Bolaget Kungen AB skulle säkert kunna fortsätta med vissa statliga uppdrag man haft, enda skillnaden skulle kunna vara att man fakturerar staten per vinkad timme i exempelvis ett förortscentrum någonstans enligt en tidigare fastslagen taxa. Kniper det kan dessutom drottningen hålla föreläsningar på konferenser och kungen skulle kunna vara ”Kung i baren” genom att extraknäcka som kändisbartender runt om i landet.

Crooks and Liars


Stephen Colbert hårdsparkar rumpa. Framträdande på middag för Vita Huset-journalister. Många av skratten är väldigt, väldigt stela. What a guy!

(Hittat via Erik Stattin).

God save (us from) the Queen

Dagens Nyheter:
HENNES MAJESTÄT Drottningen har på grund av en svår forkylning tvingats avlysa sitt deltagande i Hans Majestät kung Carl XVI Gustafs 60-års födelsedag, heter det i en kort presskommuniké från det danska hovet.

Prins Henrik och kronprinsessan Mary kommer dock att delta i festligheterna helt enligt planerna meddelar den danske hovmarskalken Ove Ullerup från Amalienborg.


Mark Twain:
There are shams and shams; there are frauds and frauds, but the transparentest of all is the sceptered one. We see monarchs meet and go through solemn ceremonies, farces, with straight countenances; but it is not possible to imagine them meeting in private and not laughing in each other's faces.




Luktar illa

lördag, april 29, 2006

Den största faran

Hämtar ut Oliktänkaren, den svensk-kubanske författaren René Vázquez Díaz’ bok om Artur Lundkvist. (Boken kom lagom till hundraårsdagen av Lundkvists födelse). Bläddrar lite i den, innan den ska placeras i den kroniskt växande hög av sådant ska läsas i sinom tid. Det verkar vara god läsning. I slutet av boken har Díaz samlat några av Lundkvists politiska texter. Jag fastnar i ett anförande från 1967, från ett möte om Vietnamkriget. Det är rubricerat ”USA:s förbrytelse”. I singularis. Men i all sin konkretion gäller budskapet långt vidare. Fyrtio år senare är orden ännu sannare, ännu mer blottläggande:
USA bedriver det våldsamma militära överfallet med motiveringar som inte förtjänar annat än ett mänsklighetens samfällda hånskratt till svar. USA ljuger och hycklar på ett sätt som är nästan exempellöst. Eftersom det är svårt att fatta en sådan förljugenhet hos skenbart vettiga och ansvarsmedvetna människor är det en del som mer eller mindre tror på lögnerna.

[…]

USA, det officiella, maktägande USA, verkar sinnesrubbat. Och hela den mäktiga nationen måste anses för sjuk, förgiftad av sin rovgiriga kapitalism, sin flagrant missburkade stormaktsställning. USA utgör sin egen största fara, samtidigt som det utgör den största faran för hela mänskligheten.
När den klick av brottslingar och krigsförbrytare som presiderar över Vita huset rullar fram lögn- och mordmaskineriet för nya blodbad i Mellanöstern och annorstädes, pekar Lundkvists ord mot också vår tids huvudfråga, varje medveten människas samhälleliga plikt: ett aktivt ställningstagande mot USA:s imperialistiska hot- och krigspolitik.

Alliansföregångare

George Carlin är en vanvettigt rolig amerikansk komiker. Jag rekommenderar starkt mer eller mindre legal nedladdning av hans framträdanden. Följande är uppsnappat från en show på Carnegie Hall. Måste vara tidigt åttiotal:
A spokesman for the Reagan adiministration has said that many dead people are really only sick, and trying to collect illegal death benefits.

torsdag, april 27, 2006

TV-konspiration

Humor hos Olydig.

Politik som öppnar debattutrymme

Flamman kör igång med ett nytt, lite längre krönikeutrymme på inrikessidorna. På förekommen anledning ska jag understryka att jag bara är först ut, och inte ska skriva varje vecka. Dock oftare än tidigare, ungefär var fjärde vecka. Ur veckans krönika:
Nog är högeralliansen väl förberedd för att vid en valseger torpedera välfärdens fundament. Men arbetarrörelsens partier har också sig själva att skylla för att ha placerat sig i denna prekära situation.

[…]

Vänsterpartiet har med sin valplattform en möjlighet att spela en viktig roll för valrörelsen. Kraven är konkreta, och skulle om de förverkligas innebära kännbara förbättringar i människors liv. Men de öppnar dessutom ett rum för politiska samtal medborgare emellan, om var vi står och vart vi vill vara på väg.
Läs gärna hela.

Form och innehåll

Patriarkatet presenterar: valfrihet

Dessa uttömmande valmöjligheter presenteras av ”fotbollsprofilen” Peter Antoine:
- Om en kille bara vill ha sex men är blyg – då är det väl bättre att han går till en bordell än att han ska våldta någon.
Möjligen bör man glädjas över uttalandet. För genom att kliva fram som idiot presenterar Antoine i avskalad form snarare det verkligt upprörande; den i vårt samhälle rådande, underliggande synen på manlighet, kvinnlighet och sexualitet: mannen som individ och intellekt i den offentliga sfären, okontrollerbart vilddjur i könsliga stunder; kvinnan som alltid reducerad till kön, funktionellt tjänstgörande för mannens sexualitet i olika skepnader.

onsdag, april 26, 2006

Bara en liten del av högervridningen

Att den politiska rapporteringen är galet högervriden är ungefär lika uppenbart som att USA sätter sig över internationell rätt. Men det är ju bra att vi även kan konstatera att den begränsade kretsen politiska journalister företrädesvis röstar på moderaterna.

Så. Nu kan förhoppningsvis diskussionen handla om väsentligheterna – hur ägandet ser ut, hur nyheter blir till och hur infallsvinklar snävas in. Tillåt mig dock betvivla att ledarredaktionerna går i bräschen för en sådan gärning.

Kolla apropå det SVT24-diskussionen mellan Tora Breitholtz och Erik Zsiga. Den förra är suverän. Den senare tycks leva i en alldeles, alldeles egen värld.

tisdag, april 25, 2006

Svenskt näringsliv året-runt-desinformerar

Svenskt näringsliv bedriver kampanj mot alla förbättringar på arbetsmarknaden, för arbetstagare. Det är inte särskilt överraskande. Svenskt näringsliv är en intresseorganisation för det fåtal som tjänar på att vanligt folk får lägre löner och sämre skydd mot godtycke.

Svenskt näringsliv driver sin senaste hetsdrive bland annat utifrån påståendet att alla säsongsbetonade arbetsuppgifter kommer att försvinna. Hur ska det gå för liftar och sommarkrogar? Fattar inte regeringen och samarbetspartierna att det finns jobb på sommaren och vintern? Ska det bli som i Sovjet? Och så vidare.

Svenskt näringsliv snackar dock goja. Medvetet.

Svensk arbetsrätt är motsatsen till rigid och byråkratisk. Det mesta går ut på att organiserade parter på arbetsmarknaden kan och vill komma överens. Lagarna sätter ramarna och de flesta är semidispositiva; de gäller alltså när inte annat avtalats.

Den lag som Svenskt näringsliv menar omöjliggör arbete på somrar och vintrar handlar om att rensa upp i visstidsdjungeln. Det är bra. Arbetsgivaren får mycket stora möjligheter – kanske för stora, men det är så det är i en förhandling – att anpassa anställningarna till de egna produktionsbehoven. Man får rätt till fjorton månaders fri visstidsanställning. Det kan man disponera under en femårsperiod. Det är mycket lång tid. Det täcker de allra flesta situationer utifrån arbetsgivarens synpunkt. Därefter övergår anställningen till en tillsvidareanställning. Om man haft med en person att göra i fjorton månader under fem år är det ganska rimligt att man som arbetsgivare ser personen som tillsvidareanställd.

Även utöver detta kan avtal träffas. Propositionen klargör allt tydligt. Läs ordentligt:
Det finns emellertid arbetsgivare som har legitima behov av att anställa tidsbegränsat under längre tid än 14 månader under en femårsperiod. I sådana fall har arbetsmarknadens parter enligt 2 § anställningsskyddslagen möjlighet att träffa kollektivavtal om avvikelser från lagens regler. I kollektivavtal kan parterna således komma överens om att det som brukar kallas projektanställning skall vara tillåtet och de kan även komma överens om lämplig tidsperiod. Det kommer med stor sannolikhet innebära att projektanställningar i vissa branscher, genom kollektivavtal, blir tillåtna på samma villkor som i dag. Arbetsmarknadens parter kan även i kollektivavtal bestämma att tidsbegränsad anställning för viss säsong skall vara tillåtet. Det blir således, precis som på många andra områden av den svenska arbetsmarknaden och i enlighet med den svenska modellen, av vikt att både arbetsgivar- och arbetstagarparterna bidrar till att branschanpassade kollektivavtal träffas när så erfordras. […]

För de situationer där en fri visstidsanställning inte täcker arbetsgivarens behov av arbetskraft och där inget kollektivavtal med kompletterande regler träffats är det regeringens uppfattning att avtal om tillsvidareanställning bör träffas. Om arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft under t.ex. tre år får arbetsgivaren tillsvidareanställa en arbetstagare som kan utföra de aktuella arbetsuppgifterna. I samband med att treårsperioden går till ända, och om arbetsgivarens behov av arbetskraft upphör, får arbetsgivaren med stöd av anställningsskyddslagens regler säga upp arbetstagare på grund av arbetsbrist.
Detta vet förstås Svenskt näringsliv. Så vad snackar man om? Ja, dels är det politisk kampanj för att skaffa sig en arbetarfientlig regering. Dels är det så att man hittar på denna lögnaktiga, propagandistiska vinkel, för att angripa ett förslag som på flera sätt ger stabilitet och trygghet för arbetstagare. Det är till exempel svårare att sälja in varför man inte ska ha företräde till ett nytt arbete om man sagts upp efter sex månader på grund av arbetsbrist.

Och så är det frågan om skälig ersättning. Vi har till exempel ett explicit nattarbetsförbud i Sverige. Det betyder inte att ingen arbetar på nätterna. Men det bygger på en insikt från lagstiftaren att nattarbete är problematiskt för den arbetande, och det ger facken en god grund att förhandla om både vettig organisering och rimliga ersättningar där nattarbete bör kunna förekomma.

Säsongsarbete förbjuds nu inte. Det som händer är att den lagliga avtalsgrunden förenklas bort. Där det är orimligt med säsongsarbete kan man komma överens om att organisera arbetet bättre. Där det är rimligt har arbetsgivare och arbetstagare ett intresse att träffa avtal, och då kan det bli aktuellt med att kompensera arbetstagarna för den osäkerhet det innebär att vara säsongsanställd. Men om Svenskt näringsliv skulle prata sanning om detta - om att det är frågan om att man inte vill betala - skulle man onekligen ha ett svagare case.

Förstärkningarna av Las är troligen det viktigaste lagförslag som s-v-mp lagt fram. (Det innehåller också ett mycket kraftigt stärkt skydd för föräldralediga). Att det väcker arbetsgivarbossarnas irritation är väntat. Att de ska basera sin kampanj på desinformation säger nog rätt mycket, det med.


PS. Läs Toras kommentar från när propositionen presenterades.

måndag, april 24, 2006

Tisdag den 25 april: Frihandel och Vägval

Två grejer jag ska delta i imorgon:

Debatt: Frihandel, utveckling och företagens ansvar

Hur påverkar den globala handeln och de internationella företagen utvecklingen och de mänskliga rättigheterna? Debatt med Ali Esbati (ekonom och vänsterdebattör, v), Mattias Svensson (Timbro), Johan Florén (ordf. Amnesty business group) och Krister Hammarbergh (riksdagsledamot, m). Moderator: Stefan de Vylder (författare och nationalekonom).

Tid och Plats: 25/4, Klockan 15-17, Stockholms universitet. Rotundan, Allhuset. Debatten ordnas i samband med internationella veckan.



Föredragskafé: Vänsterns ekonomisk-politiska vägval.

Föredrag om vänsterns ekonomiska politik, inför och bortom valet. Om Vänsterpartiets krav på 200 000 nya jobb i offentlig sektor och andra politiska vägval.

Tid och plats: 25/4, Klockan 19. Uppsala Bokcafé, Kungsgatan 41. (Caféet öppnar 18. Fika, böcker och tidningar finns till försäljning)
Arr: Ung Vänster Uppsala län

Filistervarning


Röda Raketer följer upp skäggfrågan med en anekdot som inkluderar en skål av Friedrich Engels, utbringad vid en radikal mustaschafton:
Filistrarna skäggstråna skydde
och rakade bort det som dem prydde,
men inga filistrar är vi, och har rätt
att låta mustascherna växa tätt.
Filister är alltså ungefär ”borgarbracka”.


Före den småborgerliga degenereringen.

söndag, april 23, 2006

Knivskarp logik

Ledaren för Norges ledande borgerliga parti, främlingsfientliga Fremskrittspartiet, har hållit massmöte för semesterfirande norska pensionärer i Spanien. Logiken i synen på utlänningar är glasklar:
- Innvandrere i Norge må lære seg norsk. Det samme bør spanjoler i Spania gjøre, hvis de vil jobbe med nordmenn.
(Rapporterat i Dagbladet. Jag hittade det hos Lysbakken)

Hagen är inte en man att avfärda. Han visar oss borgerlighetens nu och nära framtid. Han talar i samma andetag om hotet från muslimska horder och möjligheterna med att utnyttja den globala nävrättens arbetsdelning för att få tillgång till billigare tjänster. Jag säger Fredrik Malm. Jag säger Vaxholm. Skillnaden mellan Hagens och till exempel folkpartiets ståndpunkter och underliggande motiv här hemma är knappast kvalitativ, snart inte ens skenbar.

Inte för inte som Timbros Johnny Munkhammar för bara några veckor sedan kunde rapportera om ett besök hos FrP, där han fick uppleva ”mycket stor entusiasm i mottagandet”. Munkhammar berättade om ”fri ekonomi” och ”hur globaliseringen sprider denna frihet över världen”.

Med såväl charterplan som B-52:or, alltså.

lördag, april 22, 2006

"Middleclass, average guy"

Det är ett allmänt känt faktum att borgerlighetens sociala positioner och därur emanerande politiska ståndpunkter, förutom underutveckling och växande klyftor ger upphov till ingen eller usel musik.

Den här videon erbjuder möjligen både ett exempel och en antydan om förklaring.


---

Får man istället tipsa om denna aktuella och sköna slagdänga: I am the decider.

Via Anna Herdy påminns vi för övrigt om detta; missa inte likaledes aktuella Ni ska få se att allt blir bra om vi får bomba. För en liten nostalgitripp rekommenderas kampanjlåten Låt dig inte luras. Vi kickade de facto rumpa.

Nepal. Vänstern i första ledet

Omfattande folkliga protester har skakat Nepal den senaste tiden. Protesterna riktar sig mot kungens envälde och en bred koalition kräver demokratiska val. Militären har skjutit mot demonstranterna, med gummikulor, men när protesterna trappats upp också med skarpa skott. Ett tiotal människor har dödats och många fler skadats. Trycket från protesterna har dock varit verksamt. Efter hårdnackat motstånd har kungen nu tvingats backa. Men reträtten är begränsad, och protesterna fortsätter nu, i trots mot utegångsförbudet.

Nepal har knappast varit i något medialt och politiskt blickfång i Sverige. Vänsterpartiet har dock sedan flera år tillbaka goda kontakter i Nepal, bland annat genom det nepalesiska kommunistpartiet, som varit och är ledande i den demokratiska fronten mot enväldet, och fackföreningsrörelsen, GEFONT. (Här ett pressmeddelande från delegationsbesök 2004, här ett pressmeddelande från Ung Vänster 2005, skrivet av bloggbekante Tora Breitholtz, som deltog i Nepalbesöket). Kalle Larsson, som varit nyckelperson för kontakterna, har på sin blogg rapporterat kontinuerligt från händelserna i Nepal. Det är mycket intressant att följa. Här är ett inlägg som uppdaterats flera gånger, och här ett tidigare inlägg som innehåller många matnyttiga länkar.

Om gårdagens manövrer från kungens sida skrev Kalle:
Det betyder att han vill behålla en hel del makt själv, bland annat över militären. Han vill gå tillbaka till hur det ar för drygt ett år sen, innan han sparkade hela regeringen. Men folk är inte nöjda. Nyhetsrapporteringen i Sverige bygger på att folk visslade bifall till kungens tal, men det de egentligen gjorde var att visa avsky för att han inte avgår helt. Sjuparti-alliansen kommer att ha möte under morgondagen för att diskutera strategin, men än så länge fortsätter demonstrationerna. Det som idag hänt är alltså ett stort steg i rätt riktning men inte tillräckligt långt.
Jag har själv inte haft möjligheten att besöka Nepal, men haft förmånen att diskutera med representanter för våra samarbetspartners när de varit på besök. De bedriver ett oerhört imponerande arbete. I ett mycket fattigt land, inklämt mellan stormakter och utsatt för kraftig repression från kungens sida, organiserar de en avancerad kamp för mänsklig värdighet och modernisering av samhällslivet.

fredag, april 21, 2006

Att slå in öppna dörrar

Hos Federley noteras visst missnöje med att bomb- och ballongalliansens gemensamma hemsida inte är superduperkul. Må så vara. Jag fastnar dock särskilt för en av kommentarerna, där ett antal förslag framförs på hur ett bättre propagandaarbete skulle kunna bedrivas från borgerlighetens håll. Tyvärr tycks den kommenterade kamraten inte ha befunnit sig i Sverige de senaste två åren. Jag vill därför meddela att förslagen slår in öppna dörrar.
* Hård kontinuerlig bevakning av den s-märkta korruptionen.
[Check with a vengeance. Alla medier är tokmed. Dagens nyheter utkommer varje morgon och når många hushåll. Det finns till och med folk som betalar för det]

* Granskning av ministrars oförmåga i jämförelse med den egna tänkta förträffligheten.
[Check. Se ovan. Tsunamin må vara över, men KU är hett i alla väder]

* Intervjuver om favoritfrågorna med egna utfrågare till exempel för Real Player eller som mpeg.
[Check. Aktuellt sänds ut över hela Sverige, och man kan se det på datorn sen. Egna utfrågare lite svårare när Adaktusson slutat på Agenda, men som minitröst har DN börjat köra TV-utfrågningar med Wolodarski]

* Valfilmer på samma sätt.
[Check. Se ovan]

* Djuplänka eller hosta lämpliga borgerliga bloggare och de samverkande pariernas sidor.
[Check. Svenskt näringsliv har ordnat]

* Regionala sidor där de frågor som inte kommer fram i riksmedia kan avhandlas.
[Ok, här finns det luckor att fylla. Å andra sidan är nog Norrbotten förlorat ändå]

* Ett borgerligt forum för registrerade forummedlemmar som kan skapa en dynamisk gemenskap mellan väljare och vald. De valbara måste ta sig tid att medverka. Det kan ge en långsiktig verkan och är bättre än partivisa mejllistor.
[Check. Men det finns motgångar att jobba på]

* Rapporter eller liknande material som kan ge en djup förståelse för varför den egna politiken på objektiva grunder är klok medan motståndarnas bygger på ovetenskaplig övertro
[Check. Timbro ordnar försättsblad till killarnas mejlkonversationer, alla andra rapporterar som om det var nyheter. Långsiktigt arbete bedrivs av teologie doktorer vid alla nationalekonomiska institutioner runt om landet]
Seså. Det går därför att lugnt återgå till lite förkovran för långsiktigt arbete, och mycket av de riktiga väsentligheterna:

torsdag, april 20, 2006

The Damned If You Do Damned If You Don’t Mastery Award

Å, det här är bara hats off alla gånger. Regeringen utnämner Göran Tunhammar, före detta SAF-boss till landshövding. Hur göra? Analysmannen slår till:
Förre SAF-chefen Göran Tunhammar har av regeringen utsetts till ny landshövding i Skåne. Det är ett avsteg från linjen att politiker, oftast socialdemokratiska, får den här typen av toppjobb i staten.



Några tidigare grejer om det utnämningpolitiska tjateriet här och här.

Lika småbarn leka bäst

De fem borgerliga partierna fortsätter att tillsammans rasera svenskt utbildningsväsende och pricka in snart sagt varje förändring som vidgar sociala klyftor i skolsystemet. Nu kan privatskoleeländet utvidgas till förskolan.

Social stratifiering får allvarligare klassmässiga konsekvenser ju tidigare den börjar. Detta behöver man inte vara överdrivet klipsk för att begripa. Högerpartierna gör det definitivt. Vidgade klassklyftor är deras ledstjärna, så detta är för dem naturlig politik. Miljöpartisternas sociala bas i småborgerlighetens desorientering driver dem i armarna på högern. I det aktuella ställningstagandet är det både omöjligt och irrelevant att försöka utröna skillnaden mellan medvetet ointresse för klasskillnader och mental förkvävning i tankeludd. Det är blott skilda hyllor i överbyggnaden. Och det är resultatet som räknas.

Man får lov att åter citera (jag skrev om det tidigare) Peter Erikssons reaktion på frågeställningen om den uppenbara risken för ökade klyftor med miljöpartistisk skolpolitik:

- Det blir fel perspektiv att se det på det sättet. Det här är en möjlighet i stället för ett problem för den svenska skolan, hävdar han.

onsdag, april 19, 2006

Komplettering till den borgerliga retoriken

Apropå de smådesperata högerförsöken att framställa Sverige som ett skitland och svensk ekonomi som katastrofal. Det här kan adderas dit - minst lika trovärdigt.

Pedagogik

De nygamla moderaterna, nu som barnsaga.

tisdag, april 18, 2006

Vårbudgetdebatt

Tilläggsbudgeten har lagts fram och debatterats idag. Jag rekommenderar varmt att man tar del av riksdagsdebatten (kan läsas här, eller ses här – notera särskilt Nuders första replik, det som är anförande 8. Man är ju på vippen att tro att han är sosse på riktigt). Sällan har man sett borgerligheten så desorienterad, desperat och fluffsnackig. Allt kretsar kring ett idisslande av orimliga siffror och kreativ statistiktolkning. Här har vi lögnspridandet kring 1,5 miljoner som ”inte går till jobbet”, och 30 procents ungdomsarbetslöshet. Borgerlighetens ointresse för verkligheten – och med det de arbetslösa – lyser igenom. Men det är märkbart slitnare och tommare för varje gång, när det är de själva som vevar det och inte mediemegafonerna.

Debatten säger själv det mesta. Men några noteringar.

Moderaternas Mikael Odenberg levererade flera guldkorn. Bland annat:
Min slutsats är att en ansvarsfull regering hade tagit vara på det gyllene tillfälle som ges av de goda tiderna, som ges av den starka konjunkturen och som ges av de goda statsfinanserna. Man hade tagit vara på det gyllene tillfället för att nu göra de nödvändiga strukturreformerna i syfte att förbättra företagsklimatet och öka arbetsutbudet, därför att det är under de goda tiderna man har möjlighet att genomföra de reformerna utan att det rubbar viktiga trygghetsvärden för medborgarna i samhället
Alltså: eftersom det går exceptionellt bra för svensk ekonomi, bör man passa på att nedmontera välfärden och göra livet surt för sjuka och arbetslösa. Samma usla politik som man driver fram i kristider, med tal om att vanligt folk måste ge sina pengar till de rika så att hjulen kommer igång, vill man nu motivera med det motsatta: eftersom vinster och förmögenheter ökar ska vi passa på att straffa dem som har det sämst.You’ve gotta love the guy.

”Vi har alla ett ansvar för att ge ungdomar hopp och framtidstro”, säger centerpartiet, som vill hjälpa till genom att göra ungdomar upp till 26 år rättslösa på arbetsmarknaden. Och ännu bättre ”När man sökt jobb efter jobb och inte ens blir kallad till intervju är det lätt att tappa självförtroendet, lätt att känna sig värdelös”. Säger alltså företrädaren för en allians som skrikit sig hes om att arbetslösheten skulle gå att sänka genom ”ökad sökintensitet”.

Och så en annan centerpärla: ”Det måste bli enklare att gå från att vara löntagare till att vara företagare”. Centerpartiet laborerar med ett förslag som ska göra det möjligt för arbetsgivare att sparka folk och istället anlita samma person med f-skattesedel. Alltså att man går från lönearbete med social trygghet till lönearbete utan social trygghet. Detta ska bli enklare. Kul.

Jag skrev häromdagen om ett tokigt inslag i Aktuellt om antalet småföretag. Nu blir det rundgång kring det som där togs upp. Mikael Odenberg:
Av 26 europeiska länder, alla EU:s 25 medlemsländer plus Norge, kommer Sverige i dag på 21:a plats när det gäller andel av befolkningen som försörjer sig som företagare.
I länder med fler jordbrukare, och särskilt med lågproduktiva småaffärer, är det förstås en större andel som försörjer sig som företagare. Det torde inte vara direkt eftersträvansvärt för svensk del. Sverige har istället bland Europas allra högsta sysselsättnings- och tillväxtnivåer. Det kan man tycka är en bättre liga att ligga högt i.

Bland mediekommentarerna villa jag framhäva denna underbara, där Johan Schück intervjuas av ”DN” och levererar en ledarkommentar i from av ”intervju” av ”expert”. Det kanske bästa är att ”DN:s Johan Schück menar att förslagen var väntade”. Well, det kan man säga. De presenterades på en presskonferens den 4 april.

Ingen bör heller missa debatten i Aktuellt mellan Pär Nuder och Fredrik Reinfeldt (Inslaget om budgeten börjar 9:30, debatten 13:25). Nuder mosar faktiskt Reinfeldt (Dagens undran: Vad har hänt med Pär Nuder?). Men då rycker Aktuelltredaktionen till undsättning och bryter för ett reportage om att TCO vill ha sänkta skatter, varpå den efterföljande frågeställning är varför skatterna inte sänks!

Sammantaget understryks något viktigt, som varit uppenbart ett tag nu: det är inte de borgerliga partiernas företrädare vi behöver oroa oss för i valrörelsen. Det är som vanligt de ickevalda eliterna, och så den mediala dagordning som blir allt naknare. Och samtidigt: diskuteras politik, då kommer borgerligheten att falla platt. Debatten idag var ett väldigt gott exempel på det.

Göteborg den 19 april: Anställningstrygghet eller vilket jobb som helst?

Ska vara med på denna diskussion imorgon:

Situationen för unga i Sverige idag är allt annat än ljus. Arbetslösheten är hög, det är svårt att få bostad, stressiffrorna ökar från år till år. Den stora frågan är: Vad bör göras? Centerpartiet har lanserat ett ungdomspaket med minskat anställningsskydd för att öka arbetsgivarnas vilja att anställa unga. Frankrikes regering presenterade ett liknande förslag. Det ledde till massiva protester ledda av studenter och fackförbund som till slut fick den franska regeringen att backa. Hur är situationen i Sverige? Hur tänker centerpartiet? Vad tycker svenska studentkårer och fackförbund? Kom och diskutera!

Inbjudna talare:
Ali Esbati, Ekonom och vänsterpartist
Emma Makkonen, Bibliotekarie och styrelseledamot SKTF Bergsjön
Moa Neumann, Ordf Humanistsektionen FFS
Rickard Nordin, Centerpartiets ungdomsförbund

Plats: Hörsal Dragonen, Sprängkullsgatan 19, Göteborg
Tid: Onsdagen den 19 april, kl 18.00

Vanliga människor som lyfter sig tillsammans

Tora Breitholtz skrev för några dagar sedan ännu en av årets viktigaste bloggposter. Den tar sin utgångspunkt i ett av otaliga borgerliga smutsangrepp på arbetarrörelsen – raddan är snart oöverblickbar. Denna gång om folkpartiets kritik – givetvis uppslagen på nyhetsplats – mot att några av de LO-medlemmar som finns på LO:s reklam inte är ”vanliga människor” (!) för att de har politiska uppdrag för socialdemokraterna (!!). Tora sätter fingret på huvudfrågan – som är vidare än den tröttsamma och ovärdiga dyngspridartaktiken från borgarhåll:
Egentligen är det ju lätt att förstå vad det handlar om. Förändring av samhällets grundläggande strukturer skulle missgynna de rika och mäktiga. Ifrågasättande, insatta, engagerande och sammanslutna medborgare är ett hot mot dem som idag sitter på maktpositioner och direktörslöner. Därför har överklassen allt att vinna på att politiskt arbete beskrivs som suspekt. Eller i vart fall gammaldags, verkningslöst och tråkig.

Politiska företrädare från alla håll talar om att valdeltagandet måste öka. Men få tycks vara särskilt intresserade av att det politiska engagemanget eller organiseringsgraden ska öka. För högern fungerar ett amerikaniserat politiskt system med feta kampanjbudgetar, mängder av ballonger, annonstavlor, tv-reklam och avlönade flygbladsutdelare lika bra. Ett propagandamaskineri byggt på pengar som kan sättas igång vart fjärde år. "Politiker" får feta arvoden - "vanligt folk" avlägger sin röst och ska sen hålla käften."
Just så. Högerns affärsidé är som bekant en inskränkning av demokratins räckvidd. Viktiga delar av samhällslivet – den privatägda produktionen – är redan ”fredade” från till och med det formella folkstyret. Men högerns förhållningssätt till de politiska processerna i övrigt är också en av åderlåtning, avorganisering och ytifiering. Det är precis som Tora skriver, att detta är fullständigt centralt:
Jag blir så jäkla trött på den här hetsen, det känns ända in på kroppen. För det de angriper är den politiska kampens kärna: människors rätt och möjlighet att organisera sig och i konkret handlig själva försöka förändra sina liv till det bättre.
För oss som vill något annat än kapitalets makt och ”historiens slut” ges inga genvägar till politisk förändring: Organisering är det vapen vi har för att fylla de demokratiska formerna med innehåll, för att hävda vår rätt och värdighet, för att förstå verkligheten i det att vi är i färd med att förändra den, för att bemäktiga oss den mänskliga förmågan att ta sats i historien för att bygga framtiden.

Jag har talat och skrivit mycket om detta, också i kritik mot dem som kallar sig vänster men ser organisation som något förlegat eller umbärligt. (På bloggen här. En artikel i skriftserien Vänsterns programfrågor här). Men både för att det är en lite speciell dag idag, och för att Toras inlägg slår an en särskild ton med sin upprördhet och skärpa, känner jag för att publicera en längre text, som innehåller mycket jag vill ha sagt, och som samtidigt rör sig kring en hyllning till organiserad rörelse för rättvisa och frigörelse. Det blir lite otympligt på en blogg, men läsning är ju frivilligt.

Det är det tal jag höll på Ung Vänsters 100-årsjubileumsfest i Uppsala 2003.

----------

En dag vaknar du och upptäcker till din förvåning att du blivit gammal. Dina fingrar lyder inte riktigt – rör sig inte lika rappt som förr. Dina minnen är fler än dina framtidsplaner. Men du ler, för ännu finns mycket att uträtta.

Kamrater, vårt förbund – den gemensakap som fört oss samman idag – fyller hundra detta år. Det finns något särskilt med det ungdomsförbund som fyller hundra år. Den enskilde människan ges ett liv, med bestämda faser. Men förbundet lever ett annat slags liv. Förbundets styrka är inte en avspegling av dess ålder utan ett resultat av vad vi själva mäktar organisera fram.

Vårt förbund föds i en tid då det arbetande folket saknar rösträtt. I förbundets ungdom är det till och med förbjudet att lyfta slagord som ifrågasätter monarki, militär och polismakt. Parollen ”Inte en man – ej ett öre åt militarismen” förbjuds 1909. Till och med det femte budordet ”du skall icke dräpa” anses för farligt för att få användas första maj samma år. Och när man 1911 går med banderollen ”Polisen har tagit vår fana” förbjuds även denna.

Du är kamrat med dem som går till storms mot den tidens förtryck och elände. När du läser i borgarnas sytematiskt glömska historieböcker att vi ”fick” allmän rösträtt så vet du att det är lögn. Vi har inte fått ett dyft gratis och ingenting förändras av sig själv. Vad som är vårt har vi tagit.

Du är kamrat med Kata Dahlstöm som går sina oförtröttliga agitationsturnéer och med dem som åker runt i ”Röda bilen” och sprider budskapet att en annan värld är möjlig. Så blir det trettiotal och fascismen sprider sig i Europa. Du är kamrat med dem som griper in i historiens gång. Femhundra svenskar åker till Spanien för att slåss för demokratin. De flesta är medlemmar i vårt förbund. En tredjedel ger sina liv i den kampen. Kapitalet fortsätter driva de bruna krafterna framför sig för att rädda sitt ekonomiska system. Företrädare för samma borgerlighet som idag blåser i trumpet för demokratin sätter sig och väntar med förtjusning på att Hitler ska ta makten i Europa. Det skulle, med dagens språkbruk, säkra ett stabilt företagsklimat. Du är kamrat med dem som interneras i Sverige för att de är antifascister, eller som dör på Europas bakgator och i Gestapos tortyrkällare för att vi andra ska kunna leva i en värld befriad från nazismen.

Det blir femtiotal och reaktionen slår tillbaka. Du är kamrat med dem som trotsar förföljelser och smädelser. Förbundet deltar i kampen mot atomvapen. Vardagligt slitgöra ställs mot det militära och politiska etablissemangets våta dröm att skaffa svenska kärnvapen. Du ser dig omkring och konstaterar att kampen lyckas. De mäktiga bringas på knä. Det blir ingen atombomb.

Nu är det sextiotal och de förtryckta folken spottar imperialismen i ansiktet. Världen kryper in i vardagsrummen. Göran Sonnevi ser snön falla i Lund och skriver sin dikt Om kriget i Vietnam. Dina ögon vandrar över raderna – 1965 eller decennier senare: ”För var dag / dödas allt fler i USA’s vidriga krig” skriver han. Du är kamrat med dem som tar strid mot detta vidriga, rasistiska krig. Och stormakten besegras, både i Indokinas djungler och utanför systembolagen i mellanstora svenska städer.

Nu är det sjuttiotal och trycket från den folkliga kampen flyttar fram arbetarklassens positioner, lyfter horisonten lite grann. Du är kamrat med dem som driver kravet på lika lön för lika arbete, dem som söker omforma ett skolsystem som deformerar ungdomars kunskapstörst, dem som sakta börjar se de strukturer som systematiskt begränsar och ibland slår sönder kvinnors livsmöjligheter. Och du hör samman med dem som står emot på åttiotalet, när högern erövrar problemformuleringsinitiativet. Med dem som i handling visar att talet om historiens slut är samma trista visa som de mäktiga sjunger på när det snarare är deras tid som snart ska vara ute.

Och så vaknar du en dag, nu eller sen, och upptäcker till din förvåning att du har blivit gammal. Men du ler, för ännu finns mycket att uträtta.

Du vandrar runt bland dina minnen, bland bilder och dokument, program och propaganda. Och du ser framtiden skymta fram där. För det är ju så, att man kan titta på våra krav och ställningstaganden, och ana den framtid som ligger och bultar i vårt kollektiva medvetande.

Du läser kraven på åtta timmars arbetsdag på en sliten banderoll. Kommunistiska riksdagsmän motionerar för avskaffandet av barnagan i en tid då ett kok stryk anses självklart karaktärsdanande. 1925 reser förbundet i sin alternativa soldatinstruktion kravet att ”manskapet i armé och flotta [ska] tillförsäkras rätten att organisera sig i soldatråd eller manskapsklubbar för tillvaratagandet av sina intressen”. I 1948 års valbroschyr från SKU citeras en annan riksdagsmotion: ”I en verklig demokrati diskuteras inte kvinnornas rätt till lika lön som männen för samma arbete. Där är denna rätt självklar”. Och visst skrattar man nervöst och hånar. Men där ligger ändå framtiden och lever, bultar vidare och växer sig starkare. Det är den du bär i klubbpärmen och buntarna av flygblad, den du förnimmer i den ogripbara känsla som uppstår på en riktigt bra studiecirkelträff.

En dag vaknar du likväl och upptäcker till din förvåning att du blivit gammal. Dina fingrar lyder inte riktigt – rör sig inte lika rappt som förr. Men du ler, för ännu finns mycket att uträtta.

Du tittar dig omkring och ser en värld som står och väger. Kapitalismen koketterar åter med sina allra fulaste sidor. Kriget kommer krypande. Dina medmänniskor slaktas för att börserna ska ges konstgjord andning. Kolonialherrarna du läst om i historieböckerna börjar uppträda i din TV-apparat. Och än en gång börjar borgerligheten vända sig mot de ideal som den en gång kunde pränta på revolutionära banderoller. Det skjuts skarpt på dina gator, det upprättas nya interneringsläger på andra sidan havet, det registreras och kontrolleras.

Då kan du gå tillbaka, se mönstren och begripa bättre. Att titta på vår hundraåriga historia är att genomskåda motståndarna. De byter bara skepnad. Vi har bevisen på förbundsexpeditioner, i arkiven och i företrädarnas självupplevda berättelser. Vi ser likheterna och olikheterna. Vi lär oss av misstagen och kliver upp på tidigare generationers axlar.

Du ler, för du vet att du är farlig, att du vässat dina klor mot kampens slipsten. Liksom man lär sig cykla eller dansa genom att just göra det, lär man sig det revolutionära hantverket i praxis. Det ges inga genvägar.

När du läst böckerna som en kamrat i klubben rekommenderade, skrivit artiklarna i distriktets internbulletin och gått på kurserna med förbundet så har du gjort det med samma insikt som Marx en gång tecknade ned i sina teser om Feuerbach: att filosoferna bara förklarat världen, men det gäller att förändra den. Och då begriper du också exakt varför Marx svarade som han gjorde när han spelade sällskapsspelet Bekännelser med sina döttrar: ”Din föreställning om lycka: Att kämpa. Din föreställning om olycka: Underkastelse. Din favoritmaxim: Nihil humani a me alienum puto. [Intet mänskligt är mig främmande].”

En dag vaknar du och upptäcker till din förvåning att du blivit gammal. Dina fingrar lyder inte riktigt – rör sig inte lika rappt som förr Men du ler, för du har haft det förbannat roligt. Du har retat gallfeber på korkade lärare och uppblåsta borgarbrackor. Du har spelat fotboll på en socialistisk festival. Du har åkt på cykelturné genom Bohuslän, ajournerat en distriktsårskonferens för att gå ut i snöbollskrig, sålt korv för att finansiera klubbverksamheten, blivit tokförälskad, fått vänner för livet, åkt i livsfarliga bussar för att ropa dig hes på demonstrationer.

Du har vuxit och sett andra omkring dig växa. Samma förbund som en gång skänkte mod och verktyg till hunsade statare och arbetarungar att resa sig upp, gripa ordet och behålla det, att istället för att ta order fatta egna beslut och ta ansvar för dem, samma förbund har fått dig att hålla föredraget du annars aldrig skulle ha hållit, gå från skoltrötthet till en tvådagarskurs, från panisk rädsla för varje offentlighet till att hålla första majtal på stadens torg.

Det handlar helt enkelt om att vi tar vår mänsklighet på allvar. Vi vet att världen är skapt för mänsklig hand och därför också kan begripas och förändras av just oss. Och vi vägrar köpa att historien skulle vara slut just nu, just när vi ska genomleva våra liv. Så vi säger att det här inte är bra nog. Att vi inte accepterar att man jävlas med oss. Att störtas skall det gamla snart i gruset.

Och detta, kamrat, är inte metafysik. Det är inget väckelsemöte vi håller idag, utan en fest där vi firar hundra år av kamp för konkreta förändringar. Det är inget bibilskt paradis vi eftersträvar. Inget stillastående tusenårigt rike. Också i det samhälle vi vill ha kommer det att finnas tandvärk, produktionskriser och olycklig kärlek. Det kommer att finnas gott om problem och konfllikter. En del gamla, en hel del nya. Men det blir annorlunda. Och det blir bättre. Det räcker långt.

Och det är klart att det inte alltid är roligt. Det är lätt att misströsta, lätt att känna sig frustrerad, att inte se vad det man gör leder till. Det är jobbigt att vara missförstådd och misstolkad, slitsamt att driva en klubb som börjat gå på tomgång, kallt att dela flygblad, trist att ha onödiga konflikter, bittert att se andra ge upp.

Men alternativet är trots allt så mycket sämre. Så man finner styrka i varandra. Man ser det vackra i en rörelse: att ingen är oumbärlig, men att alla behövs. Du spinner av vardagslivets slit den förnämsta av trådar: den som förbinder århundraden av mänsklig kamp för en drägligare tillvaro, för socialism och människovärde.

Så visst lär du vakna och kanske till din förvåning upptäcka att du blivit gammal. Men du bär samtidigt vidare på en allvarlig, kollektiv insikt: att vi blott har våra bojor att förlora, men en hel värld att vinna.

Så du ler – för ännu finns mycket att uträtta.

måndag, april 17, 2006

Patriarkatet är globalt. Ryssland

Dagens ETC har en intressant artikel om backlashen för kvinnors rättigheter i Ryssland. Det sovjetiska samhället var knappast jämställt. Men efter sovjetsystemets implosion har läget för kvinnors rättigheter på många sätt förvärrats.

Som det också framkommer i artikeln slog den sociala upplösningen å ena sidan mot männen – det var männens medelålder som sjönk mycket kraftigt under ”chockterarpin”. Männen söp och slog ihjäl sig. Å andra sidan ledde växande alkoholism och förbittring bland män enligt känt patriarkalt mönster till att kvinnorna – kraftigt underordnade i samhället – drabbades i det dagliga livet. Av växande våld i hemmet, men också av en samhällsomdaning som tillsammans med sovjetsystemets politiska förtryck gjorde sig av med många sociala framsteg för kvinnor.

Det står dock förstås inte still. Den i artikeln nämnda kampanjen är ett exempel. Många andra ryska kvinnor organiserar sig också för sin rätt och värdighet – genom allt från fredsarbete som ska hålla deras söner i livet, till kamp för bättre arbetsvillkor.


Läs gärna en äldre krönika jag skrev i ämnet. Också det här om rysk arbetarrörelse är relevant för frågan.

Centern i det blå

Det känns dumt att över huvudtaget skriva det här inlägget. Men ibland blir det liksom för mycket. Jag har inte för vana att besöka centerpartiets hemsida, däremot LO Ung-bloggen. Därigenom noterar jag att centern på sin hemsida kör en ”jämförelse” mellan sitt förslag om rättslöshet på arbetsmarknaden för ungdomar, med de så kallade plusjobben, som i vårbudgeten förstärks med en särskild inriktning på långtidsarbetslösa ungdomar. Samt att det tydligen till och med blivit ett Ekot-inslag av det i förra veckan.

Alltså, ärligt talat. Den där ”jämförelsen” har jag ju sett skvalpa runt på nätet en stund. Någon hetsig pojk som i affekt rättshavererat på nätet. Tänkte jag. Att ett gäng likafuntade och likasinnade grottisar länkat dit kan man väl bli lite förvånad över, men inte mycket.

Dock måste det onekligen betraktas som smått sensationellt att detta a) tydligen blivit officiell centerretorik, samt b) återspeglats i media.

Man kunde lika gärna ha gjort ett inslag på Ekot om att någon riktat kritik mot höjningen av studiemedel (som de borgerliga i och för sig inte vill ha) för att den inträffar i kräftans stjärntecken. Ty jämförelsen är inte bara som Hans Karlsson påpekar, okunnig, utan tjolahoppgalen.

Plusjobb är alltså en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Arbetsmarknadspolitiska åtgärder vidtas, för att underlätta omsättningen och matchningen på arbetsmarknaden – att den som blivit arbetslös ska vara aktiv och så gott det går utveckla sin kompetens. Det går att säga en massa saker om utformningen av olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder, men under alla omständigheter så är det grundläggande, att de finns för att hjälpa den som för tillfället inte är reguljärt anställd. Plusjobben inriktar sig på dem som varit långtidsarbetslösa och uppenbarligen har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Om man kommer i fråga för plusjobb subventioneras anställningen helt av staten.

Det centern föreslår, det är att Lagen om anställningsskydd i praktiken avskaffas för människor under 26, så att man kan bli uppsagd utan att det finns något sakligt skäl till det. Poängen med förslaget är alltså att arbetsgivaren ska kunna hålla sig med en del anställda som kan få gå hur som helst, till exempel för att de blivit gravida eller sagt till om arbetsmiljöproblem.

Det blir därför orimligt att ”jämföra” dessa förslag med varandra. Men några påpekanden kan vara på sin plats.

Plusjobben utvidgar arbetsmarknaden. Centerns förslag inskränker arbetsmarknaden (vi kan räkna med att utsatta grupper får det svårare, både om man har och om man inte har en anställning).

Centerns förslag är ett thatcheristiskt, beräknat antifackligt förslag. Plusjobben ska uttryckligen tillsättas i samverkan med facken, och stärker fackets inflytande. (Plusjobben ska alltså inte ersätta ordinarie arbetstillfällen).

Centerns förslag berövar rättigheter för alla som har eller i framtiden skulle få arbeten. Plusjobben ger långtidsarbetslösa (ungdomar) en möjlighet att finnas på arbetsmarknaden.

Centerns förslag betalas av alla anställda genom sämre rättigheter och lägre löner. Plusjobben betalas av staten och är utformade så att de inte innebär något tryck nedåt på löner och arbetsvillkor.

Plusjobb är inte det som kommer att lösa arbetslöshetsproblemet. Ska man göra det på allvar, behövs det en ekonomisk politik som tar sig ur de borgerliga institutionella tvångströjor och som överför resurser till offentliga investeringar – också det motsatsen till högeralliansens lönesänkarpolitik. 200.000 nya jobb i offentlig sektor vore en god start. Men Plusjobb är en bra arbetsmarknadspolitisk åtgärd. De gör att människor som står långt bort från arbetsmarknaden kan få stöd att göra något meningsfullt, och vara de som kommer närmare en anställning, när arbetsmarknaden, som sker nu, förbättras. Det är samhällsekonomiskt effektivt. Centerns förslag förvärrar i princip alla de problem som ungdomar idag möter på arbetsmarknaden – och påverkar också alla andra än ungdomar negativt.

Nu kör centerpartiet med sin ”jämförelse” för att försöka sälja in ett förslag som ledde till enorma konvulsioner och miljonprotester i Frankrike. Om det funkar medialt att ljuga sig blå om att ”1,5 miljoner inte går till jobbet”, kan väl vi köra det här, tycks inställningen vara. Men det funkar nog inte så bra. Centern har med önskvärd tydlighet visat vad det är som väntar med en borgerlig regering: antifacklig politik, rättslöshet, sänkta löner. Det är en diskussion som verkligen hör hemma i valrörelsen.


PS1. Nooshi lämnar spännande rapport från ett Frankrike där strejker fortfarande fortgår mot den borgerliga arbetsmarknads- och ungdomspolitiken.

PS2. Låt oss bara hastigt konstatera att om det fanns ett arbetarrörelseinstitut som kunde certifiera politisk idioti (jfr. Krav-märkt), skulle (”en fraktion av”) ”Osynliga Partiet” få ett sådant på studs. Så kunde de ha det som en extra skalp hemma när de om tio år sitter som stabilt borgerliga väljare och chicnostalgiskt ”tar avstånd” från sin ”radikala” ungdom.

lördag, april 15, 2006

Subversivt

Det finns många olika sätt att förhålla sig till den totala högerdominansen i mainstream-media. Dåliga sätt inkluderar cynism och uppgivenhet. De bra sätten måste vara mer segslitna och innovativa. Ett givet grepp är att sjunga ut sina analyser och samtidigt slå på bongotrummor och dylikt: Dognooz! Du blir inte besviken.

fredag, april 14, 2006

Aktuellt med Tage Danielsson

Efter att ha plöjt Harry Kullmans ungdomsböcker, lånade på Kulturhusets läsesalong, blev Hasseåtage min verkliga ingång till det svenska språket, och då särskilt Tage Danielssons lekfulla hantering av i grunden allvarsamma ting. Skulle jag ge mig in på den vanskliga uppgiften att lista böcker som förändrat mitt liv, skulle Danielssons Sagor för barn över arton år vara given.

Jag ser på Motallians att Claudio Skubla hittat en skrift av Danielsson, ”En soffliggares dagbok”, skriven inför valet 1968. Läs hela texten. Jag fastnade för det här Danielsson-citatet:
”Det är ett omtyckt argument inom oppositionen att regeringen har suttit alltför länge och därutav blivit orkeslös […] Och varför skulle just regeringen ha suttit för länge förresten? Oppositionen har ju suttit lika länge, och den är enligt egen uppgift vid full vigör”.

Iranhumor i DN

Apropå förra inlägget. Också i Iran har ungefär samma typ av politiska skämt varit vanliga. De var det under Shahen, och de har varit det under Khomeini och senare. Man kan kategorisera dem om man är road av det. Många handlar om mullornas dumhet och ociviliserade framtoning (ungefär som skämt i framför allt Polen, Tjeckoslovakien och Ungern och ryssarna). Andra är klassisk drift med religiöst hyckleri, åter andra om tomheten i propagandaretoriken, eller bara galghumoristiskt om regimens karaktär. (F: Varför blev Qom [religiös utbildningsort] aldrig bombat av irakierna? S: Varje gång de flög över trodde de att det bara var massa däck som låg utspridda).

Skämten har en social och politisk funktion i den iranska kontexten. De är viktiga och roliga. Jag har samtidigt sällan hört dem vara intressanta för människor utanför Iran. Men DN har nu en liten artikel om skämt som handlar om Ahmadinejads personliga hygien. Min gissning är att den uppgift som DN gör artikel av – alltså om Ahmadinejads reaktion och påföljande aktiviteter – är en typisk skröna. Men det är inte så viktigt. Det intressanta är att det blir dagstidningsjournalistik i Sverige.

Jag tror att vi ska se det här för vad det är. Operation demonisering och avhumanisering är igång. När de Stora Ledarna i Väster sätter igång sitt propagandamaskineri rycker det i utkanterna också. Inte som någon medveten konspiration, utan som en uppvisning i hur Västvärldens ideologiska dagordning verkar. Tajmingen och urvalet är centrala. Jag menar inte att notisen inte borde tryckas. Och jag skrattade gott åt exemplen.

Men skrattet fastnar ändå i halsen när jag samtidigt kan begripa vad läsningen gör med människor ”ute i stugorna” – förbereder för masslakt och imperialistiska övergrepp. Det är berättarens förhållande till det hon skämtar om som drar gränsen mellan plumpt skitprat och befriande satir.

torsdag, april 13, 2006

Östhumor på TV

Klockan 22:00 visar SVT1 ett program om den politiska humorn i det forna Östblocket. Det ska bli mycket intressant.

(Uppdatering: Nåja. Själva programmet var väl sådär. Historieskrivningen stundtals patetiskt kindergartenpropagandistisk och direkt ljug. Men delvis förstärktes det av att mellansnacket också skulle vara lite överdrivet och skämtsamt, men en del gick förlorat i översättningen. Och man kunde ha fått ut betydligt mer ur de intressanta personer som intervjuades. Men en hel del kul kom med ändå).

Den galghumor som växte fram var en enormt rik genre. Jag har återberättat en rysk favorit här. Här är en annan, som de som känner mig kanske har fått stå ut med någon gång för mycket, men som kanske förtjänar större spridning.



En dag på 80-talet fick Gud plötsligt nog av människorna på jorden. Han tillkallade några änglar och berättade för dem att han ämnade avsluta detta problemprojekt. ”Tillkalla tre ledare för människorna och meddela dem att livet på jorden kommer att upphöra inom en vecka”.

Änglarna hade koll på att USA och Sovjetunionen var de två supermakterna, men kunde inte komma överens om vem som var trea. De bestämde sig därför för att lotta bland världens länder, och lotten föll på Albanien. Sålunda plockades genom ett under tre herrar – Ronald Reagan, Michail Gorbatjov och Enver Hoxha – upp till himlen där de hastigt briefades om sakernas tillstånd och därpå sändes tillbaka att hantera situationen bäst de önskade.

Reagan gick ut i ett TV-tal till nationen. ”Jag har en bra och en dålig nyhet”, meddelade han. ”Den goda nyheten är att Gud finns, är god och välsignar USA. Den dåliga nyheten är att jorden kommer att gå under om en vecka. Ha roligt och helga äganderätten”.

Gorbatjov sammankallade centralkommittén. ”Jag har två dåliga nyheter”, meddelade han. ”För det första har den materialistiska läran varit falsk hela tiden. För det andra kommer den mänsklighet vi förlitat oss på och velat lyfta till nya höjder, att gå under om en vecka. Gör vad fan ni vill – jag måste ägna resten av livet åt att ifrågasätta sådant jag gjort förut”.

Hoxha sammankallade inte centralkommittén, ty där fanns tendenser till kontrarevolutionära avvikelser. Han samlade politbyrån samt några kusiner. ”Jag har två goda nyheter”, meddelade han. ”För det första har säkra men för er hemliga källor fastslagit att den folkdemokratiska republiken Albanien är en av jordens tre supermakter. För det andra har jag den stora glädjen att meddela, att Glasnost och Perestrojka kommer att upphöra inom en vecka”.


***
(Hoxha hann i verkligheten inte uppleva Perestrojkan. Han dog 1985)

Egenintresset ljuger inte

Från Expressen:

Har inte moderaterna alltid varit ett parti för välbeställda?

- Den där typen av intressegruppstänkande intresserar mig inte, säger Fredrik Reinfeldt.


Källa: LO.

onsdag, april 12, 2006

P1 imorgon om Iran

Deltar på P1 Morgon imorgon 07:21. Angående Iran. Diskussion mot Mattias Thorsson, Muf. Noterar för övrigt att beskrivningen av problemställningen är rätt märklig.

Uppdatering: Nu kan man lyssna på programmet på nätet.

Galet om småföretag

Aktuellt igår (10 minuter in) sände ett nästan fem minuter långt propagandainslag om småföretagsamheten i Sverige. Bilden som presenteras är att Sverige är ”sämst på småföretagende” i EU. Reportaget är ett ypperligt exempel på hur siffror och fakta kan filtreras genom en förutbestämd dagordning till att inte bara få skeva proportioner, utan som i det här fallet bli direkt missvisande och falska.

Låt oss först konstatera att själv utgångspunkten, att fokusera på ”småföretag” är mycket märklig. Det som förenar småföretag är, att de är små. Det är inte särskilt intressant om man vill förstå något om hur ekonomin påverkas av dem. I begreppet småföretag ryms egenföretagare av de mest skilda slag: fattiga konstnärer, exceptionellt välavlönade och privilegierade personer som har en hög fast inkomst men också ett företag som hanterar extrainkomster på ett skattemässigt fördelaktigt sätt, pressade hantverkare, entreprenörer som testar någon egen idé innan den kan mångfaldigas kommersiellt. Även företag med fåtal anställda varierar kraftigt i social och ekonomisk position. Det finns bruksföretag av halvfeodal karaktär där ägaren uppträder som patriarkal patron, det finns familjeföretag med långa arbetstider och usla arbetsvillkor, det finns industriföretag som är hårt knutna som leverantörer till större företag och av dessa utnyttjas till döds finansiellt med långa fakturatider, det finns invandrare som på grund av diskrimineringen tvingas till allt annat än frivilligt företagande utan möjligheter till pensioner och semester, det finns IT-företag som inte hunnit bli uppköpta eller köra verksamheten i botten, det finns städfirmor och det finns pr-byråer, och så vidare.

De som arbetar i dessa företag har alltså mycket vitt skilda villkor och påverkas på vitt skilda funktioner av olika ekonomiska och sociala utvecklingstendenser. Lågt utvecklade ekonomier präglas ofta av många småföretag och egenföretagare. Givetvis finns det också såväl egenföretagare som får möjlighet att öka inflytandet över sitt eget arbete, och småföretag som fungerar som pigga uppstickare och utvecklar ekonomin. Men det understryker bara att man inte kan titta på antalet småföretag för att säga något avgörande om ekonomin – och definitivt inte att en ökning av småföretag betyder att det blir bättre.

Att Aktuellt skulle kunna ta in en mer komplex bild av verkligheten i sitt reportage är förstås för mycket att hoppas på. Men man kan begära att det dras rimliga slutsatser åtminstone av det man själv presenterar.

I början av reportaget talar man med två personer inom byggsektorn som är anställda istället för att vara egenföretagare. Deras korta berättelser belyser i själva verket tydligt varför det blir oerhört märkligt att göra ett reportage om problemen med ett lägre antal småföretagare inom byggbranschen. ”Egenföretagare” som inom denna bransch, liksom många andra liknande, är hårt proletariserade, utan egentlig kontroll över sina produktionsmedel och arbetstider, helt uppbundna till större firmor – men samtidigt sittande med nästan all risk, utan omgivande gemenskap och rationellt stöd. Man får ”köra på dagarna och skruva på kvällarna”, som en av dem uttryckte det.

Utifrån detta blir det naturligtvis märkligt att framställa det som något dåligt att antalet småföretagare minskat inom byggbranschen. Alldeles särskilt som antalet sysselsatta totalt inom byggbranschen mellan 1996 och 2004 ökade med ca 20.000 personer (SCB). Den siffran säger reportaget förstås inget om.

På samma sätt blir det oerhört märkligt att jämföra med EU och säga hur många fler småföretag som skulle ha funnits om Sverige hade ”följt EU”. Det som antyds är att det inte skapats några nya jobb i Sverige. Men det är ungefär 300.000 fler sysselsatta i Sverige idag än 1994. Och sysselsättningsnivån i Sverige ligger väsentligt högre än i EU. Om Sverige hade ”gått lika bra som övriga EU”, så hade för övrigt bruttonationalinkomsten per capita utvecklats i mycket sämre takt. Vi hade helt enkelt varit fattigare. (Konjunkturinstitutet) Inte heller detta kommer med i reportaget.

Däremot landar det hela i en önskan om uppluckrade arbetsrättsliga regler. Lämpligt nog den arkaiska borgerliga drömmen. Och de borgerliga laborerar samtidigt med förslag om att sätta hela arbetsrätten på huvud genom att ge arbetsgivarna stora möjligheter att säga upp personal och återanställa dem som ”egenföretagare” med f-skattsedel. Då finns det säkerligen goda möjligheter att ”följa EU” – fler småföretag och samtidigt fler arbetslösa och sämre välståndsutveckling för folkflertalet.

Viktigt norskt besked om palestinabistånd

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre (s) gjorde häromdagen uttalanden som kunde tolkas som att också det norska biståndet till den palestinska myndigheten skulle stoppas. Det väckte reaktioner inom såväl Arbeiderpartiet som Sosialistisk Venstre. Nu klargör biståndsminister Erik Solheim i ett pressmeddelande att den norska regeringens linje inte är att skära ned hjälpen till palestinierna. Regeringen påpekar härigenom att kraven på den Hamasledda regeringen handlar om en inriktning, och lika viktigt, att krav samtidigt måste ställas på den israeliska ockupationsmakten.

Det är ett mycket viktigt besked från Europas just nu antagligen mest progressiva regering. Och ett som understryker vikten av ett utrymme för självständig utrikespolitik – något som för svensk del kraftigt beskurits av EU-medlemskapet.

SV:s vice ordförande Audun Lysbakken är föredömligt tydlig i sin kommentar på SV:s hemsida.


Läs även en artikel i norska Dagsavisen om händelserna.
Jag har skrivit i ämnet tidigare, här och här.
Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström kommenterar svenska regeringens beslut.

tisdag, april 11, 2006

Korseld; utbildning och diskriminerande strukturer

Ska vara med i programmet Korseld i SVT24 ikväll och utfråga Masoud Kamali. På andra sidan deltar Tobias Billström (m). Idag presenterades SOU:n "Utbildningens dilemma - Demokratiska ideal och andrafierande praxis". Programmet sänds 18.30 och 22.05, och läggs ut på webben.

Klarspråk av Helle Klein

Noterar att Helle Klein benmämner EU:s beslut att frysa stödet till de redan hårt trängda palestinierna för "vansinnigt", "absurt" och "sanslöst". Benämningarna är på intet sätt överdrivna. Sveken mot det palestinska folket har varit många i dessa nykoloniala tider. Att EU-länderna nu så aktivt förstör fredsförhoppningarna och befäster Israels våldspolitiska hållning är nästa nivå.

Det Aftonbladet gärna får fortsätta belysa, och betona tydligare är att detta nu är svensk utrikespolitik. Det är än mer vansinnigt, absurt och sanslöst.

Jag skrev om det häromdagen.

Den inte så nya välfärden

Kapitalets kalastutor har hörts av i orkester idag. De borgerliga ungdomsförbundens ordföranden bereds plats på DN Debatt för att fortsätta med sifferbedrägeriet kring arbetslösheten. Det finns inte så mycket mer att säga i sak. Jag har skrivit om moderaternas fantasifulla sätt att räkna på ”arbetslösheten” tidigare . Arbetslösheten är ett mycket stort problem idag. Syftet med borgarnas sifferpåhittighet är dock att dölja bisten på egen politik för att möta arbetslösheten, och att skapa en allmän känsla av fuffens. Detta trots att det man ägnar sig åt – det gäller också den ”rapport” som borgarkidsen förlitar sig på – är en fantasifull ”bearbetning” av öppet redovisade siffror från Statistiska centralbyrån.

Som Hans Karlsson får säga i slutet av Ekot-inslaget så är det samma metod som använts för att mäta arbetslösheten tidigare. Givetvis också under den borgerliga regeringen sist det begav sig, då arbetslösheten uppnådde rekordnivåer, och ungdomsarbetslösheten med den.

(Jinge, Anders Eriksson och Elisabeth Biström har också kommenterat)

Bomb- och batongalliansens småttingar vill föra mycket mer av samma politik som skapat de problem som ungdomar idag dras med. Den som ledde till explosionen för de otrygga anställningar som är ett otyg vänstern vill göra något åt och högern vill underblåsa. Den som skapat en kraftig vidgning av makt- och inkomstklyftor – med de flesta ungdomar som förlorare. (Det har jag också skrivit om tidigare)

Artikeln säger med andra ord inte mycket nytt – istället för att anställa människor, vill de göda de redan rika och istället göra det lättare att sparka folk utan motivering. Men att och hur artikeln publiceras säger desto mer.

”Rapporten” som artikeln lutar sig mot är gjord av stiftelsen Den nya välfärden. Juniorkvartetten själva kallar Den nya välfärden för en ”partipolitiskt obunden tankesmedja”. Ekot är nästan strået vassare. Här har Den nya välfärden blivit ”en organisation som arbetar för ett mer företagarvänligt samhälle”.

Den som satt ihop siffrorna, och några gånger framträtt utåt, Esra Karakaya, är en ung ekonom från Handelshögskolan. (”Det är en helt vanlig högskola, med den skillnaden att man här får en högklassig ekonomutbildning och gedigen grund att stå på senare i livet”. Jo. Verkligen.).

Men Den nya välfärden är startad och drivs av Patrik Engellau. Engellau är en erfaren SAF-propagandist som i tjugo år har drivit en enveten – ja närmast besatt – kamp mot den svenska välfärdsmodellen. Han har kämpat för att arbetsrätten ska luckras upp, fackföreningarna krossas, bostadspolitiken skrotas, socialförsäkringssystemen privatiseras, de demokratiska organens makt beskäras. I hans bok ”Vägval” från 1984 ger politikerna upp efter valet 1985 och låter ”experter” – företagsledare och näringslivsrepresentanter, ta över. Boken gavs ut på Timbro. I en mängd senare böcker har han angripit varje del av folkmajoritetens rättigheter och trygghet. Att läsa underrubrikerna för böckerna och rapporterna är som att pricka av punkt efter punkt i alliansens pratpolitik: ”hur och varför försäkringskassorna slarvar bort 40 miljarder kronor om året av skattebetalarnas pengar”, eller ”ett nytt trygghetssystem för jämlikhet, medmänsklighet, enkelhet och eget ansvar”, eller ”Boken föreslår en helt ny politik med målet sanerade statsfinanser och en miljon nya, riktiga jobb på tio år”. En bok om skandaler har han också hunnit med att ge ut.

Den som han själv kunde ha varit med i, skandal alltså, när ETC skrev om han och hans frus mångåriga utnyttjande av svart hemhjälp, reds dock ut galant tack vare cynism, ett gott medialt handlag och schyssta kontakter. Läs gärna Dan Josefssons artikel. Den talar på många sätt för sig själv.
ETC: Pia har 3 000 kronor i månaden när hyran är betald. Ska hon betala privat sjukförsäkring och pensionsförsäkring med dom pengarna?

PE: Ja, alltså... om du frågar mig så tror jag att hon skulle ha råd att göra det, ja. Därmed inte sagt att hon gör det.
I sin artikel Segrarna beskriver Ira Mallik SAF:s mödosamma och välfinansierade arbete för att vända den svenska opinionen genom att erövra problemformuleringsinitiativet. Engellau har varit med ett bra tag i det arbetet.
Och i slutet på 70-talet började näringslivets opinionsbildare starta nya organisationer och tidningar. Timbro, Ratio, Opinion, Näringslivets Presstjänst, Näringslivets Energiinformation, Näringslivets Ekonomifakta, Ung Företagsamhet, Managementgruppen, Marknadsekonomiskt alternativ för Sverige, 4 oktober-kommittén är bara några exempel. SAF köper också tjänster från närliggande föreningar, som stödjer deras intressen, t ex Patrik Engellaus Den nya välfärden.
Metoden är framgångsrik, och i dagligt bruk. Ett extremt tunt toppskikts intressen sprids på så sätt mer effektivt. Och nu hummar medierna med. Patrik Engellaus extremistiska skapelse blir till ”en organisation som arbetar för ett mer företagarvänligt samhälle”. Och sifferexercisen blir ännu en dags huvudnyhet. Borgerlig politik för ökad arbetslöshet, lönesäkningar och elände åt folkflertalet antyds som en lösning på de problem som borgerlig politik skapat.

Patrik Engellau uttryckte det utmärkt själv som SAF-konsult i mitten på 80-talet:
Vi behöver en ny verklighetstolkning som gör att sakerna faller på plats, ty maktens stabilaste fundament är kontrollen över begreppen och verklighetsuppfattningen. Det ideologiska herraväldet är säkrare än det som utövas med hjälp av stridsvagnar och bajonetter. Den som har tolkningsföreträdet på verkligheten, den har makt.

måndag, april 10, 2006

"Nervositet" i Peru

Ollanta Humala har vunnit första valomgången i det peruanska presidentvalet. TT redogör för läget:
Hans retorik under valrörelsen har skapat nervositet i den europeiskättade överklassen och hos investerare.
Humala har nämligen sagt att han ska genomföra ”en revolution som ska överföra Perus rikedomar till de fattiga” och om ”ökad kontroll över ekonomin” samt ”höjda skatter för gruvföretag som gör ’övervinster’”. (Det är TT som sätter övervinster inom citattecken). Hemska krav i ett land plågat av extrem imperialistisk utsugning.

Humalas profil och plattform är ännu diffusa. Han har inte burits fram av samma starka organiserade folkrörelsekamp som banat väg för vänsternationalistiska presidenter i Latinamerikas snabba progressiva omvandling. Men det är samma missnöje med nyliberalismens människofientliga härjningar som skapat väljarströmningarna. Och det hopp som vänstersegrarna i andra länder väckt hos vanligt folk, har bidragit till att göra en röst på Humala tänkbar, föra annars marginaliserade grupper till valurnorna. Var det hela slutar återstår att se, men att Latinamerika rör på sig finns det ingen tvekan om.

Var DN:s Natan Shachar har sina sympatier är som vanligt relativt enkelt att räkna ut. Vi kan kanske sammanfatta med att valresultatet skapat nervositet hos honom.


Läs också Nooshis längre kommentar.

Orange

Detta är lysande. De borgerliga ungdomsförbunden lanserar ett orange band inför höstens val. Ordföranden i Muf, som enligt egen uppgift ska fungera som ”ideologisk ledarhund”, meddelar att man ”vill skapa en orange revolution i Sverige”.

Det är bra. Det är förstås viktigt att den lilla minoritet som redan har makten över ekonomin, opinionsbildningen och toppbyråkratin, även får regeringsmakten till skänks. Nu slås ytterligare ett slag för att försöken att riva välfärden och ge de besuttna och mäktiga mer, får en enhetlig färgkodning.

Aron Etzler har redan noggrant förklarat varför just orange är en så bra färg för borgerligheten, i sin Utlimate guide to Orange. Läs igen!

Själv tror jag att denna kampanj så småningom har potential att lämna avtryck i vårt vardagsspråk. Färger används redan i många stående uttryck och metaforer. Tänk till exempel ”se rött”, ”vara uppe i det blå”, ”grönt ljus”, en ”vit vecka”, ”en svart dag”.

I framtiden kommer vi troligen att kunna hitta orange (svårböjt på svenska – jag tror att vi kommer att se en försvenskning av stavningen, oransj; jfr. mejl/a, dejt/a, fåtölj) i olika konstruktioner. Till exempel:

Dra en orangeare: ta ett skapat problem som intäkt för att ytterligare försämra (exv. slå ned någon och sedan skälla ut denne för att ha hamnat i slagsmål, driva på för privatskolor och därefter ta ökad segregation som intäkt för kommunala skolors misslyckande)
Orangea till det: dölja sina verkliga avsikter i ballonger (jfr. det misskrediterade uttrycket ’ulv i fårakläder’)
Orangeiker: besatt av att koppla varje händelse i omvärlden till landets statsminister
Orangea klubben antecknar: ointresse för händelser i verkligheten
Orange-Olle: bedragare
Orangeri: tidigare växthus, idag benämning på Dagens nyheters politikredaktion
Organgesmälla: Känslan av att ha haft allt riggat för sig men ändå sumpat det för att man var för dålig

Vi noterar också det kommande fackliga standarduttrycket ”För att gå från gult till brunt måste man passera orange”.

Rykten gör för övrigt gällande att Lars Norén planerar en storföreställning med arbetsnamnet ”fyra nyanser av orange”. Pjäsen ska vara en blandning av buskis och tragedi och beröra överklassens ångest.

söndag, april 09, 2006

Ord som sätta sinnen i brand

Föräldrar varnas. Internationalen har "explicit lyrics". I alla fall på tyska. I alla fall hos iTunes. Noterar Blind höna.

Bryt med EU:s stöd till Israels ockupation – stärk stödet till palestinerna

USA och EU har fattat ett skändligt beslut att strypa biståndet till den palestinska myndigheten. Det palestinska folket ska bestraffas för att i demokratiska val, under orimliga ockupationsförhållanden – val som just USA och EU använde som slagträ mot Arafat och den palestinska myndigheten innan de faktiskt ägde rum – gett Hamas stöd.

Genom att slopa alla kraven på ockupanten – Israels rasistiska terrorregim – och diskvalificera de ockuperades folkvalda regeringsmyndighet, visar USA och EU än en gång sin monumentala maktpolitiska dubbelmoral. I det konkreta fallet bidrar man också aktivt till att angripa ens embryot till en fredsprocess – en som förutsätter en palestinsk motpart och i slutändan inte kan förverkligas om inte ockupationen upphör.

Till dessa skändligheter tvångsansluts svensk utrikespolitik. När Jan Eliasson utsågs till tillträdande svensk utrikesminister talades det om möjligheterna för en skarpare egen utrikespolitik. Och nu är det Carin Jämtin som tjänstgör som svensk utrikesminister. Men var är en avvikande svensk röst idag? Fortfarande kvittrar Sverige med förtryckarnas kör.

Såväl den svenska regeringen som svenska folkrörelser bör inte minst mot bakgrund av USA:s och EU:s beslut agera för att öka stödet till palestinierna – över hela linjen. Det palestinska folket lever under en ockupation som kväver deras dagliga livsutrymme. Israel fryser medel, omöjliggör rörelser, raserar varje försök till ekonomisk utveckling. Den israeliska raspolitiken är målmedveten, sadistisk. Palestiniernas kamp förs av dem själva, under brutala villkor. Men palestiniernas isolation kan och måste mildras av utländskt stöd.

När vi som var motståndare till svenskt EU-medlemskap varnade för att Sverige skulle förlora sin egen röst i världen och sin handlingsfrihet i utrikespolitiken, viftades det bort som överdrifter. Det var sant från början och det är ännu mer sant idag. Men handlingsutrymme är något som påverkas och skapas. Den svenska regeringen har nu en möjlighet att distansera sig från den koloniala attityd som USA och EU intar, och istället ta sina deklarerade ambitioner om att stödja fredsprocessen och nödlidande folk på allvar.


PS. Läs ett bra inlägg i ämnet, av Audun Lysbakken
PS2. Tidigare inlägg, Hamas och valet

lördag, april 08, 2006

Nej, det kommer inte att ta slut

Årets trend: medial rundgång

Läs noga Mats Knutssons ”analys” på Aktuellts hemsida. Samma sak som i olika varianter sägs i alla andra nyhetsmediers ”analyser” för tillfället, och intressant i sin komposition.
Skandalerna och affärerna som förföljer socialdemokraterna kan bli statsminister Göran Perssons fall. Hans chans att vinna valet är att få prata sakfrågor,
skriver Knutsson. Det är förstås helt sant. Närmare bestämt är detta bomb- och batongalliansens enda chans att vinna valet – att inte prata sakfrågor utan förlita sig på en medialt framtrampad negativ bild av socialdemokratin och vänstern, allt medan högern radikaliseras och förbrunas utanför ”analysernas” räckvidd. Det Knutsson inte heller nämner, är att han själv – tillsammans med andra likasinnade på tunga positioner i svensk politisk rapportering och opinionsbildning – just tillser att skandaler och affärer effektivt ska ”förfölja” socialdemokraterna.

När varje händelse i världen som med större eller mindre fantasi kan presenteras som skandal, blåses upp till gigantiska proportioner som slår ut allt annat, och därefter nogsamt mjölkas in absurdum, ja då kommer det att vara gott och skandaler och affärer. När det därtill är uppenbart att liknande eller värre händelser på den sida som har den opinionsbildande storstadselitens sympati på sin höjd pliktskyldigt meddelas och därefter försvinner – då justeras bildens kontraster.

Och så får vi den inledningsvis nämnda opinionsinnovationen; samma personer som just varit med och skapat dreven ”analyserar” desamma, och konstaterar att det ser allvarligt ut, samt passar på att hinta vad en borgerlig argumentation för att framgångsrikt exploatera situationen bör vara. (Den okrönte mästaren, Analysmannen, är härvidlag utom tävlan).

Vi har alltså en situation då svensk ekonomi i jämförelse med andra västländer är närmast unikt stark. Tillväxten är ihållande mycket hög, högre än i USA och väsentligt högre än EU-snitt, exporten slår rekord, reallönerna har ökat kraftigt, vinsterna i företagen är enorma. I det läget finns det egentligen ett större utrymme än någonsin för såväl djupare diskussioner om framtida vägval och för konkreta sakpolitiska frågor.

Är det rimligt med de växande löne- och förmögenhetsklyftor som vi har sett och som de borgerliga aktivt vill se ännu mer av? Vari ligger rimligheten i att den offentliga sektorn upprätthåller ett högt offentligt sparande, istället för att investera stort i nödvändig social och fysisk infrastruktur? Hur organiseras och debatteras vägvalet mellan en offensiv offentlig expansion av en modern välfärdssektor och en lågproduktiv låglönemodell som borgerligheten önskar sig?

Eller om det är mer närliggande frågor som passar. Vill de borgerliga höja studenternas studiemedel? Är de borgerliga beredda att fullfölja en satsning på byggande av billiga bostäder, inte minst för studenter? Vad är nu de borgerligas motivering igen till att dra ned utfallet från arbetslöshetsersättningen till människor som redan har det svårt i vårt allt rikare samhälle, och ge pengarna till dem som bevisligen har över 1,5 miljoner i förmögenhet?

Men som medborgare berövas vi alla möjligheten att diskutera valfrågorna. Ty, som Mats Knutsson konstaterar,
Affärerna och annan negativ uppmärksamhet tycks inte vilja ta slut.
Också här har Knutsson rätt. Jag har skrivit om detta ofta och länge, men det tål att upprepas: ”affärerna” kommer inte att ta slut. För alla som har ett intresse av att slippa en rikemansgödande grotthögerregering efter valet – alltså nästan alla i Sverige – är det en olycka att den socialdemokratiska partiledningen tycks oförmögen att begripa att det politiska läget är förändrat. Det är inte några olyckliga händelser som råkat anhopas och som det gäller att krishantera sig igenom. Detta är en strukturell förskjutning i de opinionsbildande skikten, deras självuppfattning och arbetslogik.

Vad arbetarrörelsen behöver är därför en valstrategi med två viktiga element: Ett aktivt basarbete som når människor hemma, på arbetsplatser och i skolor med ett direkt, konfliktklargörande budskap, bortom den mediala regisseringen. Men också en retorik som i sig inbegriper mediekritik. Varje facklig aktivist, varje tänkande student, varje person som övervägt att rösta på socialdemokraterna eller vänstern, måste åtminstone ha konfronterats med en utvecklad ståndpunkt kring medias funktionssätt – börja tas ur villfarelsen att medierna är en neutral arena på vilken idéer och händelser snurrar runt.

Valet kan vinnas på sakfrågor och konfliktperspektiv. Medierapporteringens skevhet rör bägge. Och det säger sig själv att det inte funkar att skicka pressmeddelande om saken.

fredag, april 07, 2006

Timbro breddar verksamheten

Tora Breitholtz skrädskådar och plockar isär prostitutionsförespråkaren Louise Persson i ett inlägg på sin blogg. Hon gör det väl, och jag ska inte ta upp ytterligare argumentationsutrymme här. Läs själva.

En annan intressant aspekt i sammanhanget är att kapitalets ”tankesmedja” Timbro finansierar och framhäver en ”rapport”, som angriper svensk feminism i allmänhet och den svenska sexköpslagen – som är viktigt just för att den begriper prostitution inte som en moralisk fråga, utan en fråga om maktutövning – i synnerhet.

Jag skrev häromdagen om hur Timbros idéproducent Johnny Munkhammar besökte och hyllade det högerpopulistiska och rasistiska Fremskrittspartiet i Norge.

Det ligger långt bortom vad som över huvudtaget hade varit acceptabelt för bara några år sedan. Bilden som framträder är skrämmande och samtidigt typisk för vår tid. Från att mer renodlat ha verkat för nedmontering av sociala skyddsnät, avveckling av arbetsrätten och fetare förtjänster för de redan fetavlönade, utvecklas verksamheten i takt med nyliberalernas överslag i nyreaktionär elitism.

Det är det allvaret som bör prägla alla progressiva krafters analys av samhällssituationen. Hoten mot det som uppnåtts i kampen för kvinnofrigörelse ingår däri. Debatten handlar knappast ”bara” om synen på prostitution.

Konsten att tolka

”Las gör folk sjuka”, tror Dagens industri, och därmed även Fredrick Federley. Tolkningen är förstås bisarr. Den undersökning som de refererar till visar att sjukfrånvaron minskat i företag som har möjlighet att undanta människor turordningsreglerna. Den ändring som de fem borgerliga partier genomdrivit och därefter försvarat, har alltså fått den effekt som vi varnade för: människor som blir sjuka sägs upp. Det betyder naturligtvis inte att människor blir friska. Precis tvärtom. Naturligtvis är människor som är rädda för att bli uppsagda också mindre benägna att sjukskriva sig när de är sjuka. Det är en situation som vi bör undvika – för de långsiktiga samhällsekonomiska kostnadernas skull, och för att det är rimligt i ett anständigt samhälle att man kan vara borta från jobbet om man är sjuk.

Vill man sedan göra det lättare för människor att byta jobb när de inte trivs, är det den raka motsatsen till det arbetsliv som Federley & co. vill skapa som behövs: ett rymligt arbetsliv där det går att fungera i olika takt beroende på livssituation, där stressen inte slår ut människor, och där samhället tar ett stort ansvar för att hålla arbetslösheten nere.

Ytterligare en anledning till att pressa miljöpartiet och genomdriva ett avskaffande av kryphålet i Las, efter en rödgrön valseger – jag har förstås inget principiellt mot förändringar i Las. Och framför allt ytterligare ett klargörande av de fundamentala skillnaderna i samhälls- och människosyn mellan höger och vänster.


[Jag har skrivit mer utförligt om det här tidigare]

Mer Sjödin

Åtal mot SSU-ordföranden Anna Sjödin. Väntat. Sjödin synbarligen påpucklad av vakt. Värjer sig. Vakten anmäler för våld. Polisen går på uniformslinjen. Standardprocedur. De principiellt allmänintressanta frågeställningarna här har varit och är den förhärskande bestraffningssynen på tjejer som säger ifrån, att vakter och poliser kommer undan med övervåld, vilket riktar sig särskilt mot redan diskriminerade samhällsgrupper och också fungerar generellt nedtryckande, samt att det råder medial sossehets – vari ligger i övrigt logiken i att ett krogslagsmål blir förstasidesstoff i dagar och nätter?

Nåväl. Inget av det där är nytt, men det är inte bättre för det. Jag hoppas att åtminstone övervåldsproblematiken kan diskuteras vidare ute i stugorna.

För egen del kan jag bara konstatera att den annars lite småtriste politruk-Sjödin stiger ännu ett litet snäpp i aktning, om det skulle ligga någon sanning i att hon i tumultet skulle ha bemäktigat sig dörrvaktens bricka. Klart coolt.

Och för övrigt måste den nya bloggstjärnan Nooshis kommentar läsas. Bland annat:
Åtalet i sig är visserligen intressant men pr-mässigt är det en sensation för Sjödin. Från att ha varit en tantig högersosse med obegripligt bygdemål lutad mot ett otacksamt politiskt budskap syns hon numer blåslagen i riksmedia. En ordentlig tilltufsat tjej visar sig ihop med en manlig dörrvakt utan en skråma. Inte ett hårstrå är krökt på dörrvaktens kropp vilket gör att sympatierna villkorslöst står till Sjödins förfogande.

Bortsett från det visuella faktum att hon är uppenbart oskyldig är det troligen en efterlängtad dispyt som äntligen uppmärksammas. Att dessa testosteronberg till misslyckade poliser oavlåtligt använder sig av övervåld är allmänt vedertaget. Därför framstår det som än mer provocerande att åtalet mot krogvakten läggs ner. Blir Sjödin fälld kommer det att vara ytterligare ett bevis på att det alltid är dom med uniform och batong som vinner.
Jupp.


[Ett tidigare inlägg i frågan]